Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 15 oktober, 2021

Kungaparet diskuterade näringslivets pandemi-anpassning i Bälinge

Nyligen besökte H.M Konungen och H.M Drottningen Norrbotten för att uppmärksamma lokala insatser under pandemin. Under en lunch på Bondgården Bälinge fick de träffa representanter från besöksnäringen, livsmedelsnäringen och tillverkningsindustrin och njuta av lokala smaker.

Tillsammans med landshövding Lotta Finstorp besökte kungaparet aktörer från näringsliv, sjukhuspersonal samt universitetet. Kungaparet vill genom besöken visa deltagande med de drabbade under pandemin, och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Under en lunch på Bondgården Bälinge fick Annika Fredriksson, VD för Swedish Lapland Visitors Board, kungen och drottningen som bordssällskap och tillfälle att berätta mer om hur pandemin drabbat regionens besöksnäring, men också om dess innovativa anpassningsförmåga och kraftsamling för en återstart.

H.M Konungen och dagens värd Norrbottens landshövding Lotta Finstorp tillsammans med Britta-Karin Jakobsson, Bondgården Bälinge och Johan Hermansson, vd och platschef, Scania Luleå. Foto: Per Lundström.

Kungaparet var väldigt intresserade och hade många frågor om besöksnäringen och nya initiativ. Genom Drottningens stora intresse för arkitektur, konst, hantverk och slöjd kände hon redan till flera aktörer i regionen, och hon ville gärna behålla det senaste numret av Arctic Lifestyle Magazine för att läsa mer efter lunchen. 

– Vi är hedrade över inbjudan att ta plats vid bordet och möjligheten att få berätta mer om näringens roll och vikt för regionens hållbara utveckling. Besöket var värdefullt både för att informera kungaparet och för att tillsammans med landshövdingen diskutera och få inspel på länets gemensamma utmaningar och möjligheter, säger Annika Fredriksson.

Thomas Holmbom, Bondgården Bälinge, H.M Drottningen, Annika Fredriksson, Swedish Lapland Visitors Board och Hulda Wirsén, Nära Mat/Länsstyrelsen Norrbotten. Foto: Per Lundström.

Bondgården Bälinge är en ekologisk besöksgård med restaurang, fik, hotell och konferens. Kungaparet och övriga gäster bjöds på bondgårdstapas – ett potpurri av olika saker från gården. Bland annat köttbullar i minigjutjärnsgryta, olika typer av rökt skinka och grillad blomkål. Drottningen uppskattade speciellt det mycket tunna hårt gräddade tunnbrödet som hon fick med sig hem.

Liksom många andra har Bondgården Bälinge påverkats kraftigt av pandemin.

– Alla intäkter försvann. Vi hade premiär i augusti förra året och hade i princip fullbokat på restaurangen när vi insåg att det inte skulle hålla i samband med att restriktionerna skärptes. Vi bygger en hotelldel och det var meningen att den skulle vara färdig förra hösten men vi kommer vi färdigställa den under vintern. Vi får hoppas att kollegorna i branschen håller liv i resandet tills vi också är igång, när restriktionerna nu lättat, säger Thomas Holmbom.

Thomas Holmbom och Britta-Karin Jakobsson fick tillfälle att berätta om sin verksamhet och utvecklingsplaner för kungaparet och landshövdingen. Foto: Per Lundström.

Kungaparets besök har gett ringar på vattnet med uppmärksamhet i media och sociala media.

– Det är jätteroligt att hovet och Länsstyrelsen väljer att besöka oss, att de uppskattar vårt koncept. Drottningen är absolut helt underbar och det var fantastiskt att få träffa henne, säger Thomas Holmbom.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.