Swedish Lapand Visitors Board logotyp Europeiska unionen logotyp
English flagEng
Omvärld 16 maj, 2021

FN uppmärksammar ljuset i Swedish Lapland på ”The international day of light”

I samband med internationella ljusdagen den 16 maj uppmärksammar FN omvärlden i en artikel, att ”ljuset i norr, från mörka midvinternätter till solljuset som aldrig slocknar, lockar resenärer från hela världen”. I artikeln påpekar FN att många faktiskt även får sitt levebröd från ljuset och har intervjuat natur- och kulturturismföretagaren Peter Rosén, Lappland Media i Abisko. ”Ljuset har en stor betydelse för turismen här i Sverige.”

Den Internationella ljusdagen firar ljus i alla dess former och dess betydelse för konst och kultur, för vetenskapen och för utbildning, hållbar utveckling och medicin.

Ute Besenecker, docent och forskare i ljusdesign vid Kungliga Tekniska Högskolan som också intervjuas i artikeln, menar att många dras till det unika ljuset i Norden och låter sig fascineras.
”Det verkar också som att de som en gång förtrollats av det nordiska ljuset kan inte släppa taget om det.”

Peter Rosén, som har det arktiska ljuset som affärsidé arbetar brett. Han levererar det magiska ljuset som både upplevelser och produkter. Han guidar, håller kurser, fotograferar, föreläser men producerar även böcker och designade smycken. 
”För någon som en gång upplevt polarskenet är det inte svårt att förstå varför en del reser långväga för att uppleva det.”

Han har visat många storögda och berörda turister från världen alla hörn magin med Aurora Borealis.

I artikeln berättar Peter bland annat om en ung kvinna från Frankrike som rest jorden runt i jakt på att få se en glimt av norrskenet men utan framgång – till hon kom till Abisko.

”Hon hade läst en sagobok när hon var liten om norrskenet och ville uppfylla sin barndomsdröm och se ljusen dansa. När hon kom såg inte prognosen särskilt bra ut men det blev trots allt norrsken och hon fick se det flera kvällar i rad. Hon grät av lycka.”

FN om The International Day of Light:
”Precis som människan är också djur och naturens rytm till viss del beroende av ljus. Världsnaturfonden listar ljud- och ljusföroreningar tillsammans med andra typer av föroreningar som hot mot välbefinnandet hos både människor och natur. Det pågår också viktig forskning i ämnet”.

Söndag den 16:e maj uppmärksammar Förenta nationerna och UNESCO den Internationella ljusdagen 2021.

Läs artiklarna här:

Svenska https://unric.org/sv/ljuset-som-lyser-upp-norden/
Engelska https://unric.org/en/the-light-illuminating-the-nordics/

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.