Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Per Lundström

Nyheter, Pressmeddelanden 4 mars, 2020

Klart med ny flyglinje mellan Luleå och London

Scandinavian Airlines etablerar ny direktlinje mellan London och Luleå under vintersäsongen 2020/2021. Ett välkommet flyg för besöksnäring, affärsliv och privatpersoner.

Den 18 december 2020, startar SAS en ny reguljär direktlinje mellan London Stansted och Luleå Airport med avgångar fredagar och måndagar fram till 15 mars 2021. 

SAS är en strategiskt viktig operatör för tillgängligheten i norra Sverige och en central aktör i den skandinaviska infrastrukturen. Flygbolaget har den högsta frekvensen av avgångar till och från Skandinavien. 

– Initiala kontakter från 2017 har resulterat i att SAS nu väljer att flyga direkt från London till Luleå och det är ett fint kvitto för alla oss som arbetat så länge för att få detta att hända, säger Camilla Bondareva nytillträdd kommunikationsstrateg för Luleå Business Region (tidigare destinationsstrateg för Swedish Lapland Visitors Board) innan hon fortsätter:

– Förbättrad tillgänglighet är en avgörande faktor för att besöksnäringen i vår region ska kunna fortsätta att utvecklas och nu kommer steget till att boka resan hit bli än lättare – vi blir en attraktivare destination.

– För våra besöksnäringsföretag innebär detta stora möjligheter och många har ju redan ett starkt och väl fungerande samarbete med brittiska researrangörer. Den här direktlinjen kommer att stärka marknaden för vinterturismen i Sveriges arktiska destination säger Cecilia Petzäll, market area manager på Swedish Lapland Visitors Board. 

Arbetet med en direktlinje mellan London och Luleå har varit ett pågående och prioriterat arbete hos Swedish Lapland Visitors Board och Luleå Airport under flera år. Och tack vare detta långsiktiga samarbete får nu Luleå förtroendet med denna nya reguljära direktlinjen i SAS linjenät.

– Det är oerhört glädjande att vi nu äntligen kan presentera denna nyhet som vi tillsammans arbetat målinriktat med under så lång tid. 
Att SAS väljer att lägga en linje från Luleå Airport till London är verkligen en fjäder i hatten, inte bara för vår flygplats, utan även för regionen som attraktiv destination, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport. 

Första flyget från London landar i Luleå den 18 december 2020 och SAS fortsätter sedan under tre månader med ett par rotationer varje vecka, där fredagar och måndagar är de planerade avresedagarna. Perfekt både för inresande européer, som vill uppleva vinter, och nordbor som vill upptäcka London.

Parallellt med bearbetningen har besöksnäringsföretagen i Swedish Lapland i samarbete med researrangörerna skapat nya paketerade upplevelser kopplat till direktflyget och man står redo att ta emot en ökad ström besökare nästa vintersäsong. 

Luleå Airport är en klimatneutral flygplats och har noll utsläpp av fossil koldioxid från den egna verksamheten sedan 2018. 

Presskontakt: 

Cecilia Petzäll, Swedish Lapland Visitors Board: 070-383 30 30

Ann-Christin Viklund, Luleå Airport: 070-214 47 69

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.