Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Award of Swedish Lapland, Nyheter 12 juni, 2024

Pia Huuva på Huuva Hideaway får priset Spirit of Swedish Lapland

Utmärkelsen Spirit of Swedish Lapland tilldelades i år Pia Huuva och Huuva Hideaway. Värdskap och konsten att dela med sig av den arktiska vardagen och samiska kulturen står i centrum för verksamheten. När man träffar Pia och hennes dotter Maja är det inte svårt att förstå framgången, då mänsklig värme och berättarkonst strålar från dem.

Den mängd information som sköljer över den moderna människan dagligen motsvarar mängden som en person på Strindbergs tid möttes av under hela livet. Kanske inte så konstigt att det är många som redan på idéplanet ser Huuva Hideaway i Liehittäjä som en underbar plats att befinna sig på. Som en extra knorr betyder ortsnamnet ”förförisk” på fornfinska. Till Huuva Hideaway kommer man som gäst för att uppleva smaker, natur och kopplingarna till gamla traditioner och kulturarv. För Huuva Hideaway:anerna är traditioner och arv i högsta grad levande.

Hur reagerade du när du fick veta att ni fått utmärkelsen?

– Oj, jag blev överraskad! Och ärad, rörd och glad! Jag tjoade och skrattade, och fällde en liten tår. Motiveringen var så fint formulerad, jag blev så stolt, säger Pia.

Vad är spirit of Swedish Lapland för dig?

– Det som vi alla, i besöksnäringens framkant är, spirits – kreativa och hårt arbetande själar. Vi är fullpackade med värdskap och kunskaper om vår plats, kultur, natur och allt det vi har här, som vi förstår att andra inte har, och som vi vill dela med oss av. Swedish Lapland och alla kollegor här känns som en stor härlig och omtänksam ”spirit family”.

Det är många som har den andan, säger Pia och berättar om en studieresa med andra besöksnäringsföretagare från Swedish Lapland, om hur givande det var att tillsammans lära nytt och utveckla nya idéer under resan.

– Vi har liknande drivkrafter, passioner och visioner. Det var som att träffa släkten; varmsint och trevligt. Och så inspirerande. Spiriten och genuint värdskap finns hos väldigt många i Swedish Lapland!

Men det är du som fått pris! Vad är värdskap för dig?

– Värdskap för mig är att välkomna med öppet hjärta, skapa relationer och värdefullhet för både gäster – och oss själva. Att bjuda in, öppna upp, förmedla, och vara lyhörd är viktiga delar. Vi delar med oss av vår plats, årstidernas växlingar och den samiska kulturens olika skepnader.

Pia fortsätter att beskriva värdskapet. Hon korsar armarna.

– Värdskap är att bjuda in, då kan man inte sätta upp gränser och korsa armarna… Det är ju varken förbjudet eller svårt att le. Nyfikenhet och ömsesidig respekt är också viktigt, för då blir det spännande samtal och möten även med helt olika bakgrund. Det är häftigt att både platsen och värdskapet blir en del av gästernas bästa minnen. För oss ett kvitto att vi gör rätt. Gäster kommer, vänner åker.

Ni öppnar upp och erbjuder ert hem och plats. Kan det komma för nära?

– Njäe, vi har vårt privata ”space” också, och brukar beskriva att vi inte är en fabrik eller löpande band. Vi är resurser, som ”bjuder” på oss, och behöver också få energi i utbyte, så att det fortsätter vara givande, roligt och intressant att välkomna gäster. Att ta hand om oss själva är ett Care for the Arctic i mikroformat. Man behöver egentid, kunna andas ut och ladda om för att vara i fokus när man välkomnar gäster.

Dottern Maja säger att de inte umgås med gästerna dygnet runt, men alltid finns till hands för de som gästar deras boende the Ajtta Lodge. När de inte deltar i aktiviteter vill även gästerna ofta vara för sig själva, känna lugnet och lyssna till tystnaden, utan ljud- och ljusföroreningar.

– Våra partners och agenter har besökt oss och vet vad vi erbjuder och vilka vi är, så hittills har de matchat ”rätt gäster” till oss säger Pia.

”Fick uppleva henne uppleva sin dröm”

Som gäst på sommaren, på Hideaway Restaurang mitt i skogen, får gäster under måltidsupplevelsen inte bara göra en skogspromenad och plocka vad som är i säsong, de får även med hjälp av fantasi och vad skogen innehåller dekorera det stora bordet. I baren får man hjälpa till att skaka ”mocktails”, alkoholfria drinkar.

– Förra sommaren kom ett kaliforniskt par på en privat upplevelse i Hideaway Restaurang i skogen. Och det visade sig att vi var hela deras reseanledning. Coolt alltså! Det det absolut viktigaste för kvinnan var att få dekorera bordet. Hon och hennes man höll på över 45 minuter. De hämtade, grenar, kottar, lingon och mossa och annat vackert från skogen. Sånt är fint, att få vara en del av människors drömmar och bucket-list-upplevelser, säger Pia.

Pia berättar om gäster från Förenade Arabemiraten som hade sand, palmer och konstgjorda växter som utsikt hemma. De blev så förundrade över den friska luften, att kunna komma så nära naturen och att plocka och äta det som fanns just bredvid.

– Det är nyttigt med andras perspektiv på sin egen plats. Det är mycket de vill förstå och ta in. Vi försöker få låna våra måltidsupplevelse-gäster minst 3,5 h, för att hinna skapa en relation, promenera i skogen, förmedla, visa och bjuda på både mat och berättelser.

Vad brukar förvåna besökarna mest?

– Kanske litenheten och småskaligheten, att 8 av 23 invånare driver företag, och att det händer mycket även här, en bit från polcirkeln. Att en plats kan ha färre invånare än deras våningsplan i ett höghus i en mångmiljonstad.  Att komma så nära naturen, se fri horisont och att känna sig så tillfreds med att bara ligga på en renfäll med ett pimpelspö och titta ner i ett hål i isen, eller att sitta runt elden och förlora sig i lågorna. Jag tror de blir både förundrade (och ibland lite avundsjuka) över hur vårt liv och vardag liksom är som en plusmeny.

Pia brukar berätta om de åtta årstiderna och tipsa gäster som gillar vad de upplevt att återkomma och uppleva de andra sju. Som att smaka på ”vår-sommaren” i maj när björksaven stiger. Hon påminner sig att man inte bara kan ”chilla” utan måste hålla koll vad som händer och växer, för naturen har sin gång och skiftningar. Och samlandet hamnar antingen direkt på tallriken eller i frysen

– Vi är en del i ett ekosystemet och följer naturens gång. Det går ju som sagt inte att plocka nässlor, bär eller svamp i februari, annat än i en frys. Vi lever med årstiderna och är samlare med många frysar.

Hållbart sätt att leva

Maja och Pia är på väg till Stockholm för att träffa möjliga samarbetspartners. Pia lyfter fram ett annat exempel på att leva småskaligt och utan att tära på jordens resurser.

– I packningen har jag med en gammal trotjänar-tröja som jag haft jättelänge. Man kan göra skillnad på många sätt, att välja plagg och skor som håller över tid.

– För mig är det jätteviktigt att leva hållbart, av och med naturen Jag vill lära mig mer gamla kunskaper och sättet att leva och ta vara på säger Maja.

Upplever ni att det sättet är på väg bort?

– Det kanske det har varit, men nu är det på väg tillbaka. Fler och fler vill leva med av och med naturen säger Maja.

Pia påpekar att deras gästerbjudande har direkt koppling tillbaka i tiden. Det handlar om värderingar. Urfolk har alltid levt i samklang med och i naturen och för kommande generationer. Samer har förmedlat gamla kunskaper till nya generationer i Sápmi i omkring 10 000 år.

– Vi fortsätter att överlämna och berätta; om renens år, naturens gåvor, klimatets och årstidernas utmaningar och möjligheter, traditionella rätter, råvaror och varför de är så hälsosamma och bra här, bland annat på grund av midnattsljuset. Hur och varför man levde som nomader och hur livet såg ut då – och idag. Det är ingen hållbarhetsmärkning, man kan kalla det samisk filosofi. Vi är kanske lite som planet-trädgårdsmästare och värdar för ett sätt att leva, som vi gärna delar med oss av till våra gäster. Och för att samhället, världen, framtida generationer, barnbarn, ska ha förståelse för och kunna leva ett värdefullt och hållbart liv.

Motivering – Spirit of Swedish Lapland 2023 – Pia Huuva

Kriterier: Inspiratör eller initiativ som genom sitt genuina värdskap lyfter destinationen Swedish Lapland och gör så att besökaren känner sig hemma i vår arktiska vardag.

Pia Huuva är en enastående inspiratör med ett värdskap som inte känner gränser. Hon delar familjen Huuvas arktiska vardag i Liehittäjä, Övertorneå med gäster från hela världen. Med kunskap och lärande som drivkraft bjuds gästerna att bli en del av den lokala livsstilen med samisk och tornedalsk kultur kring mat, dryck, bastubad, hantverk och byggnadsverk. Men det stannar inte där. Hon undervisar i det arktiskt varma värdskapets konst, och inspirerar och engagerar såväl studenter som andra kollegor över hela resmålet Swedish Lapland att utveckla och förädla nya reseanledningar och upplevelseinnovationer med vår eftersökta och unika arktiska kultur som kärna.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.