Swedish Lapand Visitors Board logotyp Europeiska unionen logotyp
English flagEng

Information om covid-19 för företag inom besöksnäringen

Här samlar vi information, checklistor, länkar, idéer, best practice och annat som kan vara till stöd för att bedriva verksamhet i en besöksnäring påverkad av en global pandemi.

För det första. Följ Folkhälsomyndighetens rekomendationer och riktlinjer. Här håller du dig uppdaterad om dessa: Folkhälsomyndigheten.se

Kom igång

För att komma igång med åtgärder för att förhindra smittspridning i din verksamhet, har vi sammanfattat några punkter för var du kan börja och vad som är viktigt att tänka på för att försäkra kontinuitet i ditt arbete.

Ladda ner Stöddokument för riskhantering gällande Covid-19 (pdf)

Just nu

Regeringens arbete för att stoppa smittspridningen av Covid-19 uppdateras löpande här. De senaste förslagen som nu snabb utreds för att träda i kraft 24 november är:
– förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare
– stopp av alkoholförsäljning efter klockan 22.00 kommer från och med den 24 november införa en

Här samlar krisinformation.se korta uppdateringar om Covid-19 från svenska myndigheter.

Från och med 10 november gäller särskilda restriktioner för Norrbotten, här hittar du en sammanställning av dessa.

Länsstyrelsen i Norrbotten uppdaterar löpande om deras arbete runt hantering av smittspridningen av Covid-19. Även dom har samlat länkar till ansvariga myndigheter. Bra och överskådlig information, med hur mycket som helst att läsa vidare kring.

Till dig som är arbetsgivare och företagare

Information riktad till arbetsgivare, företag och arbetstagare och samlade länkar till svenska myndigheter. Här finns även uppdaterade listor med de tillfälliga lagar och regler som gäller för exemplvis resturanger och krogar.

Arbetsmiljöverket har samlat information om coronaviruset och arbetsmiljön för dig som har anställda. Som arbetsgivare har du ansvar för att systematiskt undersöka och förebygga arbetsmiljörisker så att anställda kan arbeta säkert.

Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats med information och e-tjänster riktade till företag.

Informationsmaterial om gällande restriktioner

Här hittar du en .PDF med en officiell sammanställning på engelska om de restriktioner som gäller i Norrbotten. Tanken är att den ska skrivas ut och användas som en affisch. Den finns även tillgänglig på fler språk här.

För Västerbotten finns motsvarande information på flera språk att ladda ner som .pdf här. En samlingssida för all tillgänglig information hittar du här.

Informationsmaterial om hur man undviker smittspridning

De generella råden som gäller för att undvika att bli sjuk eller att smitta någon annan kan sammanfattas till:

  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma om du är sjuk

Det kan vara bra att påminna sig själv och andra om dessa. Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram affischer med just det här budkapet. Här .pdf på engelska om hur du skyddar dig själv och andra från smittspridning, och här samma på svenska.

Folkhälsomyndigheten har också en speciell guide om hur man tvättar händerna, skriv ut och sätt upp vid tvättställ! Finns både på engelska och svenska.

Besökarna vill veta hur du jobbar med deras säkerhet

Tveka inte för att börja kommunicera kring de åtgärder du gjort i din verksamhet för att förhindra smittspridning. Uppdatera din hemsida, gör informationen tillgänglig där. Redan idag får vi frågor från journalister och turoperatörer som planerar resor till vintern. Gör det enkelt för dem och dina besökare att ta beslut genom att berätta om ert arbete så att de kan känna sig trygga inför sitt val av resmål.

Internationella besökare och regler för resande

Svenska ambassaden samlar och uppdatera löpande hur läget ser ut i världens länder. På den här sidan kan du hitta vad som gäller för ett specifikt land, vilka restriktioner som finns och vad som gäller för ut- och inresa.

Så här har andra gjort

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har samlat goda exempel på hur andra har gjort i sina företag för att hindra smittspridning.

MSB tillhandla håller också informationsmaterial på engelska om hur vi tillsammans kan förhindra smittspridning. Skriv ut, tryck upp och använd i er verksamhet!

Skistar har samlat information om hur de arbetar med att förhindra smittspridning. De har många olika delar inom sin verksamhet, från hotellstäd till liftsystem och spa. Här tar du del av deras arbete!

Var beredd på kris

Planera och försök skapa en handlingsplan för det oväntade. Medvetenhet och kunskap om hur man ska kommunicera i en krissituation minskar risken för missförstånd, ryktesspridning och förtroendekris.

Här kan du läsa mer om hur man kan förbereda sig för att kommunicera under en kris.

Här hittar du ett arbetsverktyg för kriskommunikationsplan (.docx)

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.