Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 11 februari, 2022

Lättade restriktioner ger besöksnäringen möjlighet till återstart

När restriktionerna i samband med pandemin nu lättats är det ett välkommet besked för besöksnäringen. Förhoppningen finns om en stark återhämtning, men samtidigt kvarstår utmaningar.

– De direkta effekterna vi kan se är att tillgängligheten ökar, redan nu ser vi fler flyg till regionen. Många av våra företagare ser också en direkt effekt i ökat antal gäster, säger Johanna Ögren, Marketing Strategist på Swedish Lapland Visitors Board.

Förhoppningen är att företagen nu ska få en möjlighet till återstart efter en lång och krävande period, på både lång och kort sikt. Nu behöver företagen tydliga och långsiktiga förutsättningar för att kunna investera och utveckla sina verksamheter.

– Det verkar som att människor har ett uppdämt resebehov som det nu går att få utlopp för. Med lite tur kan det bli ett bra avslut på den här vintersäsongen som kan rädda ekonomin för många företag, säger Johanna Ögren.

– När restriktionerna släppts vågar många resenärer och företag tro på att det går att resa och boka mer än vad vi sett de senaste åren. Jag har också en känsla av att mindre konferenser kan komma i gång ganska snabbt igen, till exempel i maj som normalt sett är en stor konferensmånad, säger Cecilia Petzäll, Travel Trade Manager på Swedish Lapland Visitors Board.

Tillgänglighet en central fråga för tillväxt

Samtidigt som tillgängligheten direkt ökar efter slopade restriktioner är just tillgänglighet en fortsatt utmaning. För besöksnäringen är det viktigt att nå upp till samma nivå av möjlighet till inresa som innan pandemin.

– Det spelar ingen roll hur många som vill komma hit om det inte går. Tillgänglighet till vår region har varit en central fråga innan pandemin och är ännu mer central nu. Vi måste få bättre förbindelser till vår omvärld. Det är en fråga vi jobbar hårt med, säger Johanna Ögren.

En annan kvarstående utmaning är kompetensförsörjning. Mångårig kompetens har tappats när personal hunnit gå till andra jobb.

– Även om restriktionerna är borta är vi ännu inte i normalläge. Men jag hoppas att företagen nu ska få en möjlighet till återhämtning, och att den kunskap och erfarenhet som finns hos våra företag har skapat en prägel och kvalitet som består. Jag, och många med mig, vet att det inom besöksnäringen finns ett engagemang utöver det vanliga och en vilja att kunna växa sig ännu starkare än innan pandemin, säger Cecilia Petzäll.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.