Vinnare av Award of Swedish Lapland 2017

Pristagarna tillsammans med Erika Mattson, VD och Jalle Svanberg, styrelseordförande

Pristagarna tillsammans med Erika Mattson, VD och Jalle Svanberg, styrelseordförande

För femte året i rad har The Award of Swedish Lapland delats ut. Skellefteå Airport, FlyCar Tyskland, ICEHOTEL och Piteå Summer Games mottog idag sina utmärkelser av Swedish Laplands styrelseordförande Jalle Svanberg i Haparanda där årets Academy of Swedish Lapland genomfördes.

Academy of Swedish Lapland är ett evenemang för att samla och stärka besöksnäringen i Sveriges arktiska destination. The Award of Swedish Lapland delas ut årligen, både för att synliggöra men också premiera de som levererar utmärkande insatser som stärker destinationen Swedish Laplands konkurrens- och attraktionskraft. De fyra priserna har alla olika kriterier och pristagarna nomineras i ett öppet förfarande. Juryn består av representanter från samtliga lokala destinationer inom Swedish Lapland, Vinnaren utses sedan genom omröstning. Academy of Swedish Lapland är dessutom en samlingspunkt för besöksnäringen. Under de två dagarna erbjuds ett digert program av föreläsare och föredragshållare för att stärka näringens kompetens och attraktivitet.

Priser, pristagare och motiveringar:                 

Årets Möjliggörare nomineras med utgångspunkten: ”Modig och ihärdig initiativtagare som bakom kulisserna skapat möjligheter att genomföra arrangemang, utveckla eller etablera nya anläggningar eller upplevelser som får varumärket Swedish Lapland att färdas ut i världen”.

Robert Lindberg, Skellefteå Airport

Till årets möjliggörare utses Skellefteå Airport. Juryns motivering lyder: ”Med mod, kreativitet och action har Skellefteå Airport tagit position som ett nav för inresande i nordligaste Sverige. Genom offensiva satsningar har man lyckats locka flera internationella direktflyg till destinationen. Ett partnerskap som möjliggör inresande till Swedish Lapland.”

Årets Innovation nomineras med utgångspunkt i: ”En innovativ idé som bidrar till besöksnäringens utveckling, som har nått kommersiellt genomslag och sätter Swedish Lapland på den internationella kartan.”

Yngve Bergkvist, Beatrice Lind och Åsa Ribbing från Icehotel

Yngve Bergkvist, Beatrice Lind och Åsa Ribbing från Icehotel

Till årets Innovation utses ICEHOTEL 365. Med juryns motivering, som lyder: ”I snart tre decennier har ICEHOTEL återanvänt Torneälvens is i ett hållbart kretslopp. Numera står ICEHOTEL365 kvar året om, så att den internationelle gästen kan njuta av snö och is under såväl norrsken som midnattssol. Samtidigt har ICEHOTEL, innovativt ur ett klimatperspektiv, skapat en hållbart attraktiv produkt i Jukkasjärvi och Swedish Lapland.”

Årets Brobyggare nomineras utifrån kriterierna: ”Person eller företag som bygger värdefulla broar och nätverk som stärker Swedish Laplands position på den internationella resemarknaden”. Vinnare och motivering:

FlyCar Tyskland kunde inte närvara personligen men tackade med en videohälsning

FlyCar Tyskland kunde inte närvara personligen men tackade med en videohälsning

Till årets brobyggare utses FlyCar Tyskland, och juryns motivering lyder: Med direktflyg till Arvidsjaur – från fyra tyska destinationer sedan snart 20 år och sedan två år även från Birmingham i UK – har FlyCar skapat en möjlighet för att utveckla vinterturismen i vår region. Helt enkelt en stadig bro från Europa till destinationen Swedish Lapland.

Spirit of Swedish Lapland delas ut för första gången i år och ges till en inspiratör eller ett initiativ som genom sitt genuina värdskap lyfter destinationen Swedish Lapland och gör att besökaren känner sig hemma i vår arktiska vardag.

Kjell Anders Johansson och Anna Bogren Dalberg tog emot priset för Piteå Summer Games

Kjell Anders Johansson och Anna Bogren Dalberg tog emot priset för Piteå Summer Games

Till vinnare av priset för Spirit of Swedish Lapland utses Piteå Summer Games. Motivering: Piteå Summer Games är ett varumärke fulladdat med både värdskap och vänskap. Ändå sedan starten 1990 har Piteborna, år efter år, konsekvent och kompromisslöst, levererat en organisatoriskt fulländad fest. Och med inte mindre än 800 lag från 25 nationer är fotbollsturneringen en av de största i världen och på alla sätt en makalös fest för världens fotbollsälskare i Piteå, i världen och i Swedish Lapland.

De tidigare vinnarna hittar du här.

Foto: Fredrik Broman