Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flag English

Fotograf: Porträtt: Kairi Piir

Familjen Gunnarstedt får priset Årets Innovation i Award of Swedish Lapland

Hösten 1936 drog SJ:s dåvarande generaldirektör Axel Granholm åt bulten i den sista skarven till inlandsbanan i Kåbdalis. Nu är orten känd för helt andra spår. Alpina storstjärnor från hela världen kommer hit för att börja säsongen tidigt på snö som Familjen Gunnarstedt sparat över sommaren. Men de går före i skidvärlden på många andra sätt. I år föräras familjen utmärkelsen Årets Innovation av Swedish Lapland Visitors Board. 

Johan Gunnarstedt och dottern Rebecca tar emot i anläggningens restaurang. En brasa sprakar i en stor eldstad, och det är lugnt och fridfullt. Det är svårt att tro att här serveras runt 1 000 måltider per dag under höstsäsongen.  

Grattis – och hur känns det? 

– Det är jätteroligt, vi är glada att bli uppmärksammade av Swedish Lapland Visitors Board, det är en ära, säger Johan Gunnarstedt.   

Johan är andra generationen som driver skidliften, men fjärde generationen på gården. Johans farfarsfar och farfarsmor åkte häst o vagn hit i väglöst land 1875 och slog sig ned.  

– Staten gav bort mark mot att det hölls djur på gården och en viss odlad areal.   

Nu odlas i stället idéer.  

Känner du dig som en innovatör, Johan? 

– Ja. Det är en av mina starka sidor, tillsammans med strategi. Jag har mer på gång för gården. 

Han ser mycket nöjd ut, men vill inte säga mer om vad som kan förväntas av anläggningen i framtiden. 

Var hittar ni inspiration till idéerna? 

– I min omgivning. I och med att flickorna tävlat så mycket har jag 20 års resande bakom mig, i Sverige och hela världen. Jag har alltid haft tankar kring de anläggningar jag besökt, sen har vi pratat inom familjen, hur vi själva kan göra, säger Johan. 

– Jag har livlig fantasi, minnen från barndomen gör att jag kan tänka mig in i vad som är roligt för barn. Sen fick jag inspiration som aktiv åkare, och jag försöker åka i väg en gång per år till nån skidort, kollar servicen, skidshoppar, och pratar med folk, säger Rebecca. 

Ringar på vattnet och gott rykte 

Under 2009 började det komma lag från Frankrike och Kanada till den lilla byn för att träna. Ryktet om anläggningen började spridas. När sen det österrikiska landslaget, som då var starkast i världen varit i Kåbdalis, ville alla komma. Nu har också landslagen från Italien, Frankrike och Schweiz tränat här varje år sen 2012. 

– Under 2018 kom det så mycket folk att vi var tvungna att säkerställa att vi kunde utlova åkning, säger Johan. 

Hur föddes idén med den förlängda säsongen? 

– Vi hade redan kunder tidigt på säsongen med hjälp av snökanonerna, men jag ville inte lita på turen. Det går inte när man ska utveckla en verksamhet. Anläggningen i Idre var en föregångare i Sverige. Jag gjorde studiebesök där, och utgick från det, säger Johan. 

Efter säsongens slut trycks konstgjord snö ihop i backarna och täcks med fleeceduk. Eftersom snön produceras när temperaturen är låg kan de tillverka fyra gånger så mycket snö som om de tillverkat den inför säsongen. Även om hälften av snön skulle gå förlorad under sommaren är nettomängden fortfarande hög, vilket blir klimatsmart.  

Hur löser ni kompetensförsörjningen? 

– Det är mycket utlandsrekryteringar, sen sprids ordet via de som varit här. Folk säsongar i stor utsträckning. Och det behövs mycket folk, bara för att klara matlagningen har vi sex kockar. 

– Eftersom det är en säsongsanläggning kan vi bara erbjuda ett fåtal jobb året runt, och vi upplevde att var svårt att få folk att komma tillbaka. Det är tufft för restaurangbranschen att hitta folk i Stockholm, att då locka medarbetare till Kåbdalis är inte helt enkelt. Men pappa lät bygga enskilda personalhus, vi skapade fler personalaktiviteter, och det funkade jättebra. Vi blir som en liten familj här också, det finns ju inte så mycket runt omkring.  

Jämställda träningar

Johan berättar att alla som kommer är lika mycket värda. Har de bokat ska de ha sin träning, de gör inte undantag beroende på åkare eller landslag. En gång var de tvungna att neka Mikaela Shiffrin, världens genom tiderna mest framgångsrika åkare. De hade varken boende eller plats i backen.  

– Det händer att några vill betala för att få specifika tider, men vi är noga med att inte hålla på med sånt. De bäst rankade åkarna får åka först, men alla får en träningstid under dagen. Ungdomar får träna sida med sida med stjärnorna, alla äter mat i samma restaurang. Skidvärlden har varit konservativ, männen först, säger Rebecca.  

Rebecca fick höra av andra tränare; bara så du vet ska killarna välja först, försök inte ändra det. 

– Under mitt första möte lät jag tjejerna välja först. Det är dock inte alltid så, ska det vara så rättvist som möjligt varvar man. Det sas att jag skulle få jättemycket kritik från topplagen, men de accepterar det. Det är aldrig några problem på våra möten, i alperna skriker folk på varandra och det är jättehetsigt.  

– De respekterar Rebecca något enormt, här sitter de och räcker upp handen. Hon har en bra ledarstil, om någon avbryter fördelar hon ordet och talar om att hon inte vill ha drama. Normalt sett är det djungelns lag, häftigaste tränaren och flest världscupssegrar går först, säger Johan. 

Är det en tyngd eller en fördel att en sån här anläggning går i arv? 

– Mina föräldrar har alltid varit tydliga att det inte är något krav att driva Kåbdalis vidare. Men de är glada om jag tar över. Jag kan inte tänka mig bättre arbete, jag gör det jag är bäst på och intresserad av. Det känns också fint att förvalta och utveckla något som har funnits i generationer, säger Rebecca.  

– Det sägs att första generationen bygger, andra förvaltar o tredje förslösar, men i det här fallet är det verkligen inte så. Snarare bygger flickorna i snabbare takt än vad jag och min fru har gjort, säger Johan.  

Här kan du läsa mer om Kåbdalis i ett reportage i SVT från 2018.

Motivering – Årets Innovation – familjen Gunnarstedt

Kriterier: En innovativ idé som bidrar till besöksnäringens utveckling, har nått kommersiellt genomslag och sätter Swedish Lapland på den internationella kartan. 

Familjen Gunnarstedt gräver där de står i hembyn Kåbdalis. Via innovativa idéer och lösningar har de skapat en ny skidsäsong till en för resmålet Swedish Lapland ny målgrupp. Genom att lägga tidig snö i nedfarterna på hemmaberget Goabddálisvárre, tillsammans med rätt paketering, lockar de år efter år världsstjärnor i de alpina skidlandslagen till den lilla byn med 60 invånare för försäsongsträning. Anläggningen grundades 1966 av Lars och Vaino Gunnarstedt, och barnbarnen för arvet vidare. Familjens innovativa tänkande har etablerat och skapat förutsättningar för fler skidanläggningar på samma nischade marknad, som också kan växa med en viktig säsongsförlängning på vårt arktiska resmål. 

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.