Swedish Lapand Visitors Board logotyp Europeiska unionen logotyp
English flagEng

Information om covid-19 för företag inom besöksnäringen

Här samlar vi information, checklistor, länkar, idéer, best practice och annat som kan vara till stöd för att bedriva verksamhet i en besöksnäring påverkad av en global pandemi.

För det första. Följ Folkhälsomyndighetens rekomendationer och riktlinjer. Här håller du dig uppdaterad om dessa: Folkhälsomyndigheten.se

Denna sida är senast uppdaterad 17 augusti 2021.

På Swedish Laplands webbsida www.swedishlapland.com har vi samlat information riktat till resenärer med vad som gäller för inresa och på plats i samband med Covid-19.
Information på engelska
Information på svenska

Kom igång

För att komma igång med åtgärder för att förhindra smittspridning i din verksamhet, har vi sammanfattat några punkter för var du kan börja och vad som är viktigt att tänka på för att försäkra kontinuitet i ditt arbete.

Ladda ner Stöddokument för riskhantering gällande Covid-19 (pdf)

Just nu

Regeringens arbete för att stoppa smittspridningen av Covid-19 uppdateras löpande här.

Coronarestriktionerna kommer att avvecklas i 5 steg, planen med de olika stegen hittar du här. I septembet är nästa lättnad planerad att ske.

Här samlar krisinformation regler som gäller.

Här samlar krisinformation.se korta uppdateringar om Covid-19 från svenska myndigheter.

Här är Folkhälsomyndighetens råd till resenärer som reser till Sverige från utlandet.

Länsstyrelsen i Norrbotten uppdaterar löpande om deras arbete runt hantering av smittspridningen av Covid-19. De har även tagit fram ett par råd som gör det möjligt för verksamheter att leva upp till lagstadgade krav och rekommendationer som finns kopplat till pandemin och den tillfälliga covid-19 lagen.

Vi vill påminna om att du som bedriver verksamhet har ansvar för att:

  • Undvik trängsel – hjälp dina besökare att hålla avstånd!
  • Verksamheten ska kunna redovisa en skriftligt dokumenterad plan där alla de insatser som vidtagits för att undvika smittspridning redovisas
  • Säkerställa att alla medarbetare är informerade om sitt ansvar
  • Uppmana besökare på flera språk att använda handsprit, undvika trängsel och stanna hemma om man känner sig sjuk.

Covidbevis

Den 1 juli lanserar E-hälsomyndigheten e-tjänsten Covidbevis. Med ett Covidbevis kan den som ska resa i Europa enkelt och säkert visa att man har blivit vaccinerad mot covid-19. Regioner, vaccinatörer, myndigheter, organisationer och företag vill och behöver kunna kommunicera om Covidbevis. Här finns informationsmaterial och länkar för dig som arbetar med att kommunicera om resor, vaccinationer och Covidbevis.

Till dig som är arbetsgivare och företagare

Information riktad till arbetsgivare, företag och arbetstagare och samlade länkar till svenska myndigheter. Här finns även uppdaterade listor med de tillfälliga lagar och regler som gäller för exemplvis resturanger och krogar.

Arbetsmiljöverket har samlat information om coronaviruset och arbetsmiljön för dig som har anställda. Som arbetsgivare har du ansvar för att systematiskt undersöka och förebygga arbetsmiljörisker så att anställda kan arbeta säkert.

Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats med information och e-tjänster riktade till företag.

Informationsmaterial om hur man undviker smittspridning

De generella råden som gäller för att undvika att bli sjuk eller att smitta någon annan kan sammanfattas till:

  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Umgås bara i en mindre krets

Folkhälsomyndigheten tagit fram affischer med det här budkapet. Här finns en .pdf på engelska om hur du skyddar dig själv och andra från smittspridning, och här samma på svenska.

Folkhälsomyndigheten har också en speciell guide om hur man tvättar händerna. Den kan du skriva ut och sätt upp vid tvättställ. Finns både på engelska och svenska.

Besökarna vill veta hur du jobbar med deras säkerhet

Tveka inte för att börja kommunicera kring de åtgärder du gjort i din verksamhet för att förhindra smittspridning. Uppdatera din hemsida, gör informationen tillgänglig där. Redan idag får vi frågor från journalister och turoperatörer som planerar resor till vintern. Gör det enkelt för dem och dina besökare att ta beslut genom att berätta om ert arbete så att de kan känna sig trygga inför sitt val av resmål.

Internationella besökare och regler för resande

Svenska ambassaden samlar och uppdatera löpande hur läget ser ut i världens länder. På den här sidan kan du hitta vad som gäller för ett specifikt land, vilka restriktioner som finns och vad som gäller för ut- och inresa.

Tester för resedokument

Många länder kräver nu att resenär kan uppvisa ett intyg på negativt Covid-19 test vid inresa i landet. Resenärer måste själva hålla koll på vad som gäller för just hemresa till sitt land. Här har vi samlat info om vart i Swedish Lapland det erbjuds snabbtester för resenärer.

Kiruna
ExpressCare erbjuder PCR- och antigen-tester i Kiruna. Bokning sker via deras hemsida

Skellefteå
Vaccina erbjuder PCR- och antigen-tester i Skellefteå. Bokning via deras hemsida

Luleå
Hermelinen Sjukvård är en privatklinik i Luleå som erbjuder PCR-tester för grupper med minst 7 personer. För mer information och bokning kontakta Kajsa Hartman-Pettersson.  kajsa.h.pettersson@hermelinen.se

DrSvar, privat testmottagning i Luleå. De tar emot privatpersoner och gör både antigen och pcr-test samt reseintyg. 
www.drsvar.se
Kontakt: Susanne Wikman,  lulea@drsvar.se

Boden
MACC Scandinavia erbjuder PCR- och antigen-tester i Boden. Bokning via deras hemsida

Stockholm / Arlanda Airport
PCR- och antigen-tester erbjuds också på Arlanda Airport. Kräver minst 10 timmars mellanlandning i Stockholm.
Nordic Ways – Läs mer och boka här.
AirPort Sky – Läs mer och boka här.
Vaccina – Läs mer och boka här.

Så här har andra gjort

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har samlat goda exempel på hur andra har gjort i sina företag för att hindra smittspridning.

Var beredd på kris

Planera och försök skapa en handlingsplan för det oväntade. Medvetenhet och kunskap om hur man ska kommunicera i en krissituation minskar risken för missförstånd, ryktesspridning och förtroendekris.

Här kan du läsa mer om hur man kan förbereda sig för att kommunicera under en kris.

Här hittar du ett arbetsverktyg för kriskommunikationsplan (.docx)

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.