Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Med Europas besöksnäring på besök i Luleå

Peter De Vilde, President NECSTouR och Visit Flanders

Nyheter 22 maj, 2024

Med Europas besöksnäring på besök i Luleå

I dagarna genomförs NECSTouRs årliga konferens, denna gång i Luleå. Mer än 150 deltagare, från olika Europeiska destinationer och resmål, som alla arbetar i besöksnäringen, är på plats i dagarna tre. 

NECSTouR är en Europeisk intresseorganisation med huvudkontor i Bryssel. Drygt 70 av Europas olika destinationer samarbetar i organisationen för en hållbar besöksnäring. NECSTouR som betyder Network of European Regions for Competetive and Sustainable Tourism. Målet är att skapa en organisation för besöksnäringens styrning, eller stewardship. Stora regionala organisationer som exempelvis Kanarieöarna, Piemonte, Toscana, Scotland och Slovenien med flera är alla på plats. NECSTouRs vision är att skapa morgondagens turism. De två senaste konferenserna har varit i Barcelona och i Paris men nu i Luleå. Hur är det frågar vi NECSTouRs president Peter de Wilde.

– Det har varit helt fantastiskt. Det är klart att jag tänkte, när jag åkte norrut, att det skulle vara glest befolkat och lite kallt.

– Men sen kommer du till en härlig stad, där folk är väldigt varma och trevliga och det är ljust hela tiden.

– Så det är en perfekt start med en konferens som sitter ute och dricker kaffe kokat på elden. 

Campfire sessions på Hägnan i världsarvet Gammelstad kyrkby

Första dagen var det organisationens årsmöte. En formell författning som tog plats i regionens sessionssal. Efter lunch åkte deltagarna ut till Hägnan för konferens ute i solen och grupparbeten bredvid eldarna. Luleå och Gammelstad visade upp sig från sin bästa sida. Något som sedan fortsatte när gruppen bussades till Brändön för att de skulle få uppleva en försmak av svenskt Midsommarfirande, små grodorna, sill, kransar och snaps inkluderat. Den andra dagen började sedan med Living labs. Halva gruppen var på Ebeneser och halva på Hotell Sense. Johanna Ögren, marknadschef på Swedish Lapland, säger:

– Ja, det har verkligen varit en fantastisk start på konferensen. Men om vi koncentrerar oss på själva syftet så är det så här: Genom vårt medlemskap i NECSTouR har vi en viktig länk till Europaparlamentet och Europeiska kommissionen, som kan bidra till att påverka utvecklingen av den europeiska turismpolitiken.

– Vår egen besöksnäringsstrategi linjerar med det europeiska initiativet ”Transition Pathway for tourism” och vi kan dessutom också vara med och bidra med kunskap och tankar, vara goda exempel för andra länder. Vi ser att flera av våra europeiska systerorganisationer nu sträcker ut handen till oss och vill lära av våra idéer och tankar kring regenerativ turism. 

– Sedan har våra egna aktiviteter också uppmärksammats i olika EU-sammanhang, exempelvis vårt stödpaket gentemot företagen under corona ( kallat ASSL Upgrade) har flera gånger visats upp som särskilt berömvärt initiativ.  Det är en viktig take tycker jag, att vi också lär ut och VILL lära ut, inte bara lär av andra. Det är en ömsesidig relation där vi också har bra saker att komma med. 

NECSTouR:s årsmöte i Region Norrbottens sessionssal

Att Swedish Lapland Visitors Board är med i dessa internationella sammanhang beror alltså på flera orsaker. Dels det Johanna nämner om att världen står inför en mängd olika utmaningar där alla behöver samarbeta, för att se och lära av varandra. Dels att det verkar som om Sverige som land inte längre satsar lika aktivt på besöksnäring. (Den nuvarande regeringen har tagit bort den sedan tidigare publicerade besöksnäringsstrategin, mot 2030, som publicerades 2021, något som förstås lämnat ett visst vacuum för regionala destinationer). Därför är ett större och internationellt sammanhang att vistas i, för att både få och dela kunskap, inspiration, kontakter och insikt i turismen på europeisk nivå, ett måste. 

En försmak av midsommar

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.