Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 4 april, 2022

Fritt fram för resande till Sverige

Från och med 1 april 2022 slopas det inreseförbud som funnits under pandemin. Nu kan även utländska medborgare från länder utanför EU/ESS resa in utan vaccinations- och testintyg.

För att hindra spridningen av covid-19 infördes i mars 2020 ett tillfälligt inreseförbud till Sverige för utländska medborgare som reser från länder utanför EU/EES. Det har löpande förlängts men nu bedömer Folkhälsomyndigheten att inreserestriktioner inte längre är en proportionerlig åtgärd.

– Sedan tidigare har vi släppt på inreseförbudet inom EU. Nu låter regeringen också inreseförbudet från tredjeland löpa ut. Det innebär en stor lättnad för alla dom som på grund av pandemin varit förhindrade att resa till Sverige de senaste åren, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande från regeringen.

Lättnad för besöksnäringen

De slopade restriktionerna innebär också en lättnad för besöksnäringen, då det nu är möjligt att på samma sätt som innan pandemin resa in i Sverige. Fortfarande kan dock resenärer påverkas av eventuella regler och restriktioner i övriga länder, vid till exempel hemresa.

Ytterligare ändringar är covid-19 inte längre räknas som en samhällsfarlig sjukdom från och med 1 april 2022. Trots det så kvarstår fortfarande vissa rekommendationer: att vaccinera sig, stanna hemma vid symptom samt särskilda rekommendationer till den som är ovaccinerad. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Här finns Swedish Lapland Visitors Boards samlade information om covid-19 för företagare inom besöksnäringen, med bland annat länkar till aktuell information hos olika myndigheter.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.