Tommy Niva berättar om första tiden som vd för Dundret – fjället mitt i stan.

Intervju_Tommy_Niva_NY

Tommy har varit verksam som vd på Dundret i 1,5 år. En förhållandevis kort period där investeringar och förbättringar i både det stora och lilla avlöst varandra. Och fortsätter.

Under festliga former var det dags för invigning av ”nya” Dundret i december 2014. Men vi tar det från början. Det Dundret Tommy möttes av vid övertagandet var slitet, både anläggningen och varumärket.

– Vi började med att se över våra kärnvärden, ett arbete där vi kom fram till att Dundret ska stå för: tillgänglighet, Gällivare, aktiviteter året runt samt engagemang och trovärdighet.

Kärnvärden som betonar kopplingen mellan fjället och staden, fyllt med aktiviteter kantat av engagemang och trovärdighet.

DUNDRET_alpine skiing_Daniel Olausson

­­

 

– Våra kärnvärden är vår grund i arbetet med att utveckla Dundret till en skid- och aktivitetsanläggning öppen året runt.

Det är stora investeringar som gjorts på den korta tiden.

– Den totala investeringen ligger på 45 miljoner. Investeringar i gästens hela upplevelse från mindre åtgärder till uppgradering av boende och konferensavdelning, högre nivå på maten och utveckling av hela skidområdet.

Listan över genomförda investeringar är gedigen.

Bland de stora investeringarna som att renovera hotellrum och utveckla skidområdet med två nya backar finns också ett 100-punktsprogram med förbättringar.

– Det har varit viktigt för oss att visa gästerna att vi genomgår en utveckling och därför har vi valt att fokusera på de till synes små åtgärderna också. Det kan vara att se till att flaggorna som möter gästerna är hela och att skyltbelysningen fungerar.

Hela restaurangdelen med restaurang och pub har fått ny kostym med renoverade lokaler och nytt koncept.

– När det gäller gästens matupplevelse är vår restaurang nu av bra klass och serverar lokala råvaror med goda viner. Simon Laiti, från Hemmagastronomi, gästspelade hos oss nyligen och bjöd på en avsmakningsmeny. Det var riktigt populärt.

För gästen ute i backen finns Fjällstugan på toppen som också har öl- och vinrättigheter.

– Här kan gästerna gå in och värma sig med en Glühwine om det är kyligt i backen.

I anslutning till anläggningen finns Northstar Sport & Café som drivs av Björn Nilsson. Ett bra komplement som stärker Dundret som skid- och aktivitetsanläggning. Här har det skett en utveckling på längdsidan med skidverkstad, ski selector och stor försäljning på nätet och samma priser i butiken.

Parallellt med investeringar har Dundret utökat sin verksamhet när det gäller aktiviteter.

– I slutet av januari arrangerades ”Chasing Light”, en tävling i att skapa ljusmiljöer på fjället under polarnatten, i samarbete med ÅF Lighting, LTU och Swefi Folkhögskola i Haparanda. I februari har vi ett stort simläger och en föreläsning med Jonas Colting. Aktivitesmässigt ökar vi hela tiden.

Åter till invigningen i december. 140 inbjudna gäster fanns på plats för att inviga det ”nya” Dundret.

– Det var en viktig milstolpe att visa upp och synliggöra investeringar och viljan framåt för utvecklingen av Dundret som en året runt anläggning med fjällupplevelser.

Investeringarna har gett resultat.

 – Vi har sett en stor ökning av både utländska och svenska gäster och det finns potential för ytterligare ökning och utökat aktivitetsutbud. Det är flera alpina- och längdlandslag som hittat till oss.

Och framtiden.

– Det finns en stor potential med jättefin skogsskidåkning tillgänglig även om det blåser på fjället. Aktivitetsmässigt planerar vi för en ”Total Ski Weekend” där deltagarna får välja från en ”meny” med upplevelser; längdåkningskurs, topptur, portar, snowboard i parken och också en ”Alpin weekend” sista helgen i mars. Vi har också planer på att utöka antalet husvagnsplatser avslutar Tommy.


Faktaruta: Investeringar

Investeringar som rör boendet är omfattande och kapaciteten har ökat från 170 – 270 bäddar.

  • 35 dubbelrum har byggts om till hotellägenheter med 4-bäddar och kök.
  • Nya skidåkarrum – ett enklare alternativ på hotellet.
  • 12 parstugor uppgraderas (färdigställs till sportlovet)
  • Utökat husvagnsplatserna till 70 och nytt servicehus med bastu.
  • Utökat skidområdet med två nya backar
  • Renovering av restaurang och pub
  • Nyrenoverad konferensavdelning med 6 konferensrum, varav det största tar 150 personer.

Läs mer om ”Chasing Light” 2015
Vinnare: https://www.youtube.com/watch?v=x5Q1va6KDeM


 

DUNDRET_hotelapartment_Anthony Tian

Nyrenoverat 4-bäddsrum med kök

Bilder från invigningen av restaurang och konferensavdelning:

DUNDRET_konferensinvigning3_Anna Sofia Norman

DUNDRET_konferensinvigning Tommy Niva_Anna Sofia Norman

DUNDRET_restaurant Vinbaren2_Anna Sofia Norman

DUNDRET_konferensinvigning2_Anna Sofia Norman

 

DUNDRET_restaurant Vinbaren_Anna Sofia Norman