Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flagEng

Fotograf: Lapland View Lodge

Nyheter 1 december, 2023

Lapland View Lodge – Innovativt landskapshotell i hjärtat av kulturstarka Tornedalen

På Luppioberget i Övertorneå har Johan och Sara Väisänen skapat ett landskapshotell som utformats i samklang med bergets utmanande särdrag och lokalsamhällets resurser och etablerat resmålet Swedish Lapland på nya internationella marknader. För det fick de priset Award of Swedish Lapland årets innovation 2022.

I Tornedalen, den östra delen av resmålet Swedish Lapland ligger Luppioberget, mitt i hjärtat av de finska och svenska resmålen – Finnish Lapland och Swedish Lapland. Lapland View Lodge inbäddat hjärtats vänstra kammare med Torne älv som en livgivande åder, oavbrutet flödande genom landskapet, där 85 000 laxar vandrar upp varje år.

Luppioberget är sedan tidigare ett populärt friluftsområde där utsikten över älvdalen är huvudattraktionen. Där uppe på berget har Sara och Johan Väisänen skapat… ja vad är det som de har skapat egentligen? Ett hotell? Nja, är det verkligen ett hotell? När du kommer körande uppför det tvåhundra meter höga berget undrar du kanske om du verkligen kommit rätt. Det är inte ett stort, betong- och glaskomplex, med en väl upplyst namnskylt, som tar plats mot himlen.

Du anar konturer av byggnader. Eller, är det de nästintill vinkelräta granitklipporna som spelar spratt med din syn. Kan man kalla det en stugby? Ja, kanske. Här står fyrtio låga stugor insmugna mellan klipphällarna. Stugby alltså?

Med utsikt över hjärtat av Tornedalen, i ett rum där inne och ute flyter ihop. Foto: Håkan Stenlund

Svävande arkitektur

Vad är det för innovativt med en stugby på ett berg, kanske du tänker. Vi frågar Johan och Sara.
– Vi har valt att bygga på plintar och placerat ut rummen på de naturliga klipphällarna. Det ger ett intryck av att de svävar över marken, säger Johan.

Och det finns en tydlig lätthet i arkitekturen och samtidigt en motsägelse där de tunga granitklipporna möter de svävande huskropparna. ”…ett spektakulärt och unikt arktiskt landskapshotell” står det bland annat i motiveringen.

Begreppet landskapshotell är ett koncept som utgår från en idé om anpassning till det unika i platsen, att maximera naturens förutsättningar genom anpassad arkitektur och funktion.

Det är det som Sara och Johan har velat göra samtidigt som de tagit det ett steg längre. Genom att man byggt på plintar går allt att montera ned.

– Vi känner inte att vi äger platsen utan att vi lånar den. Därför har vi velat påverka den naturliga miljön så lite som möjligt, säger Sara.

Bara till låns och i samklang med berget. Platsen både anger förutsättningarna och skapar möjligheterna. Luppioberget med upplega i träden. Foto: Håkan Stenlund

Landskapshotell alltså. Räcker det som beskrivning av vad Lapland View Lodge är?

”…en makalös utsikt över vackra Torneälv och det böljande skogslandet från såväl det egna hotellrummet som från restaurang, lounge och den makalösa spabyggnaden med bastu.” står det också i motiveringen.

En bastu för eftertanke och utsikt. Foto: Håkan Stenlund

Men för Johan och Sara handlar anpassningen till platsen, Övertorneå med omnejd, även om lokalsamhället som sådant. Om människorna. De hoppas satsningen bidrar till en större framtidstro, en gemensam stolthet, och att lokalbefolkningen känner sig inkluderade.

– Vi vill bidra till att besökare hittar hit och på det sättet skapa samarbete och arbetstillfällen genom att jobba med andra lokala entreprenörer.

– Kaffet är alltid varmt, sa alltid morfar. Den känslan hoppas jag att vi lyckas förmedla. Vi känner båda två en äkta kärlek och stolthet för hela Swedish Lapland och för allt det unika och fantastiska som finns här.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.