Fotograf: Jean-Baptiste Béranger
Bigert & Bergström, Sensing the Arctic, land art work, Abisko, 2023. Photo: Jean-Baptiste Béranger
8 juli, 2024Konst och forskning möts på en myr i Abisko
I ett samarbete mellan konstnärsduon Bigert & Bergström och Forskningscentret för klimatpåverkan (CIRC) står sedan förra året ett så kallat land art-projekt på plats på en myr i Abisko. Fem skulpturala växthus skapar miljöer där temperaturerna varierar från 1,5 grader till sju grader varmare än utanför. Ett nytt besöksmål med många mervärden.
Konstverket Sensing the Arctic har satts upp med stöd från Naturum Abisko och STF Abisko och undersöker hur klimatförändringsprocesser i Arktis kan översättas till kroppsliga upplevelser. Bigert & Bergström har installerat instrument som mäter koldioxid, fukt och värme i varje växthus. Data från projektet i Abisko ska nämligen kopplas ihop med en utställning i Lunds botaniska trädgård, dit signalerna och informationen från land art-verket på myren skickas.
– Utomhuskonst i symbios med arktisk forskning, kan det bli bättre? Verket attraherar och involverar besökare från länet, Sverige och andra länder i en upplevelse som bidrar med kunskaper och insikter att ta med sig hem, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board.
Konstverkets utveckling är förbundet till klimatet
De öppna växthusen liknar de som forskarna från CIRC använder för i liknande experiment på myrar i Abisko-området. Man vill förstå vilka biologiska processer som följer av tinad permafrost och global uppvärmning.
”En stor skillnad med Sensing the Arctic från våra tidigare verk är att detta konstverk är i stadig förvandling och dess utveckling och livslängd är helt förbundet med hur klimatet kommer att påverka myren över tid.” skriver konstnärerna själva i katalogen om konstverket som kom ut förra året.
Konstnärsduon har tidigare ägnat sig åt andra verk där klimatet stått i fokus. Till exempel placerade de 2015 en räddningsfilt på Kebnekaises topp.
Om du vill se konstverket Sensing the Arctic med egna ögon ska du bege dig till palsmyren nedanför STF Abisko. Palsmyr? Ja, det är egentligen det man kallar en myr med upphöjningar som förekommer i områden med icke sammanhängande permafrost. Ordet pals kommer från samiskan och betyder just upphöjning i en myr.
Mer om forskningsstationen i Abisko
Forskningscentret för klimatpåverkan (CIRC), som samarbetar med konstnärsduon, har en fast forskargrupp vid Abisko naturvetenskapliga station. Forskningsstationen är en del av myndigheten Polarforskningssekretariatets verksamhet. Lufttryck, temperatur, fuktighet, vindar och nederbörd har observerats på forskningsstationen sedan begynnelsen och idag finns unika samlingar med miljödata från över 100 år. Myndigheten som har sitt säte i Luleå främjar och samordnar svensk polarforskning. Du kan läsa mer om forskningsstationen här.