Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flag English
Gunnel Tjäder konsthantverkare och deltagare i projektet Formstark Norrbotten. Foto: Simon Eliasson
22 oktober, 2021

Konsthantverk och design ger mervärde för besöksnäringen

Hur kan konsthantverkare och företagare inom besöksnäringen samverka och dra nytta av varandra? Projektet Formstark Norrbotten har genererat nya samarbeten och produkter för en ännu vackrare och mer attraktiv destination.

Det tvååriga projektet Formstark Norrbotten är inne på sina sista månader. Fram till 9 januari 2022 pågår utställningen ”Ett formstarkt Norrbotten” på Norrbottens museum, som visar resultatet från projektets produktutvecklingsspår. Två branscher har fått förutsättningar för att mötas och samarbeta – besöksnäringen och professionella utövare inom konsthantverk, hantverk, slöjd och design.

7 team med 19 deltagare, med representanter från besöksnäringen och formgivare, har arbetat tillsammans och kommit fram till prototyper, skisser eller färdiga produkter.

– De här branscherna kan dra nytta av varandra väldigt mycket. Många besökare vill uppleva lokal konst och hantverk, och här finns nu konkreta samarbeten. Teamen har varit väldigt bra på att jobba med varandra och lyfta varandra, säger Sofia Öberg, projektledare för Formstark Norrbotten.

Genuina produkter för genuin anläggning

En av de medverkande är Johan Stenevad som driver Lapland Guesthouse i Kangos. Genom projektet samarbetade han med konsthantverkarna Katarina Spik Skum och Gunnel Tjäder.

Johan Stenevad, Lapland Guesthouse. Foto: Marcus Westberg
Johan Stenevad, Lapland Guesthouse. Foto: Marcus Westberg

– Jag försöker göra min anläggning så genuin det bara går, och då vill jag att den ska innehålla genuina produkter. Det har varit himla givande att få in människor som är kreativa och kan se på mitt företag med andra ögon, att vi kunnat leta oss fram genom en process och hitta ett formspråk. Det är hantverk som andas genuint och kvalitet, säger han.

Till vintern kommer en ny konferenslokal stå klar hos Lapland Guesthouse. Johan Stenevad berättar att han försöker få med någonting gammalt i alla nya rum.

– Jag har ett jättevackert sängskåp från 1800-talet med Överkalixmåleri. Vi använde det skåpet som bas med färg och form, och försökte smycka rummet utifrån det.

Gunnel Tjäder. Foto: Simon Eliasson
Gunnel Tjäder. Foto: Simon Eliasson

Besökaren i konferenslokalen kommer att möts av fyra stora vepor av Gunnel Tjäder. Veporna berättar en historia om älven, och hur den förändras under årstiderna. Av fyra gamla oljetunnor som Johan Stenevad hittade hos grannen har hans son Elias gjort basen till fyra fåtöljer, en snickare från grannbyn gjorde sits och rygg och konsthantverkaren Katarina Spik Skum har skapat en klädsel som visar renens fyra årstider. Dessutom har Gunnel Tjäder och Katarina Spik Skum skapat saker som kommer att finnas till försäljning, bland annat en väska och tenntrådsbroderier.

Katarina Spik Skum. Foto: Simon Eliasson
Katarina Spik Skum. Foto: Simon Eliasson

– Jag har också genom projektet fått kontakt med andra konsthantverkare som gör sådant som skulle passa i vår anläggning, till exempel handblåsta glas till vår whiskeybar, säger Johan Stenevad.

”Konst och design gör varje plats ännu lite mer attraktiv”

Swedish Lapland Visitors Board har varit med som partner i projektet. Bland annat genom att tillhandahålla en teknisk plattform för möten och utbildningar, och sprida information om projektet i nätverket.

– Det här är ett perfekt komplement till vår verksamhet. Konstnärer och designers kommer in med en expertis till besöksnäringen som lägger på ytterligare en nivå och ett värde. Konst och hantverk gör varje plats ännu lite mer attraktiv, därför är form och design viktigt för besöksnäringen, säger Richard Westerberg, Business Development Strategist på Swedish Lapland Visitors Board.

Vernissage för "Ett formstarkt Norrbotten" på Norrbottens museum. Foto: Sofia Öberg
Vernissage för ”Ett formstarkt Norrbotten” på Norrbottens museum. Foto: Sofia Öberg

Formstark Norrbotten söker nu medel för ett nytt projekt, ett Formstark Norrbotten 2.0, för att lyfta de konsthantverkare som vill öppna upp för besökare och bli en ännu tydligare del av besöksnäringen.

Alla team av aktörer inom besöksnäringen och formutövare:

  • Thomas Dahlqvist, Cape Wild, Luleå + Lisa Wallin, formgivare, Luleå
  • Johan Stenevad, Lapland Guesthouse, Kangos + Gunnel Tjäder, konsthantverkare, Kiruna och Katarina Spik Skum, konsthantverkare, Jokkmokk
  • Pia Huuva, Huuva Hideaway, Liehittäja + Eva Hagström, konsthantverkare, Siknäs
  • Thomas Dahlqvist, Cape Wild, Luleå + Lisa Wallin, formgivare, Luleå
  • Kristina och Maria Wikström, Kallax gårdsbutik, Luleå + Pia Schmaltz, konsthantverkare, Luleå och Linda Isaksson, glaskonstnär, Piteå
  • Helene Forsberg, Jössgården, Sjulsmark + Monika Strand & Chris White, Mokk, keramiker, Luleå
  • Lotta Eriksson, Silvermuseets butik, Arjeplog + Ida Isak Westerberg, textilkonstnär, Älvsbyn
  • Lisa Hellmer och My Bergström, Pensionatet, Piteå + Lotta Lampa, designer, Kalix och Lenita Andersson, konsthantverkare, Luleå

Läs mer om projektet och utställningen

Följ formstark på instagram: @formstarknorrbotten

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.