Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Christian Kruse

Nyheter 10 juli, 2024

Från december kör SJ nattågstrafiken Stockholm-Luleå/Narvik

Nu står det klart att SJ tar över nattågstrafiken mellan Stockholm och Luleå/Narvik. Den 14 december kliver Vy av uppdraget och SJ kliver på.

– Nattågstrafiken är otroligt viktig för den växande besöksnäringen och resmålets attraktivitet. Många entreprenörer är beroende av att den fungerar för att få gäster till sin verksamhet. Vi har höga förhoppningar om att SJ kommer att leverera och göra vår del av landet tillgänglig för tågresenärer från både Sverige och Europa, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board.

SJ har tidigare erfarenhet av nattågstrafiken till Norrbotten och bedrev den senast fram till 2020 då Vy tog över. Enligt ett pressmeddelande från Trafikverket kommer SJ att bedriva trafiken på sträckan fram till december 2025, med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

I SJs pressrelease meddelar man att trafikutbudet kommer att vara samma som tidigare, vilket innebär två förbindelser per dygn i varje riktning Stockholm-Luleå/Narvik.

– Vi vill få ännu fler att välja nattågen och kommer att jobba med att utveckla erbjudandet och sänka biljettpriserna. Från SJs sida hälsar vi personalen som idag jobbar på dessa nattåg välkomna till SJ, där vi kommer att erbjuda jobb i Luleå, Umeå och Gävle, säger SJs affärschef Jan Kyrk.

Han säger vidare:

– Vi ser fram mot att redan under hösten börja engagera oss i nattågsgruppen som leds av Swedish Lapland Visitors Board. Samarbetet med de lokala och regionala aktörerna är mycket viktigt för oss.

SJs vd Monica Lingegård tycker att det är både roligt och hedrande att få det här förtroendet:

– Många är beroende av nattågstrafiken och det är ett stort och viktigt åtagande att vi på SJ nu ska se till att svenska folket kan resa till och från norra Sverige och Narvik.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.