Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 7 maj, 2024

Ett Swedish Lapland collab

Under ett år planerar och utför Swedish Lapland en mängd olika press- och/eller PR-aktiviteter. Detta tillsammans med lokala besöksnäringsföretag och aktörer inom det geografiska område som vi kallar Sveriges Arktiska Resmål. Här följer vi med lite bakom scenen på en sådan resa.

Aurora Sky Station: Klockan är strax före lunch när pistören David Larsson, i caféet uppe på berget Nuolja i Abisko, säger att de måste stänga berget snart. Det kommer att blåsa upp till storm och alla liftstolarna ska stormsäkras. Fotografen Mattias Fredriksson, en av världens mest publicerade actionsportfotografer stönar till. Att förlora en dag till stormen är egentligen inget ovanligt i hans yrkesliv. Samtidigt är det inget han planerar för eller drömmer om. Sen säger han:

– Men vi har ett åk ner i alla fall, så vi får göra det bästa av det.

Mattias Fredriksson har genom åren publicerat många artiklar om vår destination. Fotograf: Håkan Stenlund

Åket ner kommer att ta sin tid och Mattias kommer att få sina bilder. De två ”talangerna” han har med för denna fotografering, Nova och David från företaget Stellar Equipment, kommer att springa upp och åka ner i en couloir på berget Nuolja tills Mattias är nöjd och vi alla åker ner för att ta tag i inomhusfotograferingen och en välkommen after-ski på STF Abisko Turiststation.

En välkommen after-ski. Fotograf: Mattias Fredriksson
Bakom kulisserna för föregående bild. En skål framför Tjuonavagge. Foto: Niklas Mattsson

Under ett år genomför Swedish Lapland en stor mängd pressresor och PR-aktiviteter. I snitt finns nästan ett par journalister på plats här varje arbetsvecka för att skriva om resmålets unika arktiska livsstil till världspressen. Josefine Ås, som är press- och PR-ansvarig på Swedish Lapland Visitors Board, är med på denna resa. Det är inte alltid hon hinner vara med, men den här gången fanns en möjlighet.

Josefine Ås, press- och PR-ansvarig på Swedish Lapland Visitors Board. Fotograf: Mattias Fredriksson

– På så sätt kan jag vara aktuell i det jag erbjuder. Allt är alltid ett give and take.

– Den här resan var speciell, då Mattias genom åren publicerat så otroligt många artiklar om vår destination. Det är kul och spännande att förstå vad det är som gör att han ständigt återkommer och varför han lyckas sälja oss, men också förstås vad mer vi kan hjälpa till med. Vilka vinklar som är intressanta för magasin ute runt om i världen.

Med på resan var även David Kantermo och Nova Crawford Currie. Fotograf: Mattias Fredriksson
En bra skidfotograf kräver bra skidåkare. Fotograf: Niklas Mattsson

Men den här resan var också speciell eftersom den inte bara var en pressresa. Förutom journalisten Mattias Fredriksson och Josefine Ås följde ett par skidåkare, David Kantermo och Nova Crawford Currie, med. För att Mattias arbete, som skidfotograf, ska vara möjligt krävs bra skidåkare. Dessutom följde Niklas Mattsson och Håkan Stenlund som producerar innehåll till Swedish Laplands kanaler. David Kantermo är ”chief evangelist” på Stellar Equipment. Han skapar och delar content i företagets olika kanaler. Så samtidigt som Mattias, Niklas och Håkan skapar innehåll till sina kanaler, ger David och Novas närvaro också innehåll i deras personliga, samt i företaget Stellars, olika kanaler.

– Det är inte alltid, snarare sällan, som det passar att åka tillsammans med andra journalister för att också göra eget material. Här var det möjligt, säger Josefine och fortsätter,

– Det är viktigt att förstå att en journalist som avsätter tid för att vara här och dokumentera destinationen faktiskt har ett jobb att utföra och det jobbet kan vi bara försöka facillitera.

Att ett samarbete av det här slaget, ett collab för att nu använda ett modernt ord, mellan journalister, företag och Swedish Laplands eget content-team är alltså inte vanligt. Oftast blir det antingen eller. Men det finns naturligtvis stora fördelar med att genomföra ett dylikt projekt.

– Det är väl egentligen första gången vi gör en så här samlad aktivitet kring ett tema. Alltså där vi som skapar eget innehåll samarbetar med andra som också skapar innehåll till sina kanaler, säger Håkan Stenlund, content manager hos Swedish Lapland Visitors board.

– Men det är förstås inte heller möjligt att göra utan hjälp från olika företag och destinationer. Det är på många sätt de som gör allt lättarbetat.

Samarbetet handlade om skidåkning längs Malmbanan. Fotograf: Mattias Fredriksson

Hela samarbetet handlade om att göra stories om skidåkningen längs Malmbanan. Från Dundret till Riksgränsen. Längs resans gång har Dundret, Grand Arctic Hotell i Gällivare, Sportcaféet på Luossabacken i Kiruna, Camp Ripan, STF i Abisko, Abisko Mountain Lodge, samt Lapland Resorts alla anläggningar och Niehku Mountain Villa varit med och hjälpt till. Det ger också en styrka.  

Men vad har då klädmärket Stellar Equipment att tjäna på ett sådant här upplägg frågar vi David Kantermo. Han svarar:

– Miljöer, ja egentligen är det väl det enkla svaret. Vi vill vara i miljöer som passar vår ”brand profile”. Och om sanningen ska fram så har vi ju varit här och fotograferat flera gånger. Vi gillar den här platsen.

– Men förutom det, att miljön är rätt för oss, så är det ju självklart så att det underlättar enormt att vi kan jobba ihop med några som kan området. För oss att planera en sådan här resa skulle ta mycket tid och det är inte säkert att vi skulle få till ett lika bra program heller.

– Nu bidrar vi med det vi kan och hoppas att det hjälper både er och Mattias göra ett bättre jobb, båda gällande att skapa material men också att få ut det i olika kanaler.

– Det är faktiskt ett jäkligt bra sätt att jobba, säger David innan han tar en klunk ur afterski-ölen och backgammon-spelet på STF Abisko går vidare.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.