Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter, Statistik 16 augusti, 2022

Vinterturismen ökade förra säsongen

Antalet gästnätter ökar igen och är nästan tillbaka på samma nivå som innan pandemin. Det visar Tillväxtverkets siffror från landets hotell och stugbyar för vintersäsongen 2022.

Närmare 20 miljoner övernattningar gjordes under vintersäsongen i Sverige. Det motsvarar drygt 10 miljarder kronor i logiintäkter, vilket är en fördubbling jämfört med i fjol och nästan på samma nivå som före pandemin. Statistiken visar antalet nätter som gäster har bott på kommersiella boendeanläggningar mellan december 2021 och april 2022.

I Norrbotten var antalet gästnätter under vintern drygt 850 000 vilket är en ökning med 61 procent jämfört med 2021, men däremot en minskning med 2 procent jämfört med 2019. Vinterns gästnätter i Norrbotten innebär logiintäkter på drygt 500 miljoner kronor och regionen är på sjunde plats gällande antal gästnätter i Sveriges regioner.

I Västerbotten var antalet gästnätter nästan 650 000, en ökning med 72 procent jämfört med 2021 och även en ökning med 8 procent jämfört med 2019.

Stor ökning av inhemsk turism

Svemester stod för fyra av fem gästnätter i Sverige under årets vintersäsong, vilket motsvarar en ökning med nästan 50 procent. Det betyder att den svenska turismen inom landet nu är på högre nivå än före pandemin. Turister från utlandet stod för drygt tre miljoner gästnätter, en minskning med 18 procent jämfört med före pandemin, men en ökning på 243 procent jämfört med vintersäsongen 2020/2021.

Återhämtningen mot 2019 års nivåer skiljer sig mellan regionerna. Trots den starka utvecklingen för skidregionerna är det Halland som visar på den starkaste återhämtningen och Stockholm den svagaste.

Hitta mer statistik om turism

Läs mer om vinterns statistik hos Tillväxtverket.

Tillväxtverkets statistikportal som lanserades i februari 2022 går det att följa turismens utveckling i Sverige och ta del av statistiken över gästnätter, kapacitet och beläggningar.

Läs mer om statistik för resenärer till Swedish Lapland 2021: Hittade resenärerna tillbaka till Swedish Lapland?

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.