Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flag English

Fotograf: Anna-Karin Landin

Kent Lindvall under invigning av Biosphere.

21 juni, 2022

Arkitektdröm som hyllar naturen – åttonde rummet på Treehotel invigt

Nu är Treehotels åttonde rum invigt. Biosphere är en hyllning till naturen, inbyggt i en spektakulär sfär av fågelholkar och skapat av de välkända arkitekterna Bjarke Ingels Group.

I vanlig ordning skapar Treehotel rubriker runt om i världen. Först ut att berätta om det nya rummet var CNN i mars, och nu är Biosphere färdigt att välkomna gäster.

Biosphere är ett rum i tre våningar omgivet av 340 fågelholkar och nås via en bro i en sluttning. Inredningen är diskret och går helt i svart för att lägga fokus på den omgivande naturen som integreras i rummet genom stora glaspartier i väggar, tak och golv.

En arkitektdröm

– Det här är en arkitekts dröm. Det har varit en process av att verkligen hitta den ekologiska samverkan som skapar den här byggnaden. Det handlar så mycket om symbios, säger João Albuquerque, en av arkitekterna på Bjarke Ingels Group som skapat Biosphere.

– När vi fick uppdraget så funderade jag verkligen på hur vi skulle kunna skapa ännu en juvel bland alla dessa fantastiska byggnader. I natt kommer jag som första människa att få sova här, men näst efter hackspetten som redan flyttat in.

João Albuquerque och Kent Lindvall klipper bandet och inviger Treehotels åttonde rum, Biosphere. Foto: Anna-Karin Landin

Arkitekterna har samarbetat med Norrbottens Ornitologiska Förening för att Biosphere ska vara ett tillskott till naturen och ett hem för fåglar där populationerna minskat. De 340 holkarna är designade på olika sätt för att passa olika arter, dessutom inte bara fåglar. Det finns också potentiella hem för bin och fladdermöss.

Lokala entreprenörer som antagit utmaningar

– Det här är en hyllning till naturen. Vi vill verkligen tacka alla lokala inblandade entreprenörer. Råneå finsnickeri har gjort över 300 fågelholkar, kan ni tänka er! Och BOMEK och Vittjärvshus har stått för byggandet, säger Kent Lindvall som driver Treehotel.

Byggprocessen har varit en utmaning. För att inte göra åverkan på den omgivande naturen byggdes en isväg för att kunna köra ner material, maskiner och en kranbil. In i det sista inför premiären jobbades på att färdigställa detaljer. Beläggningen framöver ser bra ut, och redan dagen efter invigning kommer de första förväntansfulla gästerna.

Innan det åttonde rummet fanns arkitekter från alla de nordiska länderna förutom Danmark representerade på Treehotel. När den danska ambassadören var på besök nämnde Kent Lindvall det, samt att det skulle vara fantastiskt att kunna samarbeta med Bjarke Ingels. Det visade sig att ambassadören var väl bekant med den kända arkitekten. Några dagar senare bjöds Kent Lindvall in till ett möte i Köpenhamn.

– Vi är jätteglada och stolta över att de vill jobba med oss, att de ser Treehotel som intressant bland alla de stora projekten de skapar, säger Kent Lindvall.

Innovation, hållbarhet och attraktivitet i praktiken

Enligt den nya svenska visionen om turismens utveckling ska Sverige 2030 vara världens mest hållbara och attraktiva resmål byggt på innovation.

– Det här är ett konkret sätt att leverera visionen i praktiken, säger Annika Fredriksson, vd på Swedish Lapland Visitors Board och fortsätter:

– Besöksnäringen är ett ekosystem av samarbeten. I och kring en sådan här etablering och drift finns det ett antal lokala företag som bidrar, och en lokal ekonomi som gynnas av Treehotels innovation. En hållbar utveckling bygger på företag och resenärer som tar ansvar. Biosphere är även helt i linje med vår regionala vision om att vara Arktis mest ansvarsfulla resmål.

Kent Lindvall lämnar över ordet till Annika Fredriksson under invigningen.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.