Besöksnäringsföretagare hyllas i Kiruna

20160115_205306Årets Kiruna Lappland-pris tilldelades Nils Torbjörn Nutti, Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi. Priset delades ut under under Kirunagala i Kiruna stadshus. På samma gala kammade SPiS hem det prestigefulla priset ”Årets företag” – besöksnäringen visar vägen i Kiruna.

Kiruna Lappland-priset delades ut med motiveringen: ”I den nya komplexa reseindustrin gäller det för turistentreprenören att ligga i framkant med modern marknadsföring och hållbara visioner, att ha kunskaper om vår natur och kultur, att förmedla genuin service och värdskap till kunderna. Och att bygga nätverk och etablera samarbeten i resebranschen. Det är en stor ära att få uppmärksamma en framgångsrik entreprenör som gör allt detta, och som via sina satsningar lyfter fram den samiska kulturen på besöksnäringens internationella karta.”

-Det är en fantastisk ära att bli uppmärksammad på det här sättet av vår egen destination. Bättre måttstock på att vi har gjort en lyckad insats att sätta Kiruna Lappland och Sápmi på världskartan finns inte, säger Nils Torbjörn Nutti.

-Nutti Sámi Siida har genom sitt offensiva agerande där företaget bland annat etablerat försäljningskontor i Tyskland visat på internationell exportmognad och konkurrerar nu på allvar om den globala resenärens reslust, säger Jörgen Svonni, vd på Kiruna Lappland.

Det var inte bara Kiruna Lappland som prisade Nutti Sámi Siida, företaget tilldelades även Tyrénspriset, Litet avtryck – stort intryck och Yngve Bergqvists Entreprenörspris.

Den fina motiveringen till Yngve Bergqvists entreprenörspris: ”Med den samiska kulturen och levnadssättet som en röd tråd har detta företag tagit emot besökare från världens alla hörn. Respekten och kärleken till djuren och naturen ger kunden en väl förädlad och fantastisk upplevelse”.

Motiveringen till priset Årets företag som tilldelades SPiS lyder: ”Med ett brinnande intresse, innovativa idéer och starka drivkrafter, har detta företag vuxit sig starkt och framgångsrikt. Helt orädda och utan att tveka slänger man sig in i nya utmaningar, samtidigt som de erbjuder Kirunaborna nya kulinariska upplevelser”.

SPiS Mat och Dryck drivs av Johan Stålnacke och Johan Lans. I centrala Kiruna driver man restaurang, deli och hotell. Restaurangen delar yta med delibutiken till vilken de bägge Johan handplockat ostar, charkuterier och lokala delikatesser.

Nutti Sámi Siida är ett ekoturismföretag som arrangerar natur- och kulturupplevelser baserade på den samiska kulturen. Den främsta produkten är renslädesturerna som är certifierad med Naturens Bästa. Företaget har även ett friluftsmuseum, fem små stugor och tar emot större grupper för aktiviteter och middagsarrangemang.

Grattis till både SPiS och Nutti Sámi Siida! Och grattis till Kiruna som har så många strategiska och modiga entreprenörer verksamma inom besöksnäringen!

Mer om Kirunagalan kan du läsa här.
Pressmeddelande från Kiruna Lappland hittar du här.

På bilden syns: Robert Gustafsson (ordf. Kiruna Lappland Ekonomiska förening), Klara Enbom Burreau (Nutti Sámi Siida), Nils Torbjörn Nutti, Amanda Mangi (Nutti Sámi Siida) och Jörgen Svonni (vd Kiruna Lappland)

På bilden syns: Robert Gustafsson (ordf. Kiruna Lappland Ekonomiska förening), Klara Enbom Burreau (Nutti Sámi Siida), Nils Torbjörn Nutti, Amanda Mangi (Nutti Sámi Siida) och Jörgen Svonni (vd Kiruna Lappland)