Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 11 april, 2022

EU-chef för näringsliv besökte regionen

En region full av möjligheter, det är intrycket EU:s högsta chef för näringsliv och tillväxtfrågor har efter ett studiebesök. Swedish Lapland Visitors board var tillsammans med Icehotel värd för en del av delegationens besök och fick tillfälle att träffa Kerstin Jorna för att prata om besöksnäringen.

– Jag åker ofta till platser i Europa med väldigt stora utmaningar. Men här finns det så stora möjligheter, säger Kerstin Jorna, generaldirektör för EU:s generaldirektorat för näringsliv och tillväxtfrågor, DG GROW, när hon anländer till Icehotel.

Kerstin Jorna var på plats för att ta del av information runt den stora gröna industriomställningen, som chef för den myndighet som driver hela EU:s tillväxtarbete och ansvarar för frågor som gäller inre marknad, industri, entreprenörskap. Förutom besöket på Icehotel och samtal med Swedish Lapland Visitors Board träffade hon också representanter från den traditionella basindustrin och fick bland annat höra om satsningen på fossilfritt stål.

Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board, Niklas Johansson, Senior Adviser North Sweden European Office, Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör Region Norrbotten, Malin Franck, vd Icehotel, Annika Wäppling Korzinek, chef för avdelningen för politisk och ekonomisk rapportering EU-kommissionens representation i Sverige och Kerstin Jorna, generaldirektör för EU:s generaldirektorat för näringsliv och tillväxtfrågor, DG GROW,

”Speglar EU-kommissionens ambition”

Besöket samordnades av North Sweden European Office, Norrbottens, Västerbottens, Jämtland Härjedalens och Västernorrlands samlade EU-kontor i Bryssel. För värdskapet stod Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten.

– Den samhällsomställning som sker här uppe nu speglar EU-kommissionens ambition att Europa ska bli klimatneutralt. Det är en av anledningarna till att vi får så många besök, och det är ett nöje att få visa vårt fantastiska län, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

Erbjuda genuina upplevelser

Besöket var Kerstin Jornas första på Icehotel. Hon har vid tidigare tillfälle varit i norra Finland och berättade om hur besökarna kunde uppleva sin egen saga med hjälp av skådespelare.

– Här gör vi på ett helt annat sätt, vi vill erbjuda genuina upplevelser kopplade till den arktiska kulturen och naturen, säger Malin Franck, vd för Icehotel.

Malin Franck, vd Icehotel berättar för Kerstin Jorna om området och verksamheten.

– För vissa besökare är det en helt livsförändrande upplevelse bara att gå på snö i minus 30 grader. Dessutom erbjuder vi guidning till samisk kultur och lokala aktiviteter som skoterkörning. Icehotel är också i sig en konstutställning, säger hon.

Besöksnäringens roll för attraktivitet

Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board berättade för Kerstin Jorna om de EU-projekt som drivits i regionen, bland annat Visit Arctic Europe och Business Capacity Development. Hon pratade också om hur besöksnäringen kan spela en väldigt viktig roll för områdets attraktivitet, inte minst i samband med den inflyttning till regionen som blir helt avgörande för de stora industrisatsningarna.

– Vi vill verkligen inte bli ett område där arbetskraft flygs in och ut, det är ett mardrömsscenario. Om besöksnäringen är stark skapas värden som gör platsen attraktiv att bo och leva på, säger hon.

Uppdaterad EU-strategi för turismsektorn

I EU:s uppdaterade industristrategi är turismsektorn det första ekosystemet som ska genomgå en grön och digital omställning eftersom det var den sektorn som drabbades hårdast av pandemin. Strategin består av sju byggstenar, bland annat styrning, innovation och sociala dimensioner av hållbarhet.

– Det här innebär att besöksnäringen kommer att vara en prioriterad bransch för EU och det är värdefullt att få en chans att träffa generaldirektören och kunna berätta om vår besöksnärings fantastiska utvecklingsresa fram till coronapandemin, men även de utmaningar och möjligheter som vi nu har framför oss, säger Annika Fredriksson.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.