Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Jonas Eltes & Victor Falk

Nyheter, Pressmeddelanden 17 januari, 2019

Swedish Lapland del i Visit Swedens pr-kampanj “The Edible Country”

Visit Sweden bjuder in utländska turister till gör-det-själv-middag i naturen i pr-kampanjen “The Edible Country”. Kampanjen vill skapa stor internationell uppmärksamhet för Sverige som främsta land för DIY-gourmetmåltider ute i naturen.

På sju natursköna platser runt om i Sverige har Visit Sweden och svenska turistregioner placerat ut bokningsbara bord, där besökare själva kan laga en gourmetmåltid av råvaror de samlar i den svenska naturen.

Kampanjen ska skapa uppmärksamhet för destinationen Sverige i framför allt Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. Borden är bokningsbara via Bookatable mellan maj och september. Svenska stjärnkockar har komponerat recept med ingredienser som röding, enbär och trattkantareller. Rustika träbord har specialritats, snickrats och placerats ut på vackra platser i Swedish Lapland, Skåne, Jämtland, Västsverige, Värmland, Stockholms skärgård och Småland.

Bordet i Swedish Lapland finns placerat på Skeppsholmen i Arjeplog. Bordet, som kan förbokas redan idag, kommer att vara tillgängligt en dag i veckan från juni till september.

”Intresset för vår region som matdestination ökar i takt med att vi fortlöpande arbetar för att marknadsföra lokala matupplevelser. Att vara en del i Visit Swedens stora pr-kampanj är en del i det arbetet. Det gynnar inte minst våra lokala företag inom besöksnäringen”, säger Petronella Modin, tf. vd Swedish Lapland Visitors Board.

De utländska turister som Visit Sweden riktar Sverigemarknadsföringen mot är mycket intresserade av att lära känna Sverige på ett djupare plan, exempelvis natur, kultur och livsstil, svensk mat och dryck samt svenska traditioner.

”Att kunna få en unik natur- och matupplevelse efter de svenska stjärnkockarnas specialkomponerade recept hoppas vi ska skapa stor uppmärksamhet för Sverige i världen. Kampanjen leder också vidare till andra mat- och naturupplevelser som man kan göra under ett besök i Sverige”, säger Jennie Skogsborn Missuna, Chief Experience Officer på Visit Sweden

På sajten visitsweden.com/ediblecountry finns alla recept och instruktioner som behövs för att laga sin gourmetmåltid, tillsammans med information om hur man följer allemansrätten och vistas i den svenska naturen. Där finns tips på naturupplevelser, boenden, restauranger, caféer, gårdsbutiker och vandringar som man kan göra i regionerna där borden är placerade. Besökaren inspireras också att ta hjälp av kunniga lokala guider inom natur och mat.

”Intresset för att äta hälsosam mat ökar och vi vill låta fler uppleva det rika skafferi som den svenska naturen erbjuder. Den svenska naturnära livsstilen väcker nyfikenhet hos utländska resenärer och att äta mat i det fria är så nära den svenska folksjälen man kan komma”, fortsätter säger Jennie Skogsborn Missuna,

Kampanjen The Edible Country ska spridas i mat-, rese- och nyhetsmedier och via köpt och förtjänad räckvidd i sociala medier, i framför allt Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. Visit Sweden lyfter också fram kampanjen under den internationella kocktävlingen Bocuse d´Or i Lyon i slutet av januari. Även Bookatable, Europas största bokningssajt för restauranger, sprider kampanjen i sina kanaler. Filmer, instruktionsvideor, intervjuer med kampanjens svenska kockar och annat material ska inspirera vidare till att uppleva den svenska naturen och maten.

Redan i oktober besökte journalister och influencers från fyra länder Småland för att testa upplevelsen.

Kampanjen är ett samarbete mellan Visit Sweden och Tourism in Skåne, Turistrådet Västsverige, Visit Värmland, Smålands Turism, Destination Småland, Region Kalmar län, Visit Stockholm, Jämtland Härjedalen Turism och Swedish Lapland Visitors Board. De svenska kockar som deltar i kampanjen är Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Anton Bjuhr och Jacob Holmström.

I kampanjen samarbetar Visit Sweden även med Bookatable.com, Håll Sverige Rent, Primus och Fjällräven. Sweden – The Edible Country är en del av programmen Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, som delfinansieras av regeringen, samt Exportprogram för Sveriges måltidsturism, som delfinansieras av EU:s jordbruksfond och regeringens landsbygdsprogram.

Här finns alla de bokningsbara borden runt om i Sverige:
Swedish Lapland: på Skeppsholmen i Arjeplog
Jämtland/Härjedalen: Bydalen, vid Dalsjön intill Bydalsfjället
Småland: nära Asa norr om Växjö
Stockholms skärgård: på Utö i södra skärgården
Skåne: Ormanäs nära Höör
Värmland: i naturreservatet Kittelfältet, mellan Molkom och Filipstad
Västsverige: på Ramsvikslandet nära Smögen

Kampanjsajt: www.visitsweden.com/ediblecountry
Bokningslänk till samtliga bord: https://www.bookatable.co.uk/theediblecountry

För mer information

Anna Skogh, press och PR-ansvarig Swedish Lapland Visitors Board, anna.skogh@swedishlapland.com, tel 070-600 87 97

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden,
bitte.olsson@visitsweden.com, tel 070-525 04 56

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.