Kåbdalis och Dundret är heta

kabdalis-720

Kåbdalis och Dundret har klarat av sina säsongspremiärer efter en lång väntan på snö, bägge körde igång säsongen 31 oktober. Sedan dess har båda anläggningarna, med all rätt, setts mycket i media. Dundret har investerat i ny 6-stolslift och Kådalis har lockat den europeiska alpineliten med sina goda förhållande till försäsongsträning.

Kåbdalis är ensamma i Sverige med att kunna erbjuda träningsförhållande i nedfarterna så tidigt på säsongen. Det och den goda servicen på plats gör att många landslag bokar in sin försäsongsträning här. När landslagen lämnat fylls anläggningen av Sveriges skidgymnasier och norrbottniska skidklubbar. I och med att Levi var tvungen att ställa in säsongens första världscupstävling så fick man dessutom ett stjärnbestrött startfält i sin egen tävling Kåbdalis Magic Drum.

Kåbdalis är fullbokade hela första halvan av november och har bra bokningsläge även nu och framåt.

Dundret körde premiär för årets stora nyhet, Dundret Express i samband med säsongspremiären. Bygget av liften har kunnat följas på Dundrets hemsida och via Mynewsdesk. Visste du att förutom liftmasterna har mer än 100 kubikmeter betong och 20 ton armering lyfts upp på fjället med hjälp av helikopter? Imponerande bygge och satsning. Så här säger Tommy Niva, vd på Dundret om den nya liften:

-Den nya liften kommer att betyda mycket för oss och våra skidåkande gäster. Vi kommer att kunna erbjuda skidupplevelser med mycket hög standard, med snabba och bekväma lifttransporter. Dessutom ökar tillgängligheten till fjället året om.

Att det är till skidanläggningar i Swedish Lapland man ska bege sig för att få stå på skidor tidigt har varit svårt att undvika för den sportintresserade.

Här är ett axplock av all press där Kåbdalis nämns:
Frida Hansdotters försäsongsträning skildras av SVT. 
Mattias Hargin deppar över inställd VC-premiär och hyllar Kåbdalis
Radiosporten sänder direkt från den alpina upptaktsträffen i Kåbdalis
Sveriges radio uppmärksammar Kåbdalis Magic Drum
P4 Norrbotten träffat de alpina stjärnorna som laddar upp i Kåbdalis

Dundret i media:
Snön kom till slut, NSD pratar med nöjda skidåkare
Provkörningen av liften finns förevigat här
42 kilometer löpning genom världsarvets Laponia, cykling och dryga tre kilometer simning i Vassarertäsk – kommande Laponia triathlon 67°N uppmärksammas av SVT.

Och när vi ändå är inne på Gällivare och snö – kolla in det här härliga citatet av Stefan Nieminen (som är vd för SportEvent Gällivare Lapland) hämtat från NSD.

– Det är helt fantastiskt att så många lag kommer hit. Även i helgen har många storsatsande klubbar varit här, och det är ett resultat på den träningsturism som vi jobbat hårt med i Gällivare. Utan den skulle november vara en död turistmånad, säger han.

pressklipp-nsd

Populära backar lyfter hela samhället
Det stora intresset för tidig säsong och Kådalis gör att området är i ständig expansion. Bara i år byggs det 22 nya hus i området. Erik Jonsson (från Jonssons mandelpotatischips) planerar att satsa på en stugby. Erik, hans fru Liselott Seldén och ägarna till IB bygg och design har redan köpt en tomt. Investeringen bedöms bli mellan 15-20 miljoner och under våren inleds arbetet med att ta fram detaljplan. Erik är inte den enda som satsar på nytt boende i området, Marie Nygårds som tillsammans med Kristina Unga-Bäckström driver lanthandeln satsar på Bed- and Breakfast. Nu väntar hon på bygglov, när det är klart kommer snickare att förvandla den gamla telegrafen till ett Bed- and Breakfast med plats för 8-10 personer.

Satsningar på anläggningen i Kåbdalis
I Kåbdalis har man inför den här säsongen ökat snökapaciteten med 30% och satt belysning i ytterligare en slalombacke. Efter investeringen i snökapacitet räcker det med två nätter med cirka minus sex grader för att kunna preparera en nedfart. Johan Gunnarsson som är vd för Kåbdalis Skidliftar har även berättat för NSD att man köp ytterligare ett landområde till vänster om dagens nedfarter, det finns med andra ord planer för framtida ännu större satsningar.


Fakta om Dundret Express
Leitner kopplingsbar 6-stols lift
Längd: 1145 meter
Höjdskillnad: 332 meter
Kapacitet: 2000 personer/timme