Ministermöte på Vildmarksmässan

vildmark_pb

Per Jiborn, Per Bolund, Tomas Bergenfeldt och Cecilia Vikström. I Cecilias hand resultatet av en pressvisningsresa. Ett reportage om Swedish Lapland som Per Bolund hittat i en tidning i London tidigare i veckan.

I kommande vårbudgeten kräver Miljöpartiet (MP) sänkt moms från 25 till 6 procent på naturguidningar. MP vill med förändringen stimulera svensk naturturism. Ett välkommet utspel från Miljöpartiet som presenterades samtidigt som Vildmarksmässan arrangerades i Stockholm.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) ville träffa Sveriges främsta naturturismdestination – Swedish Lapland och företrädare för Svenska Ekoturismföreningen i samband med att förslaget lanserades. Mötet skedde i Swedish Laplands monter på mässan. Där träffade han Cecilia Vikström (Swedish Lapland Visitors Board), Per Jiborn (Svenska Ekoturismföreningen) och Tomas Bergenfeldt (bla verksam i Svenska Turistföreningen styrelse).

vilmark_pb-2

Det var en enig trio ministern mötte. Från Svenska Ekoturismföreningens håll har man tillsammans med andra organisationer, företag och politiker arbetet i över tio år med att påtala behovet av ändrad moms. Swedish Lapland Visitors Boards har också påtalat den orättvisa momssatsen som ett hinder för besöksnäringsföretag med naturturism fokus.

– Enligt dagens bestämmelser är momsen fyra gånger högre för transfer från Kiruna Airport till ICEHOTEL med hundspann jämfört med att ta taxi samma sträcka. Det sitter inte ihop. Momsen påverkar också företagens möjlighet att konkurrera med våra nordiska granländer som har den lägre momssatsen. Paketupplevelser i Swedish Lapland blir dyrare än på andra sida gränsen, i Norge eller Finland, säger Cecilia Vikström, marknadskoordinator på Swedish Lapland Visitors Board.

– Sänkt moms är logiskt och på tiden. Med en lägre momssats kan natur- och ekoturismens möjligheter stärkas och tas tillvara. En sänkning kommeräven att stimulera en ökad öka efterfrågan på guidade upplevelser. Det ökar besöksnäringens intäkter och bidrar till säkrare aktiviteter, fyller Per Jiborn, generalsekreterare på Svenska Ekoturismföreningen, i.

Per Bolund passade också på att ta sig en pratstund med företagen som fanns representerade i montern. Företagarna skickade med ministern att en förändring är efterfrågad.

Per Bolund och Maria Söderberg från Top of Arjeplog i samtal runt elden.

Guido van den Berg från Moose Camp Jutis, Per Bolund och Maria Söderberg från Top of Arjeplog i samtal runt elden.

Under samtalet med ministern pratade man också om flygskatten och vikten av transporter hela vägen ut till företagen. En ökad synlighet och medvetenhet om naturturism och positiva effekter av kvalitetssäkring.

Miljöpartiets förslag om sänkt moms är vältajmat. Regeringen satsar under året på utveckling och ökad marknadsföring av naturturism med extra medel till Visit Sweden.

– För att våra företag ska kunna ta tillvara på den internationella efterfrågan är det viktigt med en sammanhållen politik där allt sitter ihop, avslutar Cecilia Vikström.

Läs mer:
Svenska Ekoturismföreningen ”Miljöpartiet föreslår sänkt moms” :  www.ekoturism.org/nyheter/

Dagens Nyheters Intervju med Per Bolund: www.dn.se/nyheter/sverige/mp-vill-sanka-momsen-pa-naturguider/