Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Kärleken övervinner allt – Rebecca Lundh och Asaf Kliger får priset Spirit of Swedish Lapland

Bild på fotograferna Asaf och Rebecca.

Fotograf: Ted Logart och Rebecca Lundh

Asaf på jobbet i Icehotel, och Rebecca på jobbet som fört henne till en fjälltopp

Nyheter 30 november, 2023

Kärleken övervinner allt – Rebecca Lundh och Asaf Kliger får priset Spirit of Swedish Lapland

Rebecca Lundh och Asaf Kliger är bröllopsfotografer vid Icehotel. I kombination med ett unikt värdskap, blir deras arbete till minnen som sprids över jorden och lockar allt fler till vår arktiska del av världen.

Hur fångar man – i en enda kort artikel – två konstnärssjälar vars vingar är utbredda över världen och som bärs upp av en kreativitet som tycks lika mångfacetterad som Swedish Lapland självt. Har de någon gemensam nämnare förutom den uppenbara; att båda är prisbelönta bröllopsfotografer med Icehotel i Jukkasjärvi som huvudsaklig bas för sitt arbete? Och att de tillsammans fick ta emot priset som 2022 års Spirit of Swedish Lapland? Finns där någon hemlig ingrediens som gör att kärleksparen står i kö för att få anlita dem, som gör att ett brudpar skriver på Asaf Kligers hemsida.

”We knew that Asaf Kliger would be our photographer even before the proposal”

och ett annat på Rebecca Lunds:

”Jag har anpassat hela bröllopet bara efter henne. Vi åker till Kiruna bara för att hon är där”

Vi söker på nätet för att hitta några trådändar att börja nysta i. Asaf Kliger är född i Israel medan Rebecca är född och uppväxt i Kiruna. De arbetar båda med så kallade destination weddings, destinationsbröllop. För både Rebeccas och Asafs del innebär det både att de arbetar med brudpar som reser till Swedish Lapland för att gifta sig eller som anlitar dem för bröllop på andra platser på jorden. Båda är alltså i högsta grad internationella, på flera sätt. Är det en aura av savoir faire som omger dem, som lyser igenom på skärmen hemma hos blivande brudpar världen över?

Jag är DiLeva

”Rebeccas känsla och förmåga att locka fram det finaste ur människor, och binda ihop det med färg, ljus och naturen, det är unikt, och blir lika magiskt resultat oavsett plats, årstid och väder.”

Så skriver en annan av Rebecca Lundhs bröllopspar i en recension. Det är fina ord, stora. Att lyckas förena en människas finaste egenskaper med naturen självt. Hur lyckas man med det?

– Vi är nog kreativa galningar båda två, säger Rebecca med ett mjukt skratt när vi fått kontakt.

Att båda två är konstnärer råder det inget tvivel om. Asaf har en konstutbildning från Art Academy Bezalel i Jerusalem med inriktning fotografi. Han var sportfotograf i 10 år och avslutade efter att ha bevakat OS i Rio 2016. Sedan december 2022 är han med och driver galleriet på Icehotel som besökts av omkring 20 000 besökare hitintills. När vi når honom är han i färd med att förbereda för en internationell utställning i Stockholm.

Rebecca Lundh har nu senast varit märkesambassadör för Canon

För Rebeccas del började det med att hon ville ha bilder som kompletterade hennes bloggande. Några bilder på Instagram fastnade i en blivande bruds tankar vilket ledde till det första bröllops-jobbet på Icehotel. Sedan dess har hon belönats med ett antal priser. Hon är listad på siten Worlds best wedding photos, har medverkat i SVTs Bröllopsfotograferna och talat vid stora konferenser för yrkesfotografer.

– Jag har haft jättemånga olika jobb men i grunden har jag alltid velat bli fotograf. Att det blev bröllop var lite av en slump, berättar Rebecca. Jag är en drömmare. En DiLeva brukar jag säga. En kreatörssjäl som älskar att förena naturens storhet tillsammans med porträtt.

Fjorton sekundmeter och snöstorm

Brudparet har kommit till Jukkasjärvi från Dallas, Texas. Det är första gången de rest utanför USA och har kommit just hit för att de sett Asaf Kligers bilder på nätet – de förödande vackra bilderna med glittrande snö under skimrande norrsken. Det är minus tio grader. Bruden dröjer. ”Vi åker tillbaka”, säger den blivande maken med käkar som skallrar av köld, ”Vi tar bilderna inomhus”.

Asaf känner själv inte sina tår men tar mannens händer mellan sina och säger bestämt: ”Nu mediterar vi. Tänk dig att vi sitter hemma vid er eldstad hemma i Dallas på julafton. Hela släkten är där. Det är varmt och mysigt. Ni visar bilderna från bröllopet för första gången. Blunda nu och öppna sedan ögonen igen. Hur ser bilderna ut? Är de tagna inomhus eller utomhus?”

Så anländer bruden och bilderna blir tagna utomhus, i ett lätt snöfall som strör magiskt älvstoft över scenen. Av stressen, nerverna och kylan syns inget spår, förutom möjligen som en särskild närvaro i den tacksamma blick som brudgummen sänder fotografen när ingen ser.

Bröllopspar under norrsken, fångade av Asaf. Foto: Asaf Kliger

Och kärleken

Rebecca och Asaf är inte bara konstnärerna som sveper in och trycker på avtryckaren när allt och alla är redo.
– Jag är florist, frisör, makeup-artist, packåsna, psykolog och bröllopskoordinator och så fixar jag flugan förstås, skrattar Rebecca.

Bröllopspar i Abisko, foto: Rebecca Lundh

Men det är mer än så. Det handlar om att de ska lära känna två främlingar för att fånga deras mest innerliga känslor och önskningar i en miljö som ibland kan vara lynnig. Men vädret kan vara en drivkraft:

– Det perfekta norrskenet visar sig inte alltid och det kan i stället kan vara regnigt och blåsigt. Magin uppstår i hela scenariet, mellan makarna och mellan makarna och naturen. För oss gäller det att försöka fånga den, kärleken.

Yating & Mingrui bröllop, 2020 ICEHOTEL Foto: Asaf Kliger

Kärleken. Är det den som lyser igenom i Rebecca och Asafs arbete och som är den gemensamma nämnaren? Så enkelt men ändå så komplicerat. Kärleken till allt som Swedish Lapland står för men som man kanske bara kan känna om man kommer nära. Nära som två förälskade och nära som en fotograf som sträcker objektivet mot en frusen kind. Som får älskade att även omfamna kylan som tränger genom blankputsade skor och som väcker minnen av värme när de tänker tillbaka och ser bilderna. Och är det kanske kärleken till Swedish Lapland som är grunden till det? Som gör att Asaf Kligers och Rebecca Lundh lyckas både som konstnärer som ambassadörer, som lockar allt fler från jordens alla hör att komma nära.

Magi framför ICEHOTEL, foto: Rebecca Lundh

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.