Swedish Lapland i BBC Business News

Skämklipp från BBC (http://www.bbc.com/news/business-40629992)

Skämklipp från BBC (http://www.bbc.com/news/business-40629992)

BBC radios journalist Elizabeth Hotson reste under ett par veckor i somras runt i Swedish Lapland för att se hur regionen och dess företagare nyttjar midnattssolen. Hennes första artikel, publicerad på BBC Business News, lär oss en hel del intressanta saker. Som att världens nordligaste senap finns i Kukkola och att rybs växer ett par centimeter per dygn under midnattssolen där.

Elizabeth Hotson skriver vidare: ”Toursim is an increasingly important part of Northern Sweden’s economy”. Som exempel ger hon bland andra Mikael Suorra och företaget Hide&See i Harads, Jay Bartletts laxfiske i Kengis på Torneälven och ICEHOTEL’s nya satsning med rum i is året om. Överhuvudtaget är artikeln en positiv beskrivning av vår arktiska livsstil och företagarnas förmåga att förvandla den till affärer.

— Elizabeths resa genom Swedish Lapland hade kanske inte varit omöjlig för ett par år sedan, men i alla fall lite svårare, säger Swedish Laplands marknadschef Johanna Ögren och fortsätter.

— Men tack vare strukturfondsprojektet Destination Capacity Building, som Swedish Lapland Visitors Board drivit under ett par år nu, har just samverkan blivit så mycket enklare och så mycket naturligare i hela regionen. Vi jobbar som besökaren reser, över kommun- och länsgränser.

Att BBC besöker Swedish Lapland är bara en del i en utveckling där regionen möter ett allt större internationellt intresse. Den senaste tiden har bland annat Financial Times, New York Times, BBC och Outside magazine haft inslag om Swedish Lapland.

— Vad detta egentligen betyder för regionen är väl svårt att säga på rak arm. Men i dagens samhälle är det ju otroligt viktigt med image. Syns vi inte, finns vi inte heller.

— I rena pengar räknade vi ut att bara annonspriset för ett par sidor i New York Times var mer än ett par miljoner kronor.

Läs Elizabeth Hotsons artikel här: http://www.bbc.co.uk/news/business-40629992