Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Annki fotad i avgångshallen

Annki porträtterad i avgångshallen, foto: M Mannberg

Nyheter 30 november, 2023

Ann-Christin Viklund – Lagspelaren som bygger broar till världen

”Annki vet vad som händer när man kraftsamlar tillsammans, inleder samarbeten och styr mot samma mål. Det är mycket tack vare henne som vi har fått inte mindre än tre internationella flyglinjer till Luleå under ett och samma år.” Så står det i nomineringen till priset som 2022 års brobyggare, Ann-Christin Viklund, flygplatschef på Luleå Airport.

Ann-Christin växte upp på Pilotvägen i Boden. En passande adress kan tyckas för någon som ett halvt sekel senare skulle leda en flygplats, Luleå Airport.
Det är en unik arbetsplats hon basar över, med ett minst sagt brett spektrum av ansvarsområden som kräver samordning av olika lösningar, färdigheter, kunskap och därmed också i grunden av människor.

– Vad består ditt dagliga arbete av?
– Väldigt mycket handlar om ledarskap och att säkerställa att vi lever upp till regelverk inom säkerhet, som flyg- och miljötillstånd och inte minst säkerheten för passagerarna. Det är ett oerhört varierat, roligt och spännande jobb där man aldrig blir fullärd. Det är mycket energi och det händer mycket hela tiden.

Brobygge och idrott

– Du har fått utmärkelsen Award of Swedish Lapland inom kategorin Brobyggare. Är du brobyggare även i din yrkesroll?
– Ja, definitivt. Det handlar ju om att alla delar ska fungera, alla områden och alla medarbetare. Det är ju egentligen det huvudsakliga uppdraget jag har.

Annki, som de flesta och även hon själv kallar sig, har ett hjärta som klappar för regionen. En lokalpatriot som – mixat med vurmen för samarbete – även engagerat sig i olika former av idrott under årens lopp.

För det är lagidrotter Annkis hjärta klappar särskilt för. Allt ifrån att själv spela fotboll och innebandy, varit engagerad basket- och fotbollsmamma till de två sönerna till att själv bli invald i styrelsen i Luleå hockey och sitter i valberedningen till Svenska ishockeyförbundet. Vad är det som gör att hon fortsätter engagera sig?
– Idrott är fint. Det kan ge så mycket till barn och ungdomar i form av gemenskap och engagemang

Rörd till tårar

Priset Award of Swedish Lapland handlar om att lyfta fram insatser som leder till att resmålet Swedish Laplands attraktivitet och konkurrenskraft stärks. Ann-Christin har blivit särskilt uppmärksammad för att hon haft en framträdande roll i arbetet med att attrahera nya flyglinjer att styra mot Luleå.

En grupp människor som tillsammans jobbat med flygetableringar
Bild från när SAS besökte Luleå och Brändön för att träffa Luleå Airport, Swedish Lapland Visitors Board och några av de företagare som satsat väldigt mycket inför ett direktflyg. Theres Briger, försäljningschef SAS, Susanne Wallin, vd och ägare Haparanda Stadshotell, Graeme Richardson, delägare Arctic Retreat och Arctic Inbound, Johanna Ögren, Swedish Lapland Visitors Board, Ann-Christin Viklund, flygstationschef Luleå Airport, Cecilia Petzäll, då Swedish Lapland Visitors Board, nu Piteå Kommun, Göran Widén, ägare Brändön Lodge och Vendela Andersson, Network Manager SAS.

I motiveringen står bland annat:
”Hon har hjälpt till att föra Luleå ut i världen och världen till Luleå.” ”Det är mycket tack vare henne som vi har fått inte mindre än tre internationella flyglinjer till Luleå under ett och samma år. London, Paris, Düsseldorf. Hennes arbete har gjort det möjligt för många entreprenörer att utvecklas, växa, anställa och innovera.”

– Jag känner mig så hedrad och samtidigt ödmjuk. Jag började faktiskt gråta när jag läste motiveringen och känner hur tårarna vill komma nu när jag tänker på det igen.
– Men, åter igen, det är ju inte något jag gjort själv. Jag har försökt vara spindel i nätet. En motor som försökt samla oss och driva mot ett gemensamt mål och att det konkretiserats; om vi ska göra det vi behöver göra nu behöver vi samla de och de aktörerna. Ungefär så.

Tillgänglighet och attraktion

Luleå Airports uppdrag gentemot statliga Swedavia innebär att man ska säkra tillgängligheten för medborgarna utifrån det så kallade tillgänglighetsuppdraget.
– Hela tiden har vi jobbat med tillgänglighet till regionen och sett möjligheterna. När näringslivet växer finns en möjlighet att attrahera fler linjer. Vi har arbetat under många år med att försöka få mer att hända.

Hur gör man då för att få ett flygbolag att etablera en ny linje?
Det gäller att få ihop en helhetsbild, säger hon.

– Genom att vi arbetar tillsammans med bland annat Swedish Lapland, researrangörer, kommunerna, Luleå Business Region, Handelskammaren med flera så skapas en bild av den potential vi har och en kraftsamling. Och det är ju inte svårt att marknadsföra den här fantastiska regionen.

Ann-Christin berättar om hur hon vid ett tillfälle blev ombedd av dåvarande kommunalrådet, Niklas Nordström, att byta några ord med en EU-parlamentariker på besök. Efteråt berättade Niklas att parlamentarikern sagt att bättre ambassadör för regionen nog inte fanns.
– Till skillnad från många andra resmål kan man uppleva det genuina på nära håll. Tänk bara på isvägarna. Att man kan bo i en stad och bara ha ett par hundra meter till en sådan unik upplevelse.

bild på Luleås skyline sedd från isvägen
Luleås skyline under gnistrande norrsken, sedd från isvägen Foto: Pär Lundström

Framtida satsningar

”En fantastisk person som ger en känsla av att ingenting är omöjligt. Arbetar outtröttligt för att etablera Luleå Airport som en viktig aktör…” står också att läsa i nomineringen.

Efter några svåra år för flygbolagen, under och efter pandemin, har en återhämtning skett och Luleå Airport har återtagit 90 procent av passagerartrafiken. Under hösten (2023) kom nyheten att SAS lägger ner sin direktlinje mellan London och Luleå efter ett år men att direktflygen till och från Frankrike ökar till det dubbla.

Hur ser hon då på framtiden. Vilar hon i framgångarna eller fortsätter hon att jobba för nya etableringar? Finns det några dörrar som står på glänt?
– Italien är intressant. De har börjat visa intresse på flera olika sätt.
Sedan var det ju också allt det andra som driver lagspelaren Ann-Christin Viklund.
– Jag är så stolt över Luleå hockeys satsning på tjejerna och jag brinner för att vi fortsatt ska vara en förebild som förening. Vi vill visa vägen för att ge dessa fantastiska idrottstjejer allt bättre förutsättningar så att de så småningom kan leva på sin idrott.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.