Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 7 juni, 2024

Turismforskare från världens polarområden på besök

I onsdags reste det in forskare från hela världen till Luleå för konferens. Forskarna ingår i nätverket International Polar Tourism Research Network (IPTRN). De delar ett intresse för forskning som bidrar till en ökad förståelse för besöksnäringen i och omkring polarområdena i världen – alltså både Arktis och Antarktis. Konferensen är den åttonde i ordningen för nätverket som funnits i 16 år och temat lyder ”Making Polar Areas”.

Konferensen inleddes i Luleå och fortsatte sedan vidare till Särkimukka och Pine Tree Lodge med stopp på vägen på bland annat Tree Hotel i Harads. Professor Dieter K. Müller från Umeå Universitet stod som svensk värd och inledde sitt välkomnande med att nämna att det kan vara en god idé för deltagarna att införskaffa myggmedel. Folk i rummet skrattade försiktigt, tittade oroligt på varandra och insåg snart att han var allvarlig.

Han berättade vidare om tidigare konferenser som hållits i bland annat Ushuaia och Yukon. Dessa sammankomster är en chans att dela forskningsresultat, hitta nya samarbeten och diskutera. Tidigare konferenser har lett till flera publikationer.

Camilla Bondareva berättade om Care for the Arctic – it’s our home

Vi på Swedish Lapland Visitors Board var inbjudna för att berätta om vårt arbete, men också såklart, om vår arktiska agenda Care for the Arctic – it’s our home.

– Det är kul att se att vårt progressiva arbete är av intresse för forskningen, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board och fortsätter:

– Det är såklart värdefullt att forskarna som kommer hit får chans att dels träffa oss som arbetar strategiskt och praktiskt med besöksnäringen, men framför allt att de får komma ut och träffa entreprenörer inom näringen. Sen var det förstås en extra bonus för oss att vi fick chans att lyssna till spännande insikter på plats.

Flera spännande presentationer hölls, bland annat om turism i Antarktis.

Efter presentationen av Care for the Arctic som hölls av Camilla Bondareva, Head of Brand Communications, Swedish Lapland Visitors Board, skapades många intressanta diskussioner med perspektiv från hela världen. Vissa forskare var med för första gången, medan andra varit på samtliga konferenser. De ämnen vi fick chans att lyssna till berörde bland annat Current issues and trends in Antarctic tourism, Creative placemakingg and cultural ecosystem services in Prince Rupert, Canada samt Nature-based tourism as therapeutic landscapes in a post-Covid era.

Om du vill läsa mer om IPTRN kan du besöka deras hemsida, eller följa dem på LinkedIn.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.