Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng
Nyheter 12 april, 2024

Intresset för att bo och arbeta i Norrbottens besöksnäring ökar

På sidan Work in Swedish Lapland kan företag inom besöksnäringen i Norrbotten visa upp sina lediga tjänster. I dagsläget har över 1700 personer världen över registrerat sig för att få information via nyhetsbrev, om att bo och arbeta i vår arktiska region. Intresset är störst hos internationella arbetssökande. Med hjälp av vårt arktiska resmåls attraktionskraft och kännedom får företagen en extra kanal för att nå ut till dessa människor och hitta rätt kompetens till rätt tjänst.

Den 10 april i år tog SVT upp utmaningen många besöksföretag står inför: svårigheten att hitta och rekrytera personal. Redan i en företagsenkät från 2019 pekades möjligheten att hitta och behålla medarbetare som en av de stora utmaningarna för att kunna bedriva befintlig verksamhet och svara upp mot utvecklingspotentialen. Vi såg samma trender i de följande företagsenkäterna inför den nya besöksnäringsstrategin. Kommunikationskanalen Work in Swedish Lapland bidrar till att ge företagarna fler sökanden till sina tjänster och därmed stärka förutsättningen att hitta medarbetare med rätt kompetens, kvalifikationer och egenskaper.

– Vi har en stark känsla att det har ökat enormt med ansökningar. Mycket effektivt, säger Göran Widén, ägare på Brändön Lodge som lagt ut annonser via Work in Swedish Lapland.

Johanna Elenius är Digital Development Manager på Swedish Lapland Visitors Board och har varit drivande i arbetet:

– Det senaste året har vi haft nästan 7 000 utgående klick till de besöksnäringsföretag som listat sina tjänster på webbsidan. Vi har även skickat ut nyhetsbrev till de som registrerat sig, med en öppningsfrekvens på 63% vilket är rekordhögt.

Hon fortsätter:

– Det trillar in upp till fem nya registrerade arbetssökande om dagen, och antal utgående klick till företagens egna rekryteringssidor ökar hela tiden, vilket tyder på att det finns ett stort intresse för att komma till vår arktiska region och arbeta.

De som skrivit upp sig för att få information kan se fram emot att de snart har ett rykande färskt nyhetsbrev i sin inbox.

Sidan Work in Swedish Lapland har funnits sedan slutet på 2021 och finns i dagsläget bara på engelska – men tjänsterna går såklart att söka även om du bor i Sverige.

Är du företagare som söker personal och vill vara med i Work in Swedish Lapland? Läs mer här.

Tjänsten används idag av bland annat Camp Ripan, Niehku Mountain Villa och Hotel Laponia. Blir du sugen på att hitta lediga jobb? Klicka här.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.