Sveriges Arktiska resmål på världskongress i Sapporo, Japan
Årets världskongress för ATTA, Adventure Travel Trade Association, hålls i Sapporo, på Hokkaido i norra Japan. Swedish Lapland Visitors Board är förstås också där bland hundratals researrangörer och journalister med ett speciellt fokus på naturturism och äventyr.
Swedish Lapland Visitors Board är medlem i ATTA och har för besöksnäringen i vårt arktiska resmål deltagit på ATWS, Adventure Travel World Summit, ändå sedan Argentina 2017. Då besöktes kongressen av 800 delegater från 54 länder, och därefter har en blandad delegation från resmålet varit med i Toscana, Göteborg och senast – efter pandemiuppehållet – i Schweiz förra året, då 700 delegater anlände till Lugano.
Förhoppningen denna gång är förstås att ännu fler intressenter ska besöka kongressen, även om resandet inte helt återkommit.
– Det som var tydligt i Lugano var hur starkt intresse det finns för Sverige och naturligtvis dess arktiska resmål bland journalister och researrangörer. Det råder ju inget tvivel bland dessa att vi är en verkligt stark destination för natur- och kulturturism, säger Håkan Stenlund som var i Lugano 2022.
Idag möter besöksnäringen i den globala väven flera olika utmaningar. Att delta i dessa sammanhang hjälper till en ökad förståelse för hur dessa utmaningar kan mötas. När hela näringen jobbar tillsammans.
– Just nu är det viktigt att vi inte bara deltar för att vi ska lära oss något. Jag ser det faktiskt som att vi också kan bidra med svar kring den globala hållbarhetsstrategins utmaningar, säger Johanna Ögren som också är en av Swedish Lapland Visitor Boards delegater.
– Vi är i ett läge där en ny, uppdaterad besöksnäringsstrategi och ett nytt arbetskoncept gällande hållbarhet ska släppas, så det ska självklart bli spännande att får ”provtrycka” detta med några av natur- och kulturturismens experter.
Förutom dagar med möten och föreläsningar erbjuder ATWS ett informellt format där mycket av tiden läggs på att bygga nätverk. För ett Arktiskt resmål, som på vissa sätt kan ses som perifer, eller liten, är dessa kontakter extra viktiga.
Idag sker större klimatpåverkan i den Arktiska delen av världen än övriga världen och därför kommer också ett stort fokus läggas på hur andra länder, både i och utanför den arktiska kontexten, arbetar med dessa frågor.
– Till slut handlar det om att sälja in vårt resmål och våra företags internationella reseanledningar till journalister och reseoperatörer och denna gång har jag sett att det nästan är helt nya ansikten jämfört med kongressen i Lugano 2022, säger Håkan, så jag ser fram emot många nya kontakter.
– Ja, och jag ser fram emot mötet med Ainufolket som jag ska träffa under ATWS aktivitetsdag. För även om världskonferensen i mångt och mycket handlar om naturturism så ska vi inte glömma bort intresset för kultur, där vårt Arktiska resmål förstås också är stark, avslutar Johanna.
OM ATTA: Föreningens arbetar med att ge aktörer inom den globala resenäringen stärkta möjligheter att skydda naturen och det kulturella kapitalet i syfte att genom resande skapa ekonomiskt värde som gynnar både besöksnäringsföretag och resmål. ATTA har ambitionen att vare en global samarbetspartner och röst för natur- och kulturturismen.