Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flag English
Nyheter 26 januari, 2022

Eldsjäl bakom 22 mil vandringsled – Britt-Louise Nyman är årets Möjliggörare

I 22 mil längs med kusten slingrar sig Solanderleden. När den invigdes 2018 låg det åtta år av arbete bakom, och en stor del av detta har Britt-Louise Nyman stått för. Att involvera lokalbefolkningen, bygga stolthet och samarbeta med småföretagare har varit en framgångsfaktor. Britt-Louise Nyman får 2021 års Award of Swedish Lapland i kategorin Möjliggörare.

Solanderleden knyter ihop Luleå och Piteå och gör det möjligt att vandra från Jävre till Kallax. Den tar besökaren genom skogar, kustlandskap, jordbruksmarker och byar. På vägen finns möjlighet att ta del av boende, mat och upplevelser från lokala företag.

I motiveringen för Britt-Louise Nyman som årets möjliggörare står det att hon besökt byar och byaföreningar, markägare och företag och tillsammans med dessa vandrat och stakat ut leden – samt skrivit över 150 markägaravtal. Stämmer det verkligen, över 150 markägaravtal?

– Oj, det är nog kanske 250, säger Britt-Louise Nyman.

– Jag har pratat personligen med alla markägare. Om det har varit tveksamma eller haft funderingar har vi setts och gått längs med sträckan. Det har gått jättebra. Jag har ju inte gjort allt själv. Jag har hållit ihop det men vi är många som jobbat med leden, fortsätter hon.

Skapar engagemang i byarna

Arbetet med Solanderleden började 2010 inom LRF:s projekt gröna piloter. Britt-Louise Nyman var med i en förening för småföretag i Piteå kommun. De hade ett etablerat nätverk på landsbygden och hon fick frågan om att vara projektledare för Solanderleden.

– Jag tog med kartor, besökte byar, drog ihop företag, föreningar och intressenter och vi började staka ut leden. Det är lokala aktörer som lagt leden i landskapet och den har förverkligats eftersom. Det är ingen som kommer och bestämmer var leden ska gå, det är i byarna den lokala kännedomen finns och de vet var det blir bäst. Det blir ofta ett väldigt engagemang. Jag tror man känner stolthet över att visa det som finns och att det uppskattas, säger Britt-Louise Nyman.

Det mesta av leden går längs med befintliga stigar, vägar eller skoterleder, men några sträckor är nya. Där är märkningen tätare för att vandraren ska hålla sig på stigen.

En del av projektet bestod i att skapa en organisation för att ta över drift och fortsatt utveckling. Sedan invigningen 2018 har Solanderleden ideell förening tagit över. Där samlas företag, föreningar och privatpersoner. Britt-Louise Nyman har inte släppt sitt engagemang för att projektet är över, hon är nu en av föreningens ledamöter.

Gedigen bakgrund inom besöksnäringen

Britt-Louise Nyman har sedan länge varit engagerad inom besöksnäringen. Hon har varit guide i skog och skärgård, drivit en konferensanläggning och jobbat med utbildning och att utveckla besöksmål. Grunden till intresset för natur, landsbygd och friluftsliv fick hon med sig redan från barndomen.

– Jag har växt upp i de här naturmiljöerna, det har varit en stor del att mitt liv och där jag känner mig hemma. Vi hade stuga på Vargön och i Granträskmark och jag har suttit i en kanot ända sen jag lärde mig att sitta. Att få jobba med det här känns nästan som att det inte är ett jobb, säger hon.

”Ledutveckling leder till landsbygdsutveckling”

Britt-Louise Nyman fortsätter nu att jobba med projektledning för led- och landsbygdsutveckling. Ett nytt projekt ska knyta ihop Solanderleden med Älvsbyn och i förlängningen ända till Storforsen, där hon också varit involverad i nya leder. Andra projekt handlar om samverkan för att erbjuda kultur- och naturupplevelser i Pite älvdal och ledutveckling i Pite älvdal.

– Ledutveckling leder till landsbygdsutveckling. Det är kul när jag är ute i byarna och får höra att många ser folk gå längs med leden. Jag vet också att flera företag använder leden i sitt aktivitetsutbud och har sålt vandringspaket. I Sikfors har konferensanläggningen fått utöka sitt utbud då de fått fler gäster för lunch och fika. Och så har vi guideföretag som använder leden. Det känns som att Solanderleden har inspirerat till utveckling och det är jätteroligt.

Britt-Louise Nyman på Solanderleden, sträckan vid Rosfors bruk. Foto: Anna-Karin Landin

När arbetet med leden började bodde Britt-Louise Nyman i Jävre, men har nu flyttat så hon råkar se en av skyltarna från sitt vardagsrumsfönster. Hon får ofta frågan om vilken som är hennes favoritsträcka, men har svårt att välja en.

– Det är fint längs med älven på sträckan från Bölebyn till Sikfors, men även berget vid Jävre, eller sträckan mellan två sjöar i Svensbyn. Tjusningen är att de är så olika och varierande.

– Det som är fint är att vi skapar förutsättningar för människor att ta sig ut i naturen. Den utvecklingen är viktig för folkhälsa, friluftsliv och besöksnäring.

Motivering till årets möjliggörare

Award of Swedish Lapland i kategorin Möjliggörare går till ett ”Modigt och ihärdigt initiativ som bakom kulisserna skapat möjligheter att genomföra arrangemang, utveckla eller etablera nya anläggningar eller upplevelser som får varumärket Swedish Lapland att färdas ut i världen.

2021 års motivering: Britt-Louise Nyman har varit en av initiativtagarna, engagerad och drivande i utvecklandet av den 22 mil långa Solanderleden. Hon har besökt byar och byaföreningar, markägare och företag och tillsammans med dessa vandrat och stakat ut leden. Hon har skrivit över 150 markägaravtal, och lett eller medverkat i en mängd utvecklingsprojekt kring leden. Hon brinner för, och har starkt bidragit till, företag- och landsbygdsutveckling och till den turistiska infrastrukturen.

Britt-Louise Nyman, årets möjliggörare 2021 i Award of Swedish Lapland.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.