Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Flygplan. Foto: Shutterstock
Nyheter, Pressmeddelanden 19 november, 2021

Stor besvikelse efter inställt direktflyg från Storbritannien

Många inom besöksnäringen har satsat stort och investerat inför direktflyget London–Luleå. När SAS nu meddelat att flyget ställs in är besvikelsen stor hos såväl regionens företag som hos resenärer och turoperatörer.

Direktflyget London-Luleå skulle haft premiär 17 december. Att det ställs in är ett beklagligt besked för Swedish Lapland som destination, för företagen i regionen, för turoperatörer, för resenärerna det drabbar och för alla som har jobbat hårt under lång tid för att skapa ett direktflyg från Storbritannien.

– Vi har under en lång tid engagerat oss och planerat för att etablera den här flyglinjen. Vi har dessutom investerat mycket i marknadsföring mot brittiska resenärer. Att det ställs in är en stor besvikelse. Det har varit en ljusglimt i coronamörkret för regionens företag som har sett fram emot att få tillbaka en liten del av de internationella gästerna i regionen, säger Cecilia Petzäll, Travel Trade Manager på Swedish Lapland Visitors Board.

Långsiktig process med mycket förarbete

Att etablera en ny flyglinje är en långsiktig process och förarbetet är redan gjort. Vid etablering av en flyglinje krävs det en nära och målmedveten samverkan mellan flygplats, flygbolag, internationella turoperatörer och lokala aktörer på destinationen, både privata och offentliga. Regionens företag har tagit ett stort ansvar i paketeringen, med utvecklande av aktiviteter och transfers speciellt för de resenärer som skulle ha kommit med direktflyget.

– Fördröjningen av ett direktflyg drabbar våra exportsatsande besöksnäringsföretag mycket hårt. De har sett flyglinjen som en del av en ekonomisk återhämtning och hade behövt detta redan i vinter, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board.

Jobbar vidare inför nästa vinter

Ett av regionens företag som hade hoppats på direktflyget är Treehotel.

– För oss är Storbritannien bland den viktigaste målgruppen och det här försvårar för våra resenärer. Vi har jobbat med logistik och transporter för att kunna möta just direktflyget. Det finns en risk att det här dämpar utvecklingen och att investeringar stannar av, säger Kent Lindvall, vd Treehotel.

– Vi kommer nu att jobba vidare med att skapa förutsättningar för framtida direktflyg. Flera bolag har visat intresse inför nästa vinter. Vi har ett fantastiskt samarbete inom regionen för att öka tillgängligheten, och vi kommer inte att ge upp. Vi vill verkligen tacka företagen för det jobb de har gjort hittills och hoppas de orkar fortsätta kämpa ett tag till, säger Cecilia Petzäll.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.