EU:s 27 medlemsländer år 2023.
3 mars, 2023Turismpolitiken inom EU stödjer, samordnar och kompletterar
Turismpolitiken inom EU – stödjer, samordnar och kompletterar
EU ska stödja, samordna och komplettera medlemsländernas insatser kopplat till turismens utveckling. Den gemensamma inriktningen ska bidra till att bibehålla Europas position som ett ledande globalt resmål som blir mer hållbart genom att inbegripa sociala och miljömässiga aspekter.
Några mål är att maximera industrins bidrag till tillväxt och sysselsättning, främja samarbeten mellan medlemsländerna samt utveckla Europas attraktionskraft som resmål.
Omställning av turismen inom EU
Turism-ekosystemet inom EU är mycket mångsidigt och komplext med globaliserade och sammanlänkade värdekedjor. Det omfattar företag inom flera olika sektorer som mat- och dryckestjänster, leverantörer av information och tjänster online (t.ex. turistbyråer eller digitala plattformar), resebyråer och researrangörer, boendeleverantörer, organisationer för destinationshantering, attraktioner och passagerartransporter (som flygbolag och flygplatser, tåg, bussar och båtar).
Turismen en viktig del av EU:s totala ekonomi. År 2019 stod den för nästan 10 % av EU:s BNP och stod för cirka 23 miljoner jobb i unionen.
Precis som för de andra industriers ekosystem, underströks vid uppdateringen av EU:s övergripande näringslivsstrategi behovet av att påskynda den gröna och digitala omställningen ytterligare samt att öka motståndskraften inom turismen. Därför föreslog kommissionen att i bred samverkan skapa en vägledning för omställning – Transition Pathway, tillsammans med näringen, offentliga myndigheter, organisationer och andra intressenter.
Eftersom turismens ekosystem drabbades hårdast av pandemin och fortsätter stå inför stora utmaningar, var det första industriella ekosystemet som initierade och genomförde en samskapandeprocess som resulterade i:
• Februari 2022 offentliggjorde EU-kommissionen Tourism Transition Pathway. Rapporten identifierar 27 åtgärdsområden för den gröna och digitala omställningen och för att förbättra motståndskraften hos medlemsländernas turistiska ekosystem.
• December 2022 antog Ministerrådet European Tourism Agenda 2030, baserad på kommissionens Tourism Transition Pathway och inkluderar en flerårig arbetsplan med åtgärder som ska vidtas av medlemsländerna, kommissionen och turismens ekosystem/intressenter.
Allmänpolitisk bakgrund
I artikel 195 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt understryks att ”unionen ska komplettera medlemsstaternas åtgärder inom turismsektorn, särskilt genom att främja konkurrenskraften för unionens besöksnäringsföretag”. EU uppmuntrar därför skapandet av en gynnsam utvecklingsmiljö och främjar samarbeten mellan EU-länderna.
Under det senaste decenniet har Europa bekräftat sin position som det världsledande resmålet.
Fram till publiceringen av transition pathway for tourism och European tourism agenda 2030 under 2022, stödde främst två policydokument turism på EU-nivå
• 2010 kommunicerades: Europe, the World’s N°1 tourist destination: A new political framework for tourism in Europe
• 2014 kommunicerades: A European Strategy for more growth and jobs in coastal and maritime tourism.
Turismens ekosystem möter flera utmaningar och kommissionens politik har stöttat EU:s turismaktörer att anpassa sig till nya trender, kräva förändringar för att handskas med utmaningar kring klimatförändringar, digitaliseringens snabba utveckling samt sociala frågor. Covid-19-krisen påskyndade processen och Europeiska kommissionen kommunicerade:
• 2020: Transport and tourism in 2020 and beyond samt en uppdatering av European Industrial Strategy, som föreslår ”tradition pathways” för omställningen av EU:s alla industriella ekosystem.
EU:s huvudorganisationer att hålla koll på
De fyra huvudorganisationerna som slår fast prioriteringar och medverkar i lagstiftningsarbetet som har bäring mot turism och besöksnäringsutveckling på olika sätt är:
• Europaparlamentet företräder medlemsländernas medborgare och väljs genom direktval i respektive land vart 5:e år. Parlamentet beslutar om lagstiftning tillsammans med ministerrådet och godkänner EU:s budget.
• Europeiska rådet består av medlemsländernas statsministrar och lägger fast allmänna politiska inriktningar och prioriteringar.
• Ministerrådet företräder medlemsländernas olika regeringar. Här möts ländernas ministrar för att anta lagar och samordna politiken. Beroende på vilka frågor som diskuteras är det olika ministrar som deltar. Sverige var ordförandeland första halvåret 2023.
• Europeiska kommissionen företräder medlemsländernas gemensamma intressen och är EU:s viktigaste verkställande organ. Kommissionen lägger fram förslag till nya lagar som granskas och antas av Europaparlamentet och Ministerrådet, sköter EU:s budget och ser till att länderna tillämpar EU-lagstiftningen korrekt. Ursula von der Leyen är kommissionens ordförande.
Länkar