Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 6 april, 2022

En ny epok när Scandic Kiruna invigdes

Ett epokskifte och en milstolpe i Kirunas stadsomvandling. Nu har nya Scandic Kiruna öppnat. Från ett fullbelagt Ferrum flyttade gäster och personal över till det nya hotellet på samma dag som invigningen.

– Det här är en av milstolparna i stadsomvandlingen, säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg vid invigningen, strax innan det är dags för hotelldirektör Peter Salomonsson att klippa bandet.

Scandic Kiruna är den första kommersiella aktören att slå upp portarna i den nya stadskärnan. Det är en epok som avslutas och en ny som börjar. Gamla Scandic Ferrum har in i det sista varit fullbelagt och på samma dag som invigningen av nya Scandic Kiruna flyttar alla gäster och all personal över till det nya hotellet.

Nya Scandic Kiruna, granne med stadshuset i nya stadskärnan. Foto: Scandic

– Jag är så himla stolt och faktiskt ganska tagen. Att driva ett existerande hotell, ha fullt ända in i mål och samtidigt öppna ett nytt hotell, det är helt unikt, säger Peter Jangbratt, Sverigechef på Scandic Hotels.

– Jag hoppas att det här ska bli kirunabornas nya vardagsrum, säger han.

Saker med historia pryder väggarna

Det är inte vilket hotell som helst som nu stänger. Anrika Scandic Ferrum har haft en speciell plats i många kirunabors hjärta. Det märks inte minst genom gensvaret på efterlysningen om att bidra till det nya hotellets inredning. Gamla saker från privatpersoner blir inredningsdetaljer runt om i det nya hotellet. En kälke i en trappa, ett par skor i ett konferensrum, en kont från 1800-talet mitt i allt det nya.

– Den här konten från 1800-talet, vilken resa den gjort, säger Peter Salomonsson. Foto: Anna-Karin Landin

– Jag tror att det finns en stolthet över att kunna visa saker med betydelse och bidra, i och med att Ferrum betytt så mycket. Det har ibland varit tårfyllda överlämningar av saker med en lång historia. Vi är tacksamma och kommer att hylla alla som bidragit till inredningen, säger Peter Salomonsson, hotelldirektör för Scandic Kiruna.

Fler bäddar och stor betydelse för Kiruna

Det nya hotellet har 679 bäddar, en utökning med 60, fördelat på 231 rum. Scandic Kiruna ligger granne med det nya stadshuset och via en skywalk kopplas hotellet ihop med Aurora kultur & kongress. I hotellet finns sju konferensrum samt en bankettsal som rymmer upp till 350 personer. På entréplan kan gäster äta på en ny version av den ikoniska restaurangen Mommas, och på 13:e våningen finns en skybar med utsikt över såväl nya stadskärnan som fjällvärlden.

– Det betyder jättemycket att få så här många nya bäddar, det är en enorm efterfrågan och har varit brist i många år. Det är oerhört viktigt för turismen och för Kiruna, säger Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna, och fortsätter:

– Vi ser besöksnäringen som en bransch med enorm potential. Det kan skapa många fler arbetstillfällen än LKAB. Men några saker måste uppfyllas för att det ska vara möjligt, det måste finnas någonstans att bo och folk måste kunna ta sig hit. Dessutom behöver det finnas tillgång till mark.

Inspirerat av Kebnekaise

Hotellet har ritats av arkitekten Thomas Sandell på Sandellsandberg och är inspirerat av Kebnekaise. Ena sidan mjuk och slät, som slipad av inlandsisen, medan läsidan är taggigare.

– Vi försöker alltid hitta känslan för platsen på våra hotell, men här har vi någonting alldeles extraordinärt med det här läget och utsikten. Skybaren är nog någonting av det finaste vi byggt, säger Peter Jangbratt.

Peter Jangbratt, Sverigechef på Scandic Hotels, Thomas Sandell, arkitekt på Sandellsandberg och Peter Salomonsson, hotelldirektör Scandic Kiruna i hotellets skybar på 13:e våningen.
Scandic Kirunas skybar.
Bastun på tolfte våningen, med utsikt över nya stadshuset och stadskärnan. En klar dag får besökaren milsvid utsikt.
I trappan samlas nytt och gammalt. Kristallkronan kommer från Scandic Ferrum och kälken från en privatperson.
Restaurangen Mommas lever kvar i ny tappning
Yana Mangi uppträdde för besökare och personal under invigningen.
Nya Scandic Kiruna har förutom boende också utrymme för konferenser.
Del av bankettsalen som har plats för upp till 350 personer.
Peter Jangbratt, Sverigechef på Scandic Hotels, Peter Salomonsson, hotelldirektör Scandic Kiruna och Thomas Sandell, arkitekt på Sandellsandberg.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.