Sammanfattning och bilder från projektuppstarten i Jokkmokk

Under tre intensiva och givande dagar i Jokkmokk har vi kört uppstart och en fördjupad genomgång av projektet ”Capacity Building in Swedish Lapland”. Medverkade gjorde projektmedarbetare och alla destinationer inom Swedish Lapland, här kommer det bilder och sammanfattning av dagarna. 

Dagarna i Jokkmokk har inneburit många uppskattade inslag från lokala aktörer inom besöksnäringen. Vi har gjort studiebesök på Fjällträdgården, Bio Norden, Hotell Akerlund och Sámi Duodji. Själva konferensen hölls på Ájtte museum i delen som heter Ája konferens. Maten har varit gjord på lokala råvaror. Sammantaget gav det en bra inblick i det som Jokkmokk som destination har att erbjuda.

Första dagen fanns projektets styr- och ledningsgrupp, Länsstyrelsen och Tillväxtverket på plats. Dagen avrundades med studiebesök i Fjällträdgården och middag på Hotell Jokkmokk.

namntaggar

Lugnet före stormen, namnbrickor ligger och väntar på sina ägare. För samtliga bilder i det här inlägget, foto: Carl-Johan Utsi

tvv-dag-ettAnneli Sundqvist från Tillväxtverket berättar om allt från lägesrapporter till schablonkostnader.

dag1-lind

Andreas Lind, Näringslivschef på Länsstyrelsen Norrbotten, berättar om hur Länsstyrelsen säkerställer att besöksnäringens frågor synkas mot andra avdelningar.

palt1

Lunch serverades i den samiska restaurangen, Restaurang Ájtte, på menyn stod palt och hembakade glödkakor (Gaakha).

palt2

Brödet var smarrigt, inte en enda bit blev kvar.

palt3

Styrelseordförande för Swedish Lapland Visitors Board Jalle Svanberg och Rikard Mattsson från Boden turism.

palt4

Graeme Richardson Swedish Lapland Visitors Board, delprojektledare för projektet och Jenny Hellman från Visit Luleå förser sig med sallad.

fikadag1-2

Kaffet smakade gott på den trevlig innergården mellan konferensdelen Àja och museet Àjtte.

fikadag1

Efter att punkterna på dagens agenda hade prickats av samlades vi för studiebesök i Fjällträdgården, där den engagerade och entusiasmerande Ingrid Hellberg guidade gruppen.

fjalltradgard2

Ingrid är fjällträdgårdsmästare på Fjällträdgården.

fjalltradgard1

Delar av gruppen på väg över bäcken som rinner genom trädgården.

fjalltradgard3

Eva Gunnare från Essense of Lapland höll en smakföreställning efter den guidade turen i Fjällträdgården.

Dagen avrundades med middag på Hotell Jokkmokk, den inleddes med tal av Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson.

middagdag1-1

 

middagdag1-2

Delprojektledarna tog över taktpinnen dag två och tre. Tillsammans har vi nu lagt upp en gemensam färdriktning och gått igenom de processer och verktyg som ska hjälpa oss att uppnå resultat.

Einar Knudsen delprojektledare för affärs- och produktutveckling inledde dagen. Einar gick på ett konkret sätt igenom processen och verktygen för utveckling av små och medelstora företag.

dag2-graeme

Graeme framför engagerade projektmedarbetare.

Lunch serverades av fantastiska Greta Huuva på Viddernas Café och deli. Det bjöds på hembakat bröd med blåbär, rökt fjällröding, potatissallad med äpple och kålrabbi, granskott, inlagd gurka och till det drack vi kolsyrat vatten från Åive (mineralvatten från Tjautjas).

vidderna1 vidderna2 vidderna4 vidderna5

Här kan du se ett program om Gretas matlagning.

samid1

Dagen avrundades med inte mindre tre studiebesök, först ut var Sámi Doudji. Ann-Mari Nutti hälsade oss välkomna och presenterade verksamheten. Efter det blev det guidade turer.

samid2 samid3

Efter Sámi Doudji gick vi vidare till Bio Norden som i år firar 100 år.

bionordensta

bionorden2

bionorden1

Kenneth Åkerlund presenterar ett filmklipp från vintermarknaden 1955. Familjen Åkerlund har ägt och drivit ikoniska Bio Norden och Gästis i tre generationer. 1915 invigdes biografen och 1994 byggnadsminnesmärktes biografen. I år bytte både biografen och hotellet ägare, Annelie Päiviö och Katrin Bagge tar nu över. Mer om deras planer fick vi höra om under middagen, men innan dess bjöds det på musik.

bionorden3 bionorden5

Katarina Rimpi och Mandy Sengers som tillsammans utgör bandet Jarŋŋa trollband publiken.

akerlund1 akerlund2 akerlund3 akerlund4

Den tredje och sista dagen inledes med att Maria Sirviö och Håkan Stenlund bröt ner projektets marknadsdel i de verktyg, krav och kommunikationssätt som gäller för webb. Efter lunch bytte vi lokal till Sámi Duodji och Erica Mattsson som är delprojektledare för destinationsutveckling tog oss igenom de arbetssätt och processer som kommer att tillämpas.

dag3-erica dag3-publikdag3-entre

Projektstarten och dagarna i Jokkmokk avrundades med en snabb kopp kaffe innan gruppen splittrades. Vi på Swedish Lapland Vistitors Board är nöjda och ser framemot tre spännande och utvecklande år. Rekordprojektet är startat, mål och metodik är satta, vi lämnar Jokkmokk med en tydlig färdriktning.

Samtliga bilder i det här inlägget: Carl-Johan Utsi