Swedish Lapand Visitors Board logotyp Europeiska unionen logotyp
English flagEng
Johanna Ögren, Peter Samuelsson och Patrik Karlsson. Foto:
Nyheter 4 oktober, 2021

Nya Scandic Kiruna något utöver det vanliga för framtidens resenär

När Scandics hotell i nya Kiruna slår upp portarna under våren 2022 välkomnas internationella och nationella besökare tillsammans med lokalbefolkningen till ett hotell utöver det vanliga. Byggnadens design är en hälsning till Kebnekaise, där fasaden för tankarna till fjället – den ena sida är slätare och den andra taggigare, precis som bergets sluttningar.

Högst upp i byggnadens mitt får man en härlig utsikt och här ligger både skybar, bastu och gym. Bakom arkitekturen står den hyllade byrån Sandellsandberg. Inuti fylls hotellet av upplevelser, barer, restauranger, boenden och design som plockar upp fjället och naturen runt om. 

Själva designen är inte det enda som är speciellt med nya Scandic Kiruna. Med hotellet gör Scandic en rejäl satsning på privata internationella resenärer och resande som drivs av intresse för outdoor. 

– Scandic ser att Kiruna och Swedish Lapland är en destination som möter en global efterfrågan. Visst har vi tappat under pandemin. Men vi klarar oss ändå bra. Det visar på behovet av bäddar och att efterfrågan finns, säger Peter Salomonsson, Hotell General Manager på Scandic Kiruna. 

Och det är just efterfrågan från privatresenärer som utmärker sig. Historiskt har affärsresenärer stått för 80 procent av hotellets gästnätter, men de senaste 20 åren har resenärer som reser på sin fritid ökat år för år. Idag utgörs är majoriteten av gästnätterna (60 procent) av privatresenärer.

Ger besökaren känslan av utomhus 

Tillbaka till bygget. Runt hela entréplan blir det panoramafönster, för att skapa ett välkomnande intryck för gästen. Här hittar man reception, lobbybar, bar och restaurang. I hjärtat av hotellet finns en riktig vedeldad öppen spis. Inredningen plockar in platsens unika karaktär, för att ge besökaren känslan av utomhus och att vara på väg mot en topptur. Lokalerna anpassas enkelt efter förfrågan och byggs för att kunna skapa flexibla möten. 

Fördelen med nya citykärnan i Kiruna är att det är nära access till naturen och aktiviteter. Från Scandic Kiruna blir det 400 meter till en checkpoint där uteaktiviteter kan starta. Ännu närmare blir det till det nya badhuset och även resecentret hamnar nära hotellet. 

Hotell i toppklass med flexibla lösningar

Stoltheten i Peter Samuelsson röst när han berättar om hotellet går inte att ta miste på. Han längtar efter att få dela “sitt” hotell med Kirunaborna och världen. 

– Jag tror och hoppas på att vi kommer bli något som kirunaborna är stolta över! Med oss får Kiruna ett hotell i toppklass, något vi är van att förknippa med storstäderna. Det blir skybar, lobbybar, sushi med en lokal anpassning, stor vedeldad öppen spis, bastu med milsvid utsikt, gym och lokaler som går att anpassa till både små och stora sällskap. 

– Det är imponerande att se den satsning som nu tar form i nya Kiruna. Scandic bygger smart, med dynamik och flexibilitet som kan samspela med marknaden och aktörer runt omkring. Jag tycker att man har hittat affärsmässiga nycklar som imponerar och att bygga in flexibiliteten är en mycket klok strategi för kommande år, säger Johanna Ögren, marknadsstrateg, Swedish Lapland Visitors Board.

Öppnar våren 2022

Det byggs fortfarande för fullt på nya Scandic Kiruna. Öppningsdatumet för nya hotellet är inte spikat ännu, men någon gång under våren 2022 kommer gästerna som checkar in på Scandic Ferrum för två nätter få sova första natten på Ferrum för att nästa dag somna på det nya hotellet istället. Bytet av lokal sker alltså från en dag till en annan, någon smygpremiär är det inte tal om. 

Scandic, som i dag driver Ferrum i tidigare centrum, kommer gå från 171 till 231 rum. Bäddkapaciteten ökar mycket mer än så i och med det nya hotellet, från 350 bäddar till 671 bäddar. Nästan en fördubbling. Scandic kommer erbjuda rum från dubbelrum upp till 7 bäddar per rum. Utifrån framtida restrender har man valt att skrota singelrum och göra rum som lätt går att anpassa utifrån gästernas önskemål. Standard dubbelrum utgör den stora volymen, men tack vare hur byggnaden är utformad kommer rummen se olika ut.

Och de nya bäddarna behövs. Kirunas prisläge och attraktionskraft ökar. Såväl regionala destinationen Swedish Lapland som Kiruna och besöksnäringen behöver fler bäddar i området för att kunna ta vara på efterfrågan destinationen möter. 

– Fler bäddar gör också att vi får en bättre mix, och ett större utbud tillsammans. Ensam är inte stark inom hotellvärlden, våra olika erbjudanden hjälper varandra, avslutar Peter.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.