Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Care for the Arctic, Nyheter, Pressmeddelanden 20 mars, 2024

En ny arktisk agenda – Care for the Arctic – it’s our home

Föreställ dig världens bästa plats. Tänk dig sedan att den är hotad.

Här, i den arktiska delen av Sverige, går klimatförändringarna snabbare än någon annanstans på jorden, samtidigt som lokalsamhället står inför både ekonomiska och sociala utmaningar. Här pågår många olika initiativ för samhällsomställning.

– På Swedish Lapland Visitors Board anser vi att det behövs en större rörelse, där många är inkluderade; lokalsamhället, besöksförvaltning, privata och offentliga aktörer och individer. Vi vill involvera och ta vara på människors engagemang för sin hembygd, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board.

Care for the Arctic –  it’s our home är en gemensam arktisk agenda med tillhörande verktygslåda för Sveriges arktiska resmåls huvudintressenter och adresserar de utmaningar som vi tillsammans står inför, lokalt som globalt. Socialt, ekonomiskt och miljömässigt

Med gemensamma krafter drivs positiv förändring för att nå målet att det ska vara enkelt för den ansvarsfulle resenären att besöka vårt arktiska resmål, att göra medvetna val på plats och att aktivt bidra till en hållbar lokal utveckling.

Varför Care for the Arctic?

– När besöksnäringen sköts på rätt sätt kan den bli en regenerativ kraft som tjänar hela lokalsamhället. Resande som görs med medvetenhet kan bli mer hållbar och skapa större värden för lokalsamhället, säger Annika Fredriksson.

Med agendan vill Swedish Lapland Visitors Board få resmålets huvudintressenter att göra medvetna val, ta genomtänkta beslut och ta ansvar. I agendans verktygslåda finns handfasta uppmaningar som vänder sig till den ansvarsfulla resenären, den ansvarsfulla företagaren och den ansvarsfulla samhällsaktören. Intentionen är ett gemensamt metodiskt arbete mot ökad hållbarhet i alla dimensioner; miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

Care for the Arctic – it’s our home

Agendan Care for the Arctic är en del av Norrbottens strategiska färdplan för Sveriges arktiska resmål 2030 som antogs av Region Norrbotten 2023. Den bygger på en inkluderande och engagerande metod för att gemensamt gå från ord till handling – att bidra till, driva och leda förändringsprocesser och omställning mot Agenda 2030.

Det är en agenda  som drivs av ansvarsfulla besöksnäringsföretag, ansvarsfulla resenärer och ansvarsfulla samhällsaktörer. I stället för att arbeta med separata initiativ gentemot olika intressegrupper använder man en gemensam agenda som bygger på samverkan.

Agendan presenterades idag under ett lanseringsevent på länskonsthallen Havremagasinet i Boden. På bild: Annika Fredriksson

Care for the Arctic – it’s our home!
careforthearctic.com

Ta del av hela bilden på careforthearctic.com

Ta del av hela bilden:

careforthearctic.com

Läs mer om Care for the Arctic:

swedishlaplandvisitorsboard.com/care-for-the-arctic/

Hur arbetar Swedish Lapland Visitors Board med hållbarhet?

swedishlaplandvisitorsboard.com/om-oss/we-care-for-the-arctic/

Vanliga frågor och svar:

swedishlaplandvisitorsboard.com/care-for-the-arctic/vanliga-fragor-och-svar/

Kontakt:

Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board

E-post: annika.fredriksson@swedishlapland.com

Telefon: 070-512 23 46

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.