Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Caisa Isaksson, foto: privat

Nyheter 22 mars, 2021

Caisa Isaksson: Vad gör jag nu?

Följande text publicerades förra veckan av Caisa Isaksson, som driver vandrarhemmet Åsgård i centrala Jokkmokk. Inlägget publicerades ursprungligen på Facebook.

”När man börjar skriva ett inlägg på fb får man frågan ”Vad gör du just nu?”.

Jo, just nu försöker jag arbeta fram en plan för att rädda mitt företag. Varför just nu? Jo, för att igår kom beskedet att Nordenskiöldsloppet till största delen ställs in. Det var den sista möjligheten till en större intäkt denna katastrofala vår, den sista möjligheten att reparera de avgrundsdjupa hål som pandemin grävt i företagets ekonomi.

Ni som protesterade mot loppets genomförande och som (vad vet jag?) kanske var de som kontaktade myndigheter för att stoppa loppet hade säkert era skäl. Men ni ska också veta att detta nu får helt andra konsekvenser runt om i samhället. Företag som ställt sitt hopp till denna helg, som under hela det senaste året arbetat fram rutiner för att smittsäkra sin verksamhet och som faktiskt tagit del av Nordenskiöldsloppets säkerhetsrutiner ser nu sina planer återigen grusas.

Jag har hunnit prata med flera företagare som driver boendeanläggningar och restauranger, och vi kände oss helt trygga med säkerheten, vi var beredda att ta emot alla dessa förväntansfulla åkare. Vi visste att deltagarna var mycket måna om att hålla sig för sig själva och att de var här endast för att delta i loppet.

Vi visste också att Vasaloppet, med mångdubbelt fler åkare, hade gått att genomföra utan galopperande smittspridning så varför inte detta lilla lopp i Jokkmokk?

Nu har vi haft två inställda Nordenskiöldslopp och en inställd Jokkmokks Marknad, utöver det dagliga bortfallet, och både de ekonomiska resurserna och orken är på upphällningen. Och NEJ – det finns inga stöd som går in och täcker ett sådant här bortfall. 

Jag skulle kunna skriva en låååång utläggning om vad ”turistkronan” betyder för ett samhälle, men det spar jag till en annan gång; jag kan bara ta ett konkret exempel.

En gäst som bodde tre nätter samt bokade vår viltbuffé på Åsgård spenderade ungefär 2.500 kr hos mig. Än sen då? Jo, hon visade mig också vad hon lagt pengar på i övrigt: Hon hade ätit tre luncher på Restaurang Ájtte, en middag på Restaurang Opera, fikat på City och handlat på Ica Rajden.

Hon hade köpt smycken på Jokkmokks Tenn och Sámi Duodji, vantar på Hantverksbutiken och en bricka på StoorStålka och säkert något mer som jag nu glömt. Vi räknade snabbt ut att hon hade spenderat över 10.000 kr i Jokkmokk.

Besöksnäringen genererar så mycket mer till den lokala ekonomin än bara ett antal övernattningar per år. Men vi har gått på knä länge nu, och vi behöver lokalbefolkningens tillit till att vi gör vårt yttersta för att begränsa smittspridningen i våra verksamheter.

Vi får komma ihåg att den största smittspridningen hittills har skett inom lokalbefolkningen – inte via besökare utifrån. Jag är förtvivlat rädd att pandemin odlar en sorts främlingsfientlighet, en ”kom inte hit-mentalitet” som inte gagnar Jokkmokk.

Besöksnäringen är beroende av en lokalbefolkning som välkomnar besökare, som gärna delar med sig av sin vardag, som visar och berättar. Och, ärligt talat, som företagare behöver vi också invånarnas stöd och support.

Inte en enda gång under detta eländes år har någon från Jokkmokks kommun hört av sig och frågat hur det går – förutom inför ”Jokkmokks marknad” då jag blev uppringd och tillfrågad om hur många gäster jag hade inbokade.

När jag svarade ”Nästan inga” fick jag till svar ”Så bra!”.

Så nej, något stöd från kommunen upplever jag inte – däremot finns det en rad enskilda medborgare som frågar, som bryr sig om, som löser medlemskap eller köper ett presentkort. För det är jag innerligt tacksam. Det räddar inte ekonomin, men det värmer mitt hjärta och gör att jag kanske orkar en dag till.

För mig är Jokkmokk ett samhälle som bryr sig om, som är stöttande och som är varmt. Också.

Nu är mitt huvud rätt tomt; jag har faktiskt inte några nya idéer eller någon ork.

Så jag lägger ner för idag och försöker kavla upp ärmarna och komma igen i morgon.”

Inlägget är skrivet av Caisa Isaksson som driver vandrarhemmet Åsgård i centrala Jokkmokk.

Här kommenterar Annika Fredriksson beslutet att ställa in ett tidigare godkänt och smittsäkrat arrangemang och hur det slår mot ansvarsfulla entreprenörer som bedriver sina verksamheter utifrån myndigheters alla krav och rekommendationer.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.