​Gästnätter ökade med 6% 2015

press_160216_GR

SCBs preliminära gästnattsstatistik visar rekord för antalet kommersiella övernattningar i destinationen Swedish Lapland – på ett år har antalet ökat 6%. Riket som helhet ökar 7%. Inom destinationen Swedish Lapland har flera lokala destinationer i år ökat kraftigt medan några tappar. Tio av sexton ökar, jämfört med fjolårets sex. Haparanda ökar mest med +19%, Jokkmokk och Gällivare båda +16% och Luleå +15%.

– Siffrorna visar tydligt att besöksnäringens växande trend håller i sig, sedan 2010 har antalet gästnätter ökat med 20%. Vi ser en stark ökning från internationell marknad, och då framförallt de strategiskt viktiga marknaderna Tyskland och Storbritannien, säger Erica Mattsson, destinationsutvecklingsstrateg och statistikansvarig på Swedish Lapland Visitors Board.

Samtliga boendeformer förutom campingen (-2%) ökade, hotellen +3%, stugbyarna +9%, medan vandrarhemmen ökade med 35%.

– Inom projekten Destination Capacity Building in Swedish Lapland och Visit Arctic Europe arbetar projektmedarbetarna strategiskt med att stötta entreprenörernas satsningar. Det kan handla om att arbeta med säsongsförlängning genom nya anpassade produkter som svarar mot köpstarka målgrupper på nya marknader. Trots en mycket hård internationell konkurrens visar statistiken att företagen lyckas locka hit fler och fler gäster, menar Graeme Richardson, marknadsansvarig på Swedish Lapland Visitors Board.

– Framgången beror främst på att vi paketerat och synliggjort våra natur- och kulturupplevelser på internationell marknad, arrangerat egen busstransfer mot Arvidsjaur Airport samt företagens investeringar bland annat i anläggningarna Kåbdalis, Årrenjarka och Hotell Akerlund. Bakom enastående ökningen med +70% i januari och +55% i februari ligger besökare främst från Tyskland, men även England, Holland, Frankrike, USA och Italien, menar PO Lindroth, VD för Destination Jokkmokk.

– Tillväxten sker hos flera av våra duktiga entreprenörer som idogt jobbar mot den internationella marknaden. Haparanda ökar störst under januari till april – från 40% i februari till 58% i januari. Den största ökningen hittar vi hos gäster från Tyskland, England, Holland, Frankrike, Italien och USA, säger Ove Forsberg, verksamhetsledare i Heart of Lapland.

– Flera av våra stora boendeanläggningar som Quality Hotell Lapland, Dundret, Stora Sjöfallet och STF Saltoluokta Fjällstation har renoverat, höjt standarden och utökat sin kapacitet. Dundret har även utökat med ett stort antal husvagnsplatser. Gällivare ökar gästnätterna under samtliga månader under 2015 – allt mellan en ökning på +4% till +34%. Det visar att våra boendeanläggningar lyckats med en hållbar utveckling av beläggningen året runt menar Eva Olsson, VD för Gällivare Lappland.

– Luleås turistföretag och boendeanläggningar har under flera år arbetat hårt med att utveckla sina verksamheter för att möta den internationella efterfrågan. Samtidigt som hotellen rustat och byggt nytt har turistföretag som bland andra Brändögruppen, fokuserat på att erbjuda småskaliga och exklusiva upplevelser baserade på vår natur och livsstil. Det har resulterat i att de mer än fyrdubblat sin verksamhet. Ice Music är en innovation som har blivit en reseanledning i sig. Vi arbetar tillsammans med företagen i näringen för att marknadsföra och utveckla destinationen så att efterfrågan ska fortsätta öka, säger Jenny Hellman vd på Visit Luleå.

Hela listan över lokala destinationer inom Swedish Lapland:

Haparanda +19%

Jokkmokk +16%

Gällivare +16%

Luleå +15%

Älvsbyn +14%

Sorsele +11%

Arjeplog +7%

Kiruna +4%

Skellefteå +4%

Överkalix +1%

Arvidsjaur -1%

Pajala -1%

Piteå -2%

Kalix -11%

Boden -12%

Övertorneå -21%

Totalt +6%

Statistiken från SCB baseras på lagstadgad inrapportering från boendeanläggningar med minst 9 bäddar eller 5 rum. Varje år görs en regional kompletterande inhämtning av statistik som omfattar alla boendeanläggningar oavsett storlek och ingår i den årliga TEM®-rapporten.

 

Kontakt på Swedish Lapland Visitors Board är:
Erica Mattsson
erica@swedishlapland.com
070-388 60 25

Här hittar du lokala presskontakter