Swedish Lapand Visitors Board logotyp Europeiska unionen logotyp
English flagEng

Information om covid-19 för företag inom besöksnäringen

Här samlar vi information, checklistor, länkar, idéer, best practice och annat som kan vara till stöd för att bedriva verksamhet i en besöksnäring påverkad av en global pandemi.

För det första. Följ Folkhälsomyndighetens rekomendationer och riktlinjer. Här håller du dig uppdaterad om dessa: Folkhälsomyndigheten.se

Kom igång

För att komma igång med åtgärder för att förhindra smittspridning i din verksamhet, har vi sammanfattat några punkter för var du kan börja och vad som är viktigt att tänka på för att försäkra kontinuitet i ditt arbete.

Ladda ner Stöddokument för riskhantering gällande Covid-19 (pdf)

Just nu

Regeringens arbete för att stoppa smittspridningen av Covid-19 uppdateras löpande här. De senaste förslagen och nya regler som gäller (alternativt ska börja gälla inom kort) för att minska smittspridning
– förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare
– maxgränsen på åtta deltagare gäller även privata tillställningar i fest- och föreningslokaler
– butiker (köpcentrum, gym och badhus) måste beräkna antalet besökare så att varje person får tio kvadratmeter
– rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken gäller för resor som sker vardagar klockan 7–9 och 16–18
– stopp av alkoholförsäljning efter klockan 20.00 (gäller fr o m 24 december)
– max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på resturanger (gäller från 24 december)
– inreseförbud för Storbritannien och Danmark (infördes 21 december) mer om detta även längre ner på sidan

Här samlar krisinformation.se korta uppdateringar om Covid-19 från svenska myndigheter.

Länsstyrelsen i Norrbotten uppdaterar löpande om deras arbete runt hantering av smittspridningen av Covid-19. Även dom har samlat länkar till ansvariga myndigheter. Bra och överskådlig information, med hur mycket som helst att läsa vidare kring.

Till dig som är arbetsgivare och företagare

Information riktad till arbetsgivare, företag och arbetstagare och samlade länkar till svenska myndigheter. Här finns även uppdaterade listor med de tillfälliga lagar och regler som gäller för exemplvis resturanger och krogar.

Arbetsmiljöverket har samlat information om coronaviruset och arbetsmiljön för dig som har anställda. Som arbetsgivare har du ansvar för att systematiskt undersöka och förebygga arbetsmiljörisker så att anställda kan arbeta säkert.

Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats med information och e-tjänster riktade till företag.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tillsynsvägledning för resturangverksamhet med anledning av alkoholstopp. Sidan är inte uppdaterad med nya tiden för alkoholstopp, men erbjuder ändå svar på vad lagen säger angående exempelvis stängningstider och catering.

Informationsmaterial om hur man undviker smittspridning

De generella råden som gäller för att undvika att bli sjuk eller att smitta någon annan kan sammanfattas till:

  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Umgås bara i en mindre krets

Det kan vara bra att påminna sig själv och andra om dessa. Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram affischer med just det här budkapet. Här .pdf på engelska om hur du skyddar dig själv och andra från smittspridning, och här samma på svenska.

Folkhälsomyndigheten har också en speciell guide om hur man tvättar händerna, skriv ut och sätt upp vid tvättställ! Finns både på engelska och svenska.

Information om allmänna råd och rekommendationer

En sammanställning av nationella allmänna råd och rekommendationer som gäller under högtider och helger finns här på svenska och här på engelska.

Besökarna vill veta hur du jobbar med deras säkerhet

Tveka inte för att börja kommunicera kring de åtgärder du gjort i din verksamhet för att förhindra smittspridning. Uppdatera din hemsida, gör informationen tillgänglig där. Redan idag får vi frågor från journalister och turoperatörer som planerar resor till vintern. Gör det enkelt för dem och dina besökare att ta beslut genom att berätta om ert arbete så att de kan känna sig trygga inför sitt val av resmål.

Internationella besökare och regler för resande

Svenska ambassaden samlar och uppdatera löpande hur läget ser ut i världens länder. På den här sidan kan du hitta vad som gäller för ett specifikt land, vilka restriktioner som finns och vad som gäller för ut- och inresa.

Inreseförbud Storbritanninen och Danmark

Sverige har 21 december 2020 infört ett inreseförbud mot Storbritannien och Danmark. Beslutet gäller tills 21 januari eller tills dess att annat meddelas. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbud.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla resenärer från Storbritanninen att efter ankomst till Sverige stanna hemma minst sju dagar och undvika kontakt med andra så långt det går. Det är särskilt viktigt att personal inom vård och omsorg följer uppmaningen och att deras arbetsgivare stöttar detta. Uppmaningen gäller alla inresande som har vistats i Storbritannien räknat från den 12 december.

Här alla rekommendationer för dig som har rest in från Storbritanninen.

Så här har andra gjort

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har samlat goda exempel på hur andra har gjort i sina företag för att hindra smittspridning.

MSB tillhandla håller också informationsmaterial på engelska om hur vi tillsammans kan förhindra smittspridning. Skriv ut, tryck upp och använd i er verksamhet!

Skistar har samlat information om hur de arbetar med att förhindra smittspridning. De har många olika delar inom sin verksamhet, från hotellstäd till liftsystem och spa. Här tar du del av deras arbete!

Var beredd på kris

Planera och försök skapa en handlingsplan för det oväntade. Medvetenhet och kunskap om hur man ska kommunicera i en krissituation minskar risken för missförstånd, ryktesspridning och förtroendekris.

Här kan du läsa mer om hur man kan förbereda sig för att kommunicera under en kris.

Här hittar du ett arbetsverktyg för kriskommunikationsplan (.docx)

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.