Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Carl-Johan Utsi

Nyheter, Pressmeddelanden 26 november, 2018

Lokal matkultur lockar världsmedia till Swedish Lapland

Kaffeost i Kangos, samiska mattraditioner i Jokkmokk och mat serverad på is i Jukkasjärvi är något av det som sju internationella matjournalister kommer få uppleva denna vecka.

Tisdag 27 november 2018 startar en kulinarisk akademi med fokus på lokal matkultur, som ska stärka marknadsföringen av Swedish Lapland i Europa och USA. Visit Sweden och Swedish Lapland Visitors Board arrangerar resan.

Sju toppskribenter inom mat, resor och livsstil från Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA kommer till oss på tisdag för att djupdyka i den lokala matkulturen. I fem dagar ska de få uppleva allt från bastukultur till en gourmetmiddag under norrsken för att kunna förmedla sin bild av Swedish Lapland. Resan utgör årets Culinary Academy of Sweden, Visit Swedens koncept för utländska journalister som vill lära känna svensk matkultur på djupet.

Journalisterna som Visit Sweden och Swedish Lapland Visitors Board har bjudit in skriver för kända tidningar som National Geograhic Traveller Food, New York Magazine, Condé Nast Traveler, Telegraph Travel, Der Feinschmecker och Leroutard, och har stora följarskaror på Facebook, Instagram och Twitter.

– Många Sverigebesökare vill lära känna landet genom mat och Visit Sweden gör en extra satsning på måltidsturism mellan 2017 och 2021. Att få visa upp maten och kulturen i denna spännande region för dedikerade journalister är viktigt och fantastiskt roligt, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.

– Deltagarna kommer att besöka Tornedalen, Kangos, Kiruna, Jukkasjärvi, Abisko och Jokkmokk. De får bland annat grilla sik, baka samisk gahkku, smaka kaffeost i olika former och montera gourmetmat på is, och dessutom utforska svampodling i Kirunagruvan, bastukultur i Kukkola, norrsken i Abisko samt samiska smaker och kultur. Besöket ska öka nyfikenheten på vår matkultur och få fler utländska turister att välja Sverige för sin nästa semester.

– Vi är mycket glada att Visit Sweden har valt att lägga sin Culinary Academy i Swedish Lapland i år. Vi ser att intresset för lokal kultur och matupplevelser ökar hos resvana och nyfikna besökare. I linje med detta är det flera företag i regionen som satsar på att låta mat och kultur ta större plats i upplevelsen. Att få visa upp det för så här bra medier betyder mycket för alla inblandade, säger Petronella Modin, tf vd för Swedish Lapland Visitors Board.

Så här ser programmet ut för Culinary Academy of Sweden i Swedish Lapland:

Tisdag, Kukkolaforsen Grilla fisk och baka gahkku över öppen eld Bastubad på Tornedalsvis

Onsdag, Kangos och Kiruna Prova kaffeost i Kangos Besöka bygget av årets ishotell Middag med istema på ICEHOTEL

Torsdag, Kiruna och Abisko Besöka shiitakeodling under jord i Kirunagruvan Norrsken och stjärnhimmel på Aurora Sky Station

Fredag, Gällivare och Jokkmokk Utomhuslunch på Sápmi Nature Camp Avsmakningsmeny inspirerad av samernas ”åtta årstider”

Lördag hemfärd via Luleå

Besöket kan följas via hashtaggarna #visitsweden och #swedishlapland på sociala medier.

För mer information kontakta Anna Skogh, pressansvarig Swedish Lapland Visitors Board, anna.skogh@swedishlapland.com, tel 070-600 87 97.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.