Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 4 mars, 2021

Webinar med juridikexpert lockade många företag

57 företag från hela Swedish Lapland tog i förra veckan chansen att slipa sina kunskaper om resejuridik. Det gjorde man tillsammans med två experter inom området. Jonas Thyberg, som är jurist med expertkompetens inom resejuridik, höll tillsammans med Einar Knudsen, en av Swedish Laplands mest erfarna turistföretagare, ett webinar om det senaste inom paket- och resegarantilagen. 

För att kunna göra affärer under pågående pandemi – med osäkerheter i form av reserestriktioner, korta bokningsfönster och många om- och avbokningar – är det av yttersta vikt att företagen har koll på sina avtal och juridiken som reglerar affärsrelationer och försäljning. 

Att ha koll på sina avtal är viktigare än någonsin

Paket- och resegarantilagen gäller företag som erbjuder paketresor eller sammanlänkade researrangemang. Det senaste året har lagen och tolkningen av den ställts sin spets på grund av coronapandemin. Det har aldrig varit viktigare för företagen att slipa sina kunskaper inom området än vad det är just nu. Genom detta webinar fick företagen både repetition och nya insikter som kommer stärka deras möjlighet att vara tydliga i relationen till sina affärspartners och mot slutkund. 

Just tydlighet kring regler och information har blivit affärskritiskt under pandemin. Den stora osäkerhet som råder gör resenären mer intresserade av det finstilta och möjligheten ställa in eller boka om resan om den inte kan bli av.

Frågor till experten

Efter en inledande genomgång av lagen fick företagen möjlighet att ställa sina specifika frågor till juridikexperten Jonas. Många tog chansen. 

– Företagen hade många bra frågor, kopplat till sin verksamhet. De tog verkligen chansen att gå in på djupet i tolkningen av lagen, som ju Jonas varit med och skrivit. Vad är transport? Är en kajaktur en transfer? Det visade sig att svaret är ja, men bara om det sitter någon och paddlar den åt dig. Paddlar du den själv är det en del av aktivitet, berättar Richard Westerberg, Business Development Strategist på Swedish Lapland Visitors Board. 

Med sig från webinariet fick företagen inte bara uppdaterad kunskap om lagen och tolkningen av den, de fick konkreta exempel på hur ett “juridiskt hållbart kontrakt” ska utformas och en avtalsklausul som de kan applicera rakt in i sin egen verksamhet. 

Företagen medverkade kostnadsfritt tack vare stöd från Sparbanken Nord och webinaret arrangerades som en aktivitet inom projektet Business Capacity Development in Swedish Lapland. Projektet är ett samverkansprojekt som drivs med stöd av EUs regionala utvecklingsfonder, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Norrbottens samtliga kommuner samt Sorsele och Skellefteå kommun. 

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.