Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Styrelsen RNTB fr v: Annika Fredriksson VD Swedish Lapland Visitors Board, Mia Landin VD Visit Värmland, Helen Berg VD Smålandsturism AB, Ola Lindgren Nilsson VD Stua, Teres Gärdin VD Jämtland Härjedalen Turism

Nyheter 27 september, 2022

Regional samverkan lyfter besöksnäringen i hela landet

Styrelsen för Regionala Nätverket för turism och besöksnäring fokuserar på att möjliggöra samverkan som lyfter besöksnäringen i hela landet. Förra veckan träffades styrelsen där Annika Fredriksson vd för Swedish Lapland Visitors Board ingår och hon har samlat sina intryck här.

”Det finns många aktuella frågor på agendan där vi tillsammans kan kroka arm och jobba smartare för att Sverige och dess regioner ska utvecklas som attraktiva resmål”, säger Annika Fredriksson vd på Swedish Lapland Visitors Board och ledamot i styrelsen för det regionala nätverket för turism och besöksnäring. 

I samband med styrelsens strategidag avhandlades bland annat den stundande konferensen ”Besöksnäring på agendan” som är ett samarbete mellan föreningen, SKR – Sveriges kommuner och regioner och Tillväxtverket. Konferensen arrangeras varje år och anses vara offentlig sektors viktigaste nationella mötesplats för diskussioner om samhällets roll i utvecklingen av besöksnäringen.

Årets tema är Turismens och besöksnäringens roll för platsutveckling. Vilket också är ett av den Nationella strategin för hållbar turism och växande besöksnärings horisontella kriterier. ”Kommuner och regioner är viktiga intressenter och samarbetspartners för alla oss som arbetar med turism- och besöksnäringsutveckling i Sveriges regioner”, säger Annika Fredriksson.

Hon fortsätter: ”De har tillsammans det breda ansvaret för besöksnäringens förutsättningar genom deras olika roller som främjare, myndigheter, servicegivare och ibland även aktör i besöksnäringen. Det betyder att en långsiktig och hållbar utveckling av besöksnäringen, i många stycken är beroende av den kommunala och regionala nivåns handlingar, kapacitet och kunskap.”

I samband med konferensen i slutet av november offentliggörs även vinnaren av Stora Turismpriset 2022. Annika Fredriksson menar att det finns många fantastiska bidrag från de olika regionerna. Kultur Carl Larsson-gården i Sundborn, den ikoniska fyren Pater Noster och GSTC-certifierade Destination Järvsö är några av de nominerade som tillsammans med Arctic Bath konkurrerar om den fina utmärkelsen. 

”Jag ser fram mot att tillsammans med representanter för Arctic Bath ta del av en heldag med inspirerande föreläsningar och sen träffa alla nominerade besöksnäringsaktörer på den gemensamma middagen” avslutar Annika. 

Bakgrund

Regionala Nätverket för turism och besöksnäring (RNTB) är en samverkansplattform och en samlande kraft för regiongemensamma sakfrågor som bidrar till en positiv utveckling av Sveriges besöksnäring och turism.

Läs mer om hur Sveriges kommuner och regioner beskriver det breda ansvaret för näringens utveckling här >>

Tidigare nyheter

Utvecklad samverkan mellan regionala besöksnäringsorganisationer, Tillväxtverket och Visit Sweden
Swedish Lapland Visitors Board tar plats i nationellt nätverk för besöksnäring och turism

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.