Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Dan Lepp

Annie Hesselstad, chefskonditor på Niehku Mountain Villa i Riksgränsen samt Nobelkonditor för andra året i rad.

Nyheter 7 december, 2023

Mer Norrbottnisk mat på Nobeltallriken när Niehku’s chefskonditor väljer Mockträsk-lingon

Annie Hesselstad, chefskonditor på Niehku Mountain Villa i Riksgränsen har återigen fått det prestigefyllda uppdraget att vara Nobelkonditor med ansvar för efterrätten på Nobelbanketten i Blå Hallen den 10 december.

Vad gästerna kommer att serveras kan inte röjas i förväg men Annie kan dock avslöja ett par ingredienser ur Nobelmenyn, varav en är lingon!

– På Niehku använder vi lingon från Mockträsk utanför Boden, och de är helt oslagbara! Så nu har vi 55 kg lingon från Norrbotten till Nobelbanketten, vilket är väldigt spännande.

Annie börjar med de slutliga förberedelserna dagarna innan Nobeldagen, men hon har redan jobbat med förberedelser i över en månad. Hon tar även med sig ytterligare sju konditorer för denna utmanande uppgift.

– Den största utmaningen är att skapa en efterrätt som gläder 1 350 gäster och ser till att allt fungerar sömlöst. Men förra årets Nobelbankett var den roligaste veckan i mitt liv. Jag ser fram emot att få uppleva den känslan igen!

Besöksnäringens innovatörer skapar internationellt eftertraktade måltidsupplevelser av vårt arktiska skafferis skatter och lokala traditioner. Det är viktiga bidrag till att Norrbottnisk matkultur serveras med stolthet och att vår livsmedelsproduktion kan vidareutvecklas med lönsamhet. För varje måltidsupplevelse tas ett steg närmare Norrbottens livsmedelsstrategis vision – Mer Norrbottnisk mat på tallriken!

Annie Hesselstad arbetar sedan vintern 2023 som chefskonditor på det prisbelönta boutiquehotellet i Riksgränsen, och är även kreativ ledare för konditori på Artipelag.

Hur hamnade en erkänd Nobelkonditor 200 km norr om Polcirkeln?
Jag blev tillfrågad att arbeta på Niehku Mountain Villa av min vän Thomas Eidefors (driftschef på Niehku). Jag var absolut lite tveksam då det ligger ganska långt bort… Men när jag klev in så föll jag pladask. Miljön – både ute och inne, människorna och lugnet. Att jobba här är det bästa beslutet jag tagit på länge.

Grundaren, delägaren och Vittangipojken Jossi Lindblom skriver i ett inlägg på Facebook; ”Inte bara skapar hon magi för våra gäster på Niehku Mountain Villa. För andra året i rad står hon också bakom desserten vid Nobelprisceremonin i Stockholm i helgen. Tur för dem och tur för oss. Vi är så stolta över att ha Annie med oss i Niehku-teamet”

Det vore superkul att få in Nobeldesserten på menyn på Niehku Mountain Villa i vinter, i en förenklad variant. Jag har redan pratat med vår kökschef Ragnar Martinsson och blir en rolig bonus till våra gäster, avslutar Annie.

• • • • •

Meriter Annie Hesselstad:
Nobelkonditor 2022 och 2023
Chefskonditor på Niehku Mountain Villa
Kreativ ledare konditori Artipelag
Medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015-2016
Årets Konditori White guide 2019

• • • • •

Mer om det arktiska boutiquehotellet Niehku Mountain Villa här >

Mer om Norrbottens livsmedelsstrategi och handlingsplan här >

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.