Ny toppstuga på Kebnekaise (Giebmegáisi) öppnas i mitten av september

Foto: Svenska Turistföreningen

Foto: Svenska Turistföreningen

Den första stugan på Kebnekaise byggdes redan 1924 och den lilla stugan som idag finns vid ingången till Östra leden är från 1962. 1983 byggdes ytterligare en stuga ett hundratal meter väster om stugan från 60-talet. Bägge dessa stugor är idag i dåligt skick och därför har en ny säkerhetsstuga byggts närmare Kebnekaises Sydtopp.

Med bara två snöfria månader om året är toppen på Kebnekaise en av de platser i landet med hårdast klimatförhållanden.

Det är Svenska turistföreningen (STF) som byggt stugan uppe vid Kebnekaises Sydtopp, men pengarna kommer från fler håll. Stugbygget är dels finansierat via STF, men också från Länsstyrelsen i Norrbotten och Naturkompaniet.

Den nya säkerhetsstugan har formen av en pentagon, tak och väggar lutar snett utåt och hindrar på så sätt snön från att dreva igen.

Den nya stugan byggdes i massivt KL-trä* och utsidan täcks av en överlappande panel. Denna konstruktion håller undan fukt samtidigt som det ger täthet, regn eller snö kan inte blåsa in i stugan.

Stugan är 4,5 gånger 9 meter och består av ett stort rum med sittbänkar. Upp till 21 personer ryms i stugan som tack vare sin form håller värmen bra och snabbt värms upp av kroppsvärme eller spritkök.

Stugan från 1983 kommer att tas bort men stugan från 60-talet kommer att vara kvar. Hur denna stuga ska användas är i nuläget oklart. Den nya stugan kommer invigas officiellt under vår-vintern 2017, men öppnar för användning under september. Datum har inte meddelats.

Text: Göran Wallin

*KL-trä är en massiv träskiva av hyvlat granvirke som limmas ihop, med vartannat skikt korslagt för ökad formstabilitet. Resultatet är ett byggelement som är tvärstyvt  och tåligt i förhållande till sin låga vikt.