Swedish Lapand Visitors Board logotyp Europeiska unionen logotyp
English flagEng

Fotograf: Per Lundström

Pressmeddelanden 11 maj, 2021

Ny flyglinje mellan Luleå och London startar i december

SAS etablerar ny flyglinje mellan London och Luleå under vintersäsongen 2021/2022. I december 2021 är det premiär för den reguljära direktlinjen mellan Heathrow i London och Luleå Airport med avgångar fredagar och måndagar fram till mars.

Swedish Lapland Visitors Board och Luleå Airports långsiktiga arbete för etablering av en direktlinje mellan London och Luleå har burit frukt. Första flyget från London landar i Luleå den 17 december 2021 och SAS fortsätter sedan under tre månader med två avgångar i veckan. Det är en flyglinje som passar både inresande européer som vill uppleva Sveriges arktiska destination och nordbor som vill upptäcka London. Dessutom får regionens många internationella affärsresenärer ett enklare och snabbare resande vintertid.

– Förbättrad tillgänglighet är en avgörande faktor för att besöksnäringen i den här delen av Sverige ska kunna fortsätta att utvecklas. Att vi lyckats attrahera flygbolag att satsa på en direktlinje är ett styrkebesked. Det säger något om potentialen kopplat till den internationella gästens efterfrågan på vår arktiska kultur och natur. Medarbetarnas fantastiska arbete med att bygga varumärket Swedish Lapland internationellt är en absolut framgångsfaktor som skapat förutsättningar för vårt prioriterade uppdrag att etablera direktflyg från Europa, säger Annika Fredriksson, tf vd Swedish Lapland Visitors Board.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en linje med en attraktiv tidtabell som förbinder Luleå och övriga Norrland med London. Intresset för norra Skandinavien växer ständigt eftersom resenärerna letar efter nya och mer naturnära upplevelser. Flera researrangörer och resebyråer har visat intresse för den nya linjen. London är också den största europeiska marknaden för många företag i norra Sverige och den nya linjen kommer att bidra till tillväxt för regionens näringsliv, säger Theres Briger, försäljningschef på SAS

– Det är oerhört glädjande att vi nu, när vaccinationerna är igång, kan börja blicka framåt igen och att vi får en internationell flyglinje från Luleå Airport till vintern. Tillgängligheten kommer att vara viktig i återstarten efter pandemin och fler direkta flyglinjer är viktigt för regionen och besöksnäringen i hela Sverige, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport

– Att kunna erbjuda våra resenärer direktflyg till London innebär ett smidigare och tryggt resande vilket kommer att attrahera fler besökare till regionen. Att SAS, som är en nyckelaktör i den skandinaviska resebranschen, väljer att lägga en linje mellan Luleå Airport och London är verkligen en fjäder i hatten, inte bara för vår flygplats, utan även för regionen som attraktiv destination, avslutar Ann-Christin.

Cecilia Petzäll, Travel Trade manager på Swedish Lapland Visitors Board menar att besöksnäringsföretagen i Swedish Lapland är väl förberedda. I samarbete med internationella resesäljare och SAS har de paketerat olika arktiska upplevelser. De står redo att ta emot en ökad ström av besökare nästa vintersäsong.

– Hela världens besöksnäring har haft ett riktigt tufft år och att denna etablering nu genomförs ger oss alla hopp om en ljusare framtid för företagen i destinationen Swedish Lapland, menar Cecilia.

– Under många år har vi byggt kännedom om vår arktiska destination genom framgångsrika satsningar på att synas i brittiska resepress, genom uppmärksammade imagefilmer i sociala medier som kopplats till marknadsföring i sociala medier av många av våra fantastiska företagares unika och attraktiva upplevelser. Det har gett resultat. Antalet brittiska gästnätter har ökat i genomsnitt med 5 % per år senaste fem åren, innan pandemin slog till avslutar Cecilia.

Kontakt:

Swedish Lapland Visitors Board
Cecilia Petzäll: 070-383 30 30
Swedish Lapland Visitors Board företräder besöksnäringen i Sveriges arktiska destination Swedish Lapland.

Luleå Airport
Ann-Christin Viklund: 070-214 47 69
Luleå Airport är Norrlands största flygplats med fokus på hållbarhet och hög tillgänglighet. Är sedan 2018 fossilfri i den egna verksamheten.

Tidtabell
17:e december – 21:a mars

Avg Ank
Mån LLA LHR 15:40 17:50
Mån LHR LLA 19:00 23:10
Avg Ank
Fre LLA LHR 07:25 09:35
Fre LHR LLA 10:35 14:45

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.