Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Carl-Johan Utsi

Destinationsutveckling, Nyheter 25 oktober, 2018

Vill du vara med i Täckningskollen?

Nu har du som turistföretagare chansen att vara med och mäta täckningen i just de områden som du anser att täckningen inte är god nog för just dina behov.

Är du turistföretagare så vet du att bra mobiltäckning och internetuppkoppling är avgörande för att du ska kunna betala löner till anställda, ta emot gästförfrågningar, betalningar och hantera bankärenden.

Problemet är att Post- och telestyrelsen har sagt att man normalt befinner sig på vägar, då räknas även skogsbilvägar in, med detta utgångsläge hamnar vandrings-, skoter-, båt-, hundspanssleder som inte går på väg utanför. Här måste vi hjälpas åt att visa att det finns ett behov.

Region Norrbotten har antagit följande mål att år 2023 bör hela Norrbotten ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet – där man normalt befinner sig – situationsanpassat – applikationstäckning.

Region Norrbotten har i samverkan med kommunerna i Norrbottens län gjort en täckningskoll för mobil täckning i länet. Enligt Post- och Telestyrelsen (PTS) har 99,9 % av Norrbottens län en god mobiltäckning. Den mobila täckningskarta som PTS presenterar är en beräknad täckningskarta som inte alltid motsvarar de verkliga förhållandena.

Med hjäp av företaget IQMTEL har nu kommunerna i Norrbottens län kunnat göra reella mätningar av täckningen i länet. Det har genomförts av IT-personal på kommunerna i samverkan med företagen som kör sopbilar. Väskor med mobiltelefoner har körts runt i länets sopbilar. Mobiltelefonerna i dessa väskor har olika simkort för 2G, 3G och 4G, för Telia, Telenor och Tele2.

Mätreslutaten kan ses här www.tackningskollen.se

Vill du vara med? Kontakta din kommunerna

Både medborgare och företagare kan vara med i Täckningskollen. Då kan du få låna väskor av din kommun för att mäta täckningen i just ditt område som du är verksam i.

Här nedan finns kontaktpersoner i respektive kommun.

Observera att Täckningskollen har avslutats.

Arvidsjaurs kommun, Glen Eriksson: Glen.Eriksson@Arvidsjaur.se Jokkmokks kommun, Bertil Nordqvsit: Bertil.Nordqvist@Jokkmokk.se Älvsbyns kommun: bredbandssamordnare@alvsbyn.se Övertorneå kommun, Roland Rudeklint: Roland.Rudeklint@overtornea.se Boden kommun, Eva Bergström: Eva.Bergstrom@boden.se Överkalix kommun, Göran Larsson: Goran.Larsson@overkalix.se Kiruna kommun, Jesper Kronlund: Jesper.Kronlund@kiruna.se Piteå kommun, Ulf Gustavsson: ulf.gustafsson@pitea.se Luleå kommun, Roger Ylinenpää: roger.ylinenpaa@lulea.se Gällivare kommun, Eva Engman: Eva.Engman@gallivare.se Kalix kommun, Kenneth Björnfot: Kenneth.Bjornfot@kalix.se Pajala kommun, Ewy Krekula: Ewy.krekula@pajala.se Haparanda kommun, Rolf Sannebjörk: rolf.sannebjork@haparanda.se Arjeplog kommun, Thure Holmström: thure.holmstrom@arjeplog.se

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.