Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Fredrik Broman

Nyheter 6 maj, 2024

Nytt forskningsprojekt studerar arbetskraftintegration i besöksnäringen i arktiska Sverige

Besöksnäringen i den arktiska delen av Sverige har svårt att hitta arbetskraft lokalt. Dels handlar det om att många unga väljer att lämna regionen, dels handlar det om att man står mot industrierna som lockar mycket av arbetskraften. I ett nytt forskningsprojekt ska Dieter K. Müller och hans team vid Umeå Universitet studera konsekvenserna av att rekrytera internationell arbetskraft som en lösning på lokal personalbrist.

Umeå Universitet har fått 6,8 miljoner från Familjen Kamprads Stiftelse för att genomföra forskningsprojektet som går under namnet ”Internationaliseringen av Turismarbetsmarknader i Rurala Arktiska Sverige”.

– Intresset för projektet från lokala turismoperatörer, policyutformare och samhällsutvecklare är stort. En förhoppning med projektet är att kunna erbjuda värdefulla insikter i hur man kan upprätthålla den ömtåliga balansen mellan globala arbetsmarknader och lokala samhällsintressen med det ultimata målet att vägleda hållbar turism och regionala utvecklingsstrategier, säger Dieter K. Müller i ett uttalande på Umeå Universitets hemsida.

Man hoppas att man efter studien ska kunna ge handfasta lösningar som kan hjälpa branschen. Till exempel förväntas man kunna ge praktiska riktlinjer till besöksnäringsföretag om hur de ska attrahera och behålla internationell arbetskraft. Projektet vill även stärka banden mellan företag och samhällen samt hitta strategier för en balans mellan global arbetskraft, lokal välfärd och en hållbar utveckling av besöksnäringen.

Projektet har planerats och designats tillsammans med oss på Swedish Lapland Visitor Board och vi deltar även som partner.

Professor Dieter K. Müller är just nu aktuell som en av talarna på NECSTouR-konferensen i Luleå 22–23 maj. Där kommer han att tala om Arktifieringen av turism i norr. Vilka är fördelarna och riskerna med att re-branda perifera besöksmål som arktiska? Och hur hänger det ihop med en bredare samhällsförändring utanför turistnäringens område? Läs mer om konferensen och anmäl dig här.

Läs mer om forskningsprojektet på Umeå Universitets hemsida.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.