Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Faksimil, Good day Sacramento

Nyheter 22 juni, 2021

Eva Gunnare i amerikansk morgonshow

Eva Gunnare, matkreatör och ägare av Essence of Lapland i Jokkmokk, tog med Good Day Sacramentos tittare på en mini-smakresa till Swedish Lapland.

Inslaget, som du kan se här, börjar med att journalisten Cody Stark berättar att han vet två saker om Lappland; att tomten bor där och att vi har ost i kaffet. Efter det inleds en intervju med Eva Gunnare. Hon bjuder på kaffeost och historien bakom osten – att det från början var ett sätt att konservera osten.

Från kaffeosten fortsätter inslaget till att handla om hur det är att leva i Jokkmokk och Swedish Lapland. Eva berättar om våra åtta årstider, om ljusa nätter och dagar utan riktig soluppgång. Att det bor fler renar än människor i Jokkmokk. Om en livsstil i samklang med naturen där man ofta umgås just utomhus, om det äkta och genuina som väntar besökaren och om hur folket som bor i Jokkmokk fångade hennes hjärta för 30 år sen när hon flyttade dit.

Tittarna tas också med på en tur i Jokkmokk, med fina vinterbilder, en smakföreställning och Eva som berättar om sin passion för Swedish Laplands smaker. När inslaget är slut är alla i studion rörande överens om att man genast vill åka till Swedish Lapland – det där med ost i kaffet råder det däremot delade meningar om.

Ringar på vattnet

Eva märkte av en kraftig ökning av besökare på hennes webb när inslaget sändes. Hon har också fått nya följare på Instagram och mail från intresserade. Kanske blir det till och med bokningar när resandet kommer igång igen?

Hur den amerikanska morgonshowen hittade henne vet hon inte helt säkert, men hon har en teori – en visningsresa för journalister! Eva har tack vare projektet Business Capacity Development in Swedish Lapland fått besök av många journalister de senaste åren.

En av dessa resulterade bland annat i en artikel om kaffeost som publicerades i tidningar i USA. Själva kaffeosten var bara en liten del i allt det som journalisten fick uppleva (han skrev även fler artiklar från samma resa). Men hon misstänker att det var just den där delen med kaffeosten som gav ringar på vattnet och ledde till att Cody Strak ville ha med henne i morgonshowen.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.