Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 31 maj, 2021

Grand Arctic Resort, nytt besöksnäringskoncept i Överkalix

Sara och Johan Väisänen, Explore the North kommer driva Överkalix kommuns anrika Grand Arctic Hotell inom det nya konceptet, Grand Arctic Resort. Det omfattar utöver hotellet även det historiska prästgårdspensionatet samt campingen med stugor. Grand Arctic Resort omfattar totalt 160 bäddar och den 18 december 2021 checkar de första gästerna in.

”Vi är så glada att få möjligheten att etablera en ny och omfattande verksamhet i vackra Överkalix. Hotellet, prästgården och campingens placering på stranden där Ängesån och Kalixälven möts är magisk. Vår ambition med nya konceptet Grand Arctic Resort är att erbjuda både Överkalixbor och tillresta gäster från när och fjärran en mysig och naturskön mötesplats”, säger Johan Väisänen och fortsätter.

”Här ska gästen ta del av vår genuina och naturnära arktiska livsstil, och vi och våra medarbetare arbetar efter mottot – kom som en gäst och res hem som en av våra nya vänner”.

Johan beskriver hur de under senaste åren tvingats säga nej till fler internationella turoperatörer som vill sälja paketresor till Explore the Norths anläggningar.

”Det har varit frustrerande med en efterfrågan som varit större än vad vi kunnat leverera. Våra anläggningar har innan corona pandemin, snabbt blivit fullbokade. Med Grand Arctic Resort i vår företagsfamilj, får vi möjlighet att stärka Överkalix och Swedish Laplands position som internationellt och nationellt resmål.”

Grand Arctic Resort blir Explore the Norths femte anläggning
Med nya verksamheten Grand Arctic Resort har Explore the North fem anläggningar i destinationen Swedish Lapland. I Överkalix kommer cirka 15 personer helårsanställas och vid högsäsong tillkommer ytterligare cirka 25 medarbetare.

Ny Resort Manager är Sofi Holmgren som menar att Grand Arctic Resort är ganska olik Explore the Norths andra anläggningar, då de har en mer avskild lokalisering.

”Överkalix har ett charmigt centrum, med mysiga och personliga butiker och ett unikt genuint café på några minuters gångavstånd. Det kommer våra internationella gäster att uppskatta.”

Boendeanläggningar som motorer för en växande lokal ekonomi
Annika Fredriksson, tf vd, Swedish Lapland Visitors Board menar att en återöppning av hotellet kan verka som en viktig motor för utvecklingen av handeln i centrala Överkalix, men även besöksnäringen lokalt som regionalt. 

”Besöksnäringen tillför ofta stora värden i det lokala samhället. Det kan vara allt från att butikerna får ett större kundunderlag, intressanta jobb till att lokalbefolkningen kan ta del av besöksnäringsföretagets utbud av service och upplevelser. På så sätt bidrar turismen många gånger till platsens ökade attraktionskraft och växande näringsliv.”

Lokala aktivitetsföretag engageras
Explore the North signum är aktiva semesterresor, utöver företagets egna guidade turer engageras även lokala underleverantörer av arktiska kultur- och naturupplevelser. I vinter kommer deras gäster bland annat kunna välja att besöka Ola Rokkas Arctic Moose Farm och Anna-Lena Kaatis Kaatis Reindeers.

Sofi ser mycket positivt på det nya direktflyget mellan Luleå och London.

”Överkalix ligger bara en timme med bil från Luleå flygplats, vilket ger fantastiskt bra tillgänglighet.”

”Vi ser fram mot att utveckla affärssamarbetet med fler av de många aktivitetsföretag som verkar. Överkalix har många viktiga delar ett attraktivt resmål behöver – vackra friluftsområden, eftertraktade och välkända fiskevatten. Det ger möjligheter att locka fler gäster till Överkalix.”

Överkalix kommun som viktig och aktiv möjliggörare
Överkalix kommuns näringslivspolitiska inriktning och Advokatbyrån Kaidings insatser inom affärsjuridiken har spelat stor roll för att möjliggöra denna satsning.

”Jag och Sara vill gärna lyfta fram både politiken och tjänstemän på Överkalix kommun som stöttat vår etablering och gett oss ett varmt välkomnande som nya företagare på orten”, säger Johan som även gläds åt alla spontana telefonsamtal och kommentarer med lyckönskningar från Överkalixborna och andra lokala företagare.

”Det värmer extra i hjärtat.”

Nu påbörjas en renovering av hotellets reception, lobby och restaurang.

”När vi öppnar i december kommer gästerna mötas av en ny lobby med mysig vardagsrumskänsla, doften från nybryggt kaffe och tända ljus. Vi ser fram emot att välkomna både världen och Överkalixborna.” avslutar Sofi.

Campingen håller öppet under sommaren och resterande delar av Grand Arctic Resort öppnar innan jul.  

Fakta Grand Arctic Resort:
160 bäddar fördelat på:
44 dubbelrum, standard
14 Aurora-rum med balkong/terrass
6 Aurora-stugor
1 svit med bastu
The Villa – gamla prästgården med 6 rum, lounge, bastu, relax
Restaurang, lounge, bar, bastu, relax

Fakta om Explore the North:

• grundades 2005 av Johan och Sara Väisänen

• driver idag fem lodger med boende, mat och aktiviteter under varumärket Explore the North: Pinetree Lodge i Särkimukka/Kangos, Aurora Mountain Lodge i Lannavaara, Arctic River Lodge i Tärendö, Grand Arctic Resort i Överkalix. Tillkommer gör även Lapland View Lodge på Luppioberget som är under uppbyggnad.

• har 440 bäddar – 70 i Lannavaara, 60 i Tärendö, 70 i Särkimukka, 80 i Luppio och 160 i Överkalix.

Kontakt: Johan Väisänen, 070 – 626 19 09, johan@explorethenorth.se
Johan Väisänen, Explore the North, Elin Wennberg, Advokatbyrån Kaiding som varit behjälplig i avtalsprocessen med Överkalix kommun, kommunalrådet Leif Nilsson.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.