​Swedish Lapland dubbelt nominerade till Publishingpriset

SwedishLapland_sommar-PublPris_1200x630_SV

Både The Arctic Lifestyle Magazine och webbplatsen Swedishlapland.com har kvalificerat sig till final i årets upplaga av den nationella kommunikationstävlingen Publishingpriset.

”The Arctic Lifestyle Magazine” är ett fristående magasin, producerat och utgivet av Swedish Lapland Visitors Board – det enda inhouseproducerade magasinet som nominerats i sin kategori. Magasinet som getts ut i både sommar- och vinterupplaga ska inspirera både destinationens besökare som är här på plats och de som är ute efter att hitta ett resmål.

Swedishlapland.com har under 2016 genomgått stora förändringar. Maria Sirviö, webbansvarig på Swedish Lapland Visitors Board, har arbetet intensivt med att utveckla hemsidan i samarbete med kommunikationsbyråerna In the Cold och Helikopter.

– Vi har byggt en webb för den digitalt bevandrade globala resenären. Tillsammans med företagare och lokala destinationer har vi fyllt den med innehåll för att attrahera de målgrupper som är intresserade av att besöka destinationen. Ett lagarbete av stora mått, säger Maria.

Sajtens huvudsyfte är att skapa inspiration om och kring resmålet och i förlängningen styra besökare vidare till någon av alla entreprenörer ute på destinationerna där de också kan boka sin nästa resa – till Swedish Lapland.

– Både webben och magasinet är en del av vår långsiktiga kommunikationsstrategi som bygger på att öka intresset för destinationen Swedish Lapland genom stories som väcker nyfikenhet kring våra entreprenörers världsunika upplevelser som utvecklats ur vår arktiska natur och livsstil, menar Erika Mattsson, vd för Swedish Lapland Visitors Board

Det är andra året i rad som The Arctic Lifestyle Magazine är finalist i tävlingen, förra året var det med vinterupplagan. Magasinet ges ut på svenska, engelska och i en omarbetad tyskversion.

– När vi format magasinet har vi utgått från att förmedla en stark känsla. Eftersom vi har så många duktiga fotografer verksamma i regionen kände vi tidigt att vi ville låta bilderna stå i fokus för berättandet. Utifrån det har vi arbetat med typsnitt, färger och ett manér som speglar vår arktiska livsstil, säger Anna Lindblom, grafisk formgivare och magasinets bildredaktör.

– Man kan förstås definiera Swedish Lapland på hundra sätt eller fler. Men för oss är Swedish Lapland inte så mycket en plats, utan snarare ett sätt att vara. Magasinet är vår hyllning till en arktisk vardag som lockar besökare från hela världen, menar Håkan Stenlund, ansvarig för PR på Swedish Lapland Visitors Board samt magasinets textredaktör och skribent.

Arbetet med att skapa magasinet sker internt på Swedish Lapland Visitors Board. Till sin hjälp har Anna och Håkan ett nära samarbete med de lokala destinationsorganisationernas kommunikatörer. Tillsammans har man spånat fram uppslag till artiklar och de har även bidragit med texter och foton.

Publishingpriset har funnits sedan början av 1990-talet och är en heltäckande kommunikationstävling helt fristående från branschorganisationer. Om ett budskap ska nå fram, krävs så mycket mer än god design och därför bedömer juryn hela den tävlande produkten som textinnehåll och visuellt innehåll samt fysiskt utförande.

Swedish Lapland Visitors Board har tidigare vunnit publishingpriset för både kategorin bästa samhällswebb och även juryns stora pris – den totala vinnaren av årets alla kategorier.

Arbetet med ”The Arctic Lifestyle Magazine” och webben sker som en aktivitet inom det regiongemensamma strukturfondsprojektet Destination Capacity Building in Swedish Lapland. Projektet är finansierat av EUs strukturfonder, destinationens samtliga 16 kommuner, Region Norrbotten och Region Västerbotten.