Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 19 april, 2022

Fler företag får märkningen ”Nature’s Best”

Fem nya företag i Swedish Lapland har nu arbetat sig igenom de kriterier som krävs för att ta emot Sveriges hållbarhetsmärkning för naturbaserad turism, Nature’s Best. De nya företagen är Arctic Retreat, Luleå Travel, Horses of Taiga, Sápmi Nature Camp och Treehotel.

De nya Nature’s Best företagen erbjuder alla naturbaserade upplevelser och de har flera gemensamma värderingar i sitt företagande. De värnar om naturen och den lokala kultur de verkar i, de arbetar småskaligt och i nära dialog och samarbete med andra aktörer i sin omgivning. Gemensamt för de fem företagen är att de vill skapa ett mervärde för sina gäster genom att aktivt jobba med ekoturismens grundprinciper. En märkning blir ett konkret verktyg för att jobba med frågorna.

– Företagen som genomlyst sin verksamhet med hjälp av Nature’s Best och möter märkningens kriterier bidrar med sitt hållbarhetsarbete i praktiken till att nå de globala hållbarhetsmålen, säger Pär Innala, märkningsansvarig, Naturturismföretagen och fortsätter:

– De ger skyddsvärd natur och kultur ett ekonomiskt värde, som råvara till en varsam och långsiktigt hållbar turism. De ser även till att ansvarsfulla gäster, både inhemska såväl som internationella, får fler hållbara svenska natur- och kulturupplevelser att välja mellan.

Besökare efterfrågar hållbara resmål

En av de företag som nu får hållbarhetsmärkning är Treehotel. Kent Lindvall som driver verksamheten berättar att det har varit betydelsefullt inte minst internt, som en metod att få alla medarbetare att arbeta i samma riktning. Men också för besökaren.

– För många resenärer har hållbarhet blivit en hygienfaktor. Många som kommer till oss, framför allt de som kommer från utlandet, är väldigt fokuserade det. Att Treehotel ses som en hållbar anläggning ligger till grund för deras val, säger Kent Lindvall i en intervju.

– Det är väldigt efterfrågat av gäster och turoperatörer att besöka destinationer där hållbarhet är viktigt för företagen, ofta en grundförutsättning. Viljan är stor hos många av våra företag att jobba med hållbarhet, och det talar för att vi ligger långt fram och kan nå vårt mål om att vara ett hållbart resmål, säger Cecilia Petzäll, Travel Trade Manager på Swedish Lapland Visitors Board.

Företag i Swedish Lapland som nyligen fått märkningen Nature´s Best:

Arctic Retreat består av tre ombonade timmerstugor, med ett unikt läge vid Råneälven. Företaget samägs av fyra familjer som erbjuder sina gäster möjligheten att bo mitt i naturen och samtidigt få uppleva den lokala kulturen och maten. Arctic Retreat bygger sin verksamhet på småskalighet och har en nära dialog med skogsägare och samiska familjer i sitt närområde.

Läs intervju med Graeme Richardson, Arctic Retreat: ”Att satsa på ekoturism är en självklarhet”

Luleå Travel är aktivitetsarrangören som vill ge sina gäster ett mervärde genom att vara ett ekoturismföretag. De arrangerar resor i Sápmi och Lofoten och i sitt program har de guidade turer med hundspann, snöskovandring och kajakpaddling. Verksamheten bygger de på kunskap om naturen och den lokala kulturen, en kunskap som de vill förmedla till sina gäster.

Läs intervju med Dirk Koolwijk, Luleå Travel: ”Att hållbarhetstänket omsätts i verkligheten blir allt viktigare för allt fler”

Horses of Taiga är beläget vid Svansele och erbjuder sina gäster ridturer med islandshästar i den svenska Taigan. Genom att samarbeta med andra aktivitetsföretag i närheten kan de erbjuda en kombination av olika aktiviteter som hundspann och besök på en samegård och därmed skapa en bättre upplevelse för alla besökare.

Läs intervju med Floriane Colonnier, Horses of Taiga: “Det är viktigt att gästerna lär känna trakten vi rider i”

Sápmi Nature Camp drivs av Lennart Pittja som med sin familj har bedrivit renskötsel i området sedan urminnes tider. Som boende på Sápmi Nature Camp tar gästerna del av viktiga inslag i den samiska kulturen. Med Lennart som guide får gästen gamla och nya historier om livet i Sápmi berättade vid elden utanför kåtan eller under turer i skogar och på fjäll.

Läs intervju med Lennart Pittja, Sápmi Nature Camp: ”Det känns bra i hjärtat att veta att jag förhoppningsvis bidrar med mer än vad jag förbrukar.”

Treehotel är hotellet i Harads där avancerad arkitektur och vildmark imponerar stort och internationellt. Boendet består av rymliga och bekväma trädrum, unikt designade med utsikt över Luleälvens dalgång och milsvid skog. Aktiviteter som erbjuds är bland annat yoga på is med bastu, meditation och snöbad, vandring med fika i ett svenskt hem och skattjakt bland vilda smaker. Restaurangen får sina råvaror från egna odlingar och lokala leverantörer.

Läs intervju med Kent Lindvall, Treehotel: ”Det betyder mycket internt”

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.